Szacuny
45
Napisanych postów
544
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
6789
Witam.
Postanowiłem tu założyć temat , bo jest tu dużo znawców tematu
Mam już dosyć rozlanych pomidorów i codziennego ostrzenia noży, nożyków - dosłownie codziennie muszę naostrzyć nóż a i tak to już nie wiele daje.
Proszę o radę jaki nóż / zestaw noży kupić do krojenia, tak żeby był na długo ?
Chciałbym kupić z allegro lub gdzieś w necie. Słyszałem o Gerlach, ale nie jestem pewien.
Z góry dzięki pozdr!
Szacuny
1125
Napisanych postów
3778
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68501
Na czym kroisz,że tak szybko tępią Ci się noże? Nawet tych tanich nie trzeba ostrzyć w warunkach domowych co dzień... Do pomidorów dobre są noże z ząbkami, nie musi być żaden super wynalazek.
Szacuny
45
Napisanych postów
544
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
6789
Na desce do krojenia plastikowej, drewnianej i czasem na talerzu. Mam z 7 noży i wszystkie już stare, stępione totalnie, zarówno małe nożyki jak i ceramiczny nóż z kauflanda za 10 zł - stępił się po ok tygodniu. Mam na myśli pomidory i pomidorki koktajlowe.
Szacuny
1125
Napisanych postów
3778
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68501
Na szkle i kamieniu każdy nóż się stępi, najlepsze są drewniane deski. Wiek noża nie ma nic do rzeczy, tylko jakość stali. Ja mam kilka takich stareńkich, co mają po 50-60 lat i są wciąż w bardzo dobrej formie. Firma Gerlach i chciałam Ci polecić, ale niestety czytam, że ostatnio pogorszyli się z jakością... więc nie wiem, jak to tam obecnie wygląda stosunek ceny do jakości.
Z takich tańszych, dostałam komplet Royalty Line RL-COL7 , używam prawie dwa lata i jestem z nich zadowolona - nie tępią się jakoś specjalnie szybko i są wygodne. Ten największy czerwony do mięsa czy siekania - super. Są też trzy noże z ząbkami, w tym jeden duży, np. do chleba.
Tworzywo nie ślizga się w ręce, jest odporne na zabrudzenia. Tylko obieraczka jakaś nieporęczna mi się widzi.