z góry za pomoc danke
...
Napisał(a)
jak liczyć kaloryczność oraz zawartość tłuszczy białek w mięsku smażonym ? np pierś z kuraka prawie 0 tłuszczu 99 kcal i 20 g białka. Jak ją usmaże bez panierki na Kujawskim z 1-szego tłoczenia to jak się wartości zmienią? często jem sobie takie różne sosy/gulasze, np pomidorowy z "kurczakową wkładką" i właśnie nie wiem jak mam w nich liczyć cyca usmazonego
z góry za pomoc danke
z góry za pomoc danke
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Produkt nasiąka tłuszczem na którym jest smażony. Najlepiej jakbyś smażył na teflonie bez tłuszczu.
Jeżeli podczas smażenia mięsa zaczną się pojawiać takie zwęglone, czarne warstwy to jest to białko, które już strawieniu nie ulegnie.
Jeżeli podczas smażenia mięsa zaczną się pojawiać takie zwęglone, czarne warstwy to jest to białko, które już strawieniu nie ulegnie.
...
Napisał(a)
No wiem że nasiąka, dlatego pytam jak mam liczyć do diety ilość tłuczy i kalorie z takiego mięsa, bo smażony cyc napewno nie ma w sobie 1 g tłuszczy, więc jak z tym jest?
...
Napisał(a)
Nie da się policzyć dokładnie.
Ogółem również różnie bywa z tym wchłanianiem. Jeżeli położysz cycka na tłuszczu średnio podgrzanym to zrobi się taka rumiana warstwa która też wpłynie na to, że tłuszcz nie będzie tak bardzo wsiąkał. Przeczytaj temat Dariusza Szukały na temat smażenia - również na apz.pl chyba znajdziesz. Nie pamiętam.
Tam lepiej poznasz proces smażenia.
Ogółem również różnie bywa z tym wchłanianiem. Jeżeli położysz cycka na tłuszczu średnio podgrzanym to zrobi się taka rumiana warstwa która też wpłynie na to, że tłuszcz nie będzie tak bardzo wsiąkał. Przeczytaj temat Dariusza Szukały na temat smażenia - również na apz.pl chyba znajdziesz. Nie pamiętam.
Tam lepiej poznasz proces smażenia.
...
Napisał(a)
jestem zdania ze da sie wszystko policzyc.
jak mam ochote na smażony np filet to na teflon
wlewam 30g oliwy z oliwek i smaże owe miecho,
(oczywiste jest za mięso wchłonie oliwe)i wg potrzeb
dorabiam albo kupuje sos.i ok
oliwe traktuje wg tabeki kcal i jest obliczone:)
jak mam ochote na smażony np filet to na teflon
wlewam 30g oliwy z oliwek i smaże owe miecho,
(oczywiste jest za mięso wchłonie oliwe)i wg potrzeb
dorabiam albo kupuje sos.i ok
oliwe traktuje wg tabeki kcal i jest obliczone:)
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html
...
Napisał(a)
tylko chodzi o to, że smażąc pierś, białko ulega tzw denaturyzacji - zniszczeniu... policyzsz ile gram się go zniszczyło? ;]
...
Napisał(a)
ja tego nie licze (chyba nikt nie liczy) bo to nie sa duze ilości.
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html
...
Napisał(a)
Denaturacja nie ma wplywu na zawartosci bialka przed i po obrobce.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
może się myle, ale zniszczone białko po prostu traci na wartości więc tak jakby go nie bylo, co?
...
Napisał(a)
Spalone białko tak.
Ale denaturacja to co innego - rozerwanie struktur wyższych rzędów a nie niszczenie.
Ale denaturacja to co innego - rozerwanie struktur wyższych rzędów a nie niszczenie.
...
Napisał(a)
oj to przepraszam ;) zawiodła wiedza z biologii :)
mówili mi, ze denaturacja to niszczenie się białka w wysokiej temperaturze itp... :)
mówili mi, ze denaturacja to niszczenie się białka w wysokiej temperaturze itp... :)
Polecane artykuły