Konserwy wszelkiego typu warto wywalić ze względu na bisfenol - to substancja, która jest zawarta w wyściółkach puszek i przenika do jedzenia. Psuje hormony, sprzyja tyciu. Na forum znajdziesz artykuły o bisfenolu.
Gotowe sosy - zawierają z reguły dużo cukru, soli, "chemii" spożywczej, często margarynę (utwardzony tłuszcz) - tłuszcze trans, które powstają podczas utwardzania olejów roślinnych, są bardzo niezdrowe i też psują sylwetkę, powodują odkładanie się fatu na brzuchu, boczkach i w jamie brzusznej - co sprzyja chorobom metabolicznym (cukrzyca, miażdżyca itp.).
Niestety w dzisiejszych czasach jest tyle szkodliwych produktów na rynku, że trudno się obyć bez czytania etykiet i unikania chociaż tego najgorszego "zła" ....
Mając minimum wiedzy będziesz w stanie dokonać lepszych wyborów.
Co warto przede wszystkim wywalić: konserwy, większość sosów, produkty instant typu zupy w proszku (pełne izomerów trans), słodycze, większość pieczywa, rafinowane (oczyszczone) oleje, majonezy, wędliny, oczywiście fast-foody, gotową paczkowaną żywność.
Sosy warto się nauczyć robić samemu na bazie ziół, przecieru pomidorowego itp. W dziale Kuchnia znajdziesz wiele pomysłów...
Ketchup czy musztardę - warto kupić w szkle (bez bisfenolu z plastiku) , z dużą ilością pomidorów, małą - cukru.
Kupne majonezy - niestety w większości syf. Kielecki od czasu do czasu, ale lepiej się nauczyć robić własny, blenderem i z dobrego oleju.
Polecam artykuły na potreningu, mówią o takich sprawach.