Wiek: 20
Waga: 62
Wzrost: 182
Obwód klatki: 90
Obwód ramienia: 27
Obwód talii: 75
Obwód uda: 48
Obwód łydki: 36
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 15%
Aktywność w ciągu dnia: uczelnia, spacer ok 6km dziennie
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: zaczynam 3x w tygodniu siłownia - FBW, nieregularnie bieganie
Odżywianie: staram się unikać niezdrowego jedzenia, cukru itd.
Cel: chce przybrać na wadze
Ograniczenia żywieniowe: -
Stan zdrowia: ok
Preferowane formy aktywności fizycznej: siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: -
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: tylko jeśli to konieczne
Stosowane wcześniej diety: zbilansowana
Witam. Postanowiłem wziąć się trochę za siebie i przybrać trochę na wadze. Ułożyłem dietę na podstawie różnych informacji które znalazłem na sfd ale jako że to moja pierwsza dieta to myślę, że bezpieczniej będzie jeśli ktoś to sprawdzi ;) Sam widzę pewne błędy tylko problem w tym, że nie wiem jak je poprawić. Mam tutaj na myśli zwłaszcza nadmiar białek. Wyczytałem, że prawidłowa ilość to ~2g na kilogram masy, więc powinienem przyjmować 124g białka, ale nie potrafiłem tego przełożyć na dietę tak żeby zachować odpowiednią ilość kalorii i wyszedł mi (chyba spory) nadmiar białek. Mam też kilka pytań które nasunęły mi się przy czytaniu informacji/robieniu diety:
-Rozumiem też, że muszę dodać do każdego z posiłków jakieś warzywa (oprócz posiłków około treningowych)?
-Jak wygląda sytuacja kiedy chciałbym ćwiczyć powiedzmy rano lub wieczorem? Tzn. we wszystkich poradnikach posiłki około treningowe (w mojej diecie posiłki 3 i 4) umieszczone są w godzinach popołudniowych jednak czas kiedy mogę ćwiczyć rozkłada się dosyć nierówno i czasami najbardziej pasowałyby mi treningi rano a innego dnia wieczorem. I wtedy kiedy chcę ćwiczyć np rano powinienem poprzestawiać kolejność posiłków i np zaczynać od przed treningowego, po treningowego i reszty? Czy całkiem powinno to być zmienione?
-Jak wygląda używanie oliwy z oliwek, dopuszczalne czy raczej unikać?
-Czy jeśli chciałbym powiedzmy podsmażyć pierś z kurczaka to najpierw powinienem ją ugotować i dopiero smażyć czy od razu? Czy lepiej w ogóle unikać smażenia?
-Mogę używać miodu (w rozsądnych ilościach oczywiście) do smaku?
Wiem, że mam trochę dużo pytań ale nie znalazłem na nie odpowiedzi, może coś mi umknęło. W załączniku załączam dietę ;)