SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

LUNCH PROTEIN - JEDYNA TAKA ODŻYWKA!

temat działu:

ActivLab

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20359

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Pytanie co wnosi Twój post? Zaznacza co jest w składzie (jedynie dozwolone substancje, uznawane za bezpieczne), czy pyta o produkty konkurencyjne o których w dziale sponsorowanym raczej nie będziemy dywagować?


Co do oleju palmowego - również nie jestem zaprzysiężonym zwolennikiem, jednak względy technologiczne w pewnych sytuacjach wymagają consensusu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Pytanie po co jest ten temat? By piać w zachwytach na temat produktu? Co wnosi mój post? Opinię, akurat w tym przypadku na temat składu. Myślę, że fajnie by ludzie, którzy w dużej części mają zamiar kupić produkt, by wspomóc efekty ciężkiego treningu mieli świadomość, że zawiera on niemałe ilości roślinnych tłuszczy utwardzanych, czyli najgorszego rodzaju (pod kątem zdrowotnym) jaki jest dostępny na rynku. Myślę też, że wnosi więcej niż posty typu "Jadłem. Zaj***ste". Fajnie, żeby ludzie byli świadomi na przykład tego, że w produkcie jest więcej popularnego wypełniacza - maltodekstryny - niż samego izolatu białkowego.
Jak dla mnie pomysł świetny. Izolat białka drobiowego to coś czego brakowało na rynku. Problem leży w wykonaniu. Capse już pozbawione największej wady w postaci utwardzanego tłuszczu, tylko znów dodatki jakichś dziwnych E171. Ja wiem, że dozwolone. Nie w tym rzecz. Ja się pytam: Po co? Po co mi w odżywce substancja dodawana do kremów i past do zębów? Czy naprawdę jej obecność w tym produkcie jest konieczna?
Na rynku jest wiele substancji dozwolonych. Nie znaczy to, że warto je spożywać. Szczególnie jeżeli komuś zależy na zdrowiu i efektach treningowych, a chyba to jest jeden z głównych targetów docelowych tego produktu?
Jeżeli uda się pozbyć tych zbędnych składników to podpisuję się pod tym obiema rękami. W obecnym stanie mam mieszane uczucia.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2016-03-23 15:39:27
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
jak najbardziej właśnie do wygłazania opinii, ale nie widze specjalnego sensu w dywagacjach na temat dopuszczonych do obrotu składników preparatów - żaden z nich nie jest użyty bezcelowo, jak wspomniałem, nad naszymi produktami pracują specjaliści, a każdy z użytych składników ma uzasadnienie odżywcze, technologiczne, organoleptyczne etc.

kazeina jest dodawana do kleju stolarskiego, celuloza do kleju do tapet - nie dyskwalifikuje to innych ich włąściwości i zastosowań

olej palmowy - nie jestem zwolennikiem szafowania nim na prawo i lewo, ale - bądźmy szczerzy - to produkt znacznie oporniejszy termicznie niż tłuszcze nienasycone, a osobiśćie wolę trafić na uwodorniony tluszcz palmowy, aniżeli rzepakowy czy słonecznikowy tłuszcze roślinne=/ tłuszcze wielonienasycone (czy nawet ogólnie nienasycone)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Zaczynając od końca. Jeśli chodzi o tłuszcze roślinne wolę zdecydowanie olej kokosowy. To tłuszcz rośliny w naturalnej, stałej postaci, termostabilny. Potem olej z awokado czy tłuszcz kakaowy też jest nienajgorszy. Na końcu oliwa z oliwek czy nawet olej lniany. Tłuszcze roślinne też mogą być wartościowe, nie ma co generalizować. Nie tyle przeszkadza mi rodzaj, co fakt utwardzania, w wyniku którego powstają niezdrowe tłuszcze trans. Nie widzę po prostu powodu, dla którego miałbym szamać tego typu "margarynę". Czy nie można zastąpić tego składnika czymś zdrowszym? Nie wiem, nie jestem "specjalistą" zajmującym się tworzeniem składu suplementów. Czas pokaże, kiedy na rynku zaczną pojawiać się konkurencyjne produkty na bazie izolatu białka drobiowego. Izolaty tego typu widziałem już są od pewnego czasu dostępne też za morzem, więc pewnie niedługo pojawi się tego więcej w jurop. Wygląda na to, że nawet bez zbędnych zapychaczy, więc chyba się da.

Co do kazeiny i odżywek pochodzenia mlecznego osobiście podchodzę do nich z pewnym dystansem. Wiem, że takie koncentraty białka serwatkowego są najczęściej wykorzystywanym "białkowym boosterem" w środowisku "hodowców masy mięśniowej", natomiast co do ich zdrowotnych właściwości nie jestem do końca przekonany w pewnych kwestiach. To temat na inną dyskusję, więc nie będę go tutaj rozwijał.

Czy wątpliwej natury barwnik w otoczce tabletki jest składnikiem koniecznym, w to śmiem wątpić, no ale "specjalistą" nie jestem. Wiem jedynie tyle, że w morzu różnego rodzaju supli występuje niezliczona ilość takich, gdzie nie było problemu z ich produkcją bez dodatku śmieciowego barwnika w otoczce kapsułki.

Osobiście irytuje mnie, kiedy przez takie "drobnostki" coś co miało potencjał być genialnym, nowatorskim produktem, ostatecznie okazuje się być czymś niekoniecznie wartym uwagi. Tylko tyle, i aż tyle. Wszystko oczywiście zależy od tego, czego konkretnie oczekuje się od danego produktu. Jeśli ma to być szybki "gorący kubek", czy sosik do spaghetti to okej, pewnie się sprawdza. Jeśli ma zastąpić zdrowy posiłek, to tutaj już mam uzasadnione wątpliwości.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2016-03-24 23:17:50

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2016-03-24 23:19:31

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
osobiście wolę utwardzany tłuszcz palmowy niż w najczystszej postaci lniany dodany do odżywki, w którym to dopiero będzie cudowny stopień utlenienia olej z awokado czy oliwa - jak najbardziej, nie da nam on jednak struktury tłuszczu o konsystencji stałej. na kokos jest wielki bum, jednak kilogram tego tłuszczu to koszt ok 20zł (i to rafinowanego a który też z pewnością spora ilośc ludzi psioczy), automatycznie koszta tak produkcji, jak i sprzedaży rosną wielokrotnie.

Kwestia barwnika - oczywiście, że nie jest on bezwzględnie potrzebny, co nie zmienia faktu, ze większośc z nas kupuje także oczami.

Miejmy świadomość - to popyt kształtuje podaż.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Akurat co do tych tłuszczy, które wymieniłem to trochę się nie zrozumieliśmy. Nie miały one służyć jako stricte zamiennik tłuszczu zastosowanego w tym konkretnym produkcie (choć pewnie tłuszcz kokosowy by się nadał), tylko jako przykłady tłuszczy roślinnych, które są wartościowe, wbrew opinii że roślinny = gorszy. Co więcej są również właśnie tłuszcze roślinne składające się w większości lub niemal całości z tłuszczy nasyconych jak ww kokos czy też w miarę zdrowe jednonienasycone: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, migdały... Oleju rzepakowego tak bardzo bym się nie obawiał. Wykazuje niemal idealny stosunek kwasów omega 3 do 6, obecnie nie uprawia się już odmian zawierających szkodliwy kwas erukowy. Jedyne czego można się obawiać to technologia jaką najczęściej wykorzystuje się do ekstrakcji tego tłuszczu. W przypadku wyboru najtańszej przemysłowej metody są to niezbyt przyjemne chemiczne rozpuszczalniki (zbliżone do wybielaczy), potem dodatkowo można poddawać taki olej rafinacji przez co otrzymuje się produkt w dużej mierze "wyjałowiony", po prostu praktycznie bezwartościowy. Rozumiem dlaczego lepiej w tym przypadku tłuszcze nasycone: np. ze względu na stabilność termiczną. Olej lniany rzeczywiście łatwo się utlenia, często na półkach sklepowych leży już zjełczały, dlatego ja osobiście kupuję całe ziarna i mielę przed spożyciem, ale to już inny temat.
Wracając do tematu przewodniego. Osobiście nie przyjmuję kompromisów w przypadku tego typu odżywek skierowanych na tego typu wyselekcjonowany rynek. Spora część ludzi podejmuje duże wyrzeczenia - liczy skrupulatnie kalorie, dobiera najoptymalniejsze produkty i składniki odżywcze - dla osiągnięcia konkretnych, coraz lepszych rezultatów. To nie jest regularny kowalski, który może sobie pozwolić na większość rzeczy. Szkoda, nawet w minimalnym stopniu, ograniczać rezultaty swojej ciężkiej pracy, dlatego jestem zdania, że należy stosować albo składniki w danej sytuacji najlepsze dla zdrowia (tutaj myślę, że olej kokosowy mógłby się sprawdzić) albo w ogóle ich nie stosować (wiadomo, wtedy zwykle trzeba od nowa od podstaw opracować skład produktu).
Rozumiem argumentację, że to ze względów ekonomicznych, które pozwalają na zaproponowanie korzystnej ceny. Rozumiem, że ludzie kupują oczami, stąd barwniki zwiększające atrakcyjność (choć target tych produktów, powinien mieć imo trochę więcej oleju w głowie od przeciętnego konsumenta wpychającego do gardzieli wszystko co ładnie wygląda). To jest moja osobista opinia, analizująca produkt pod kątem czysto (że tak to ujmę) idealistycznym w kwestii tego jak powinna wyglądać wzorcowa odżywka dla osób aktywnych. Nie biorę tutaj w tym wypadku czynników ekonomicznych czy rozważań na temat tzw. psychologii konsumpcjonizmu, co oczywiście ma równie ważny wpływ na ostateczny sukces produktu na rynku. Może rzeczywiście dostosowanie składu produktu pod ludzi takich jak ja okazałoby się nieekonomiczne i przyniosłoby ostatecznie mniejsze zyski, ale dla mnie osobiście rozważania pod tym kątem nie mają znaczenia. To co dla mnie ma znaczenie to długoterminowe efekty zdrowotne i wpływ na rezultaty treningowe po wprowadzeniu do diety danego produktu. Tak jak napisałem wcześniej, wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Dla jednego produkt się sprawdzi, inny nie pójdzie na choćby najmniejszy kompromis. Fajnie jeżeli choć część potencjalnych klientów przeczyta moje posty i wybierze świadomie. Świadomość konsumentów leży również w moim interesie (w końcu jestem jednym z nich), bo wymusza ona na producentach stosowanie coraz lepszych rozwiązań w celu sprzedaży produktu. Wszyscy zyskujemy.
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
jak wspomniałeś - względy ekonomiczne i psychlogia konsumencka CIę nie interuesuje, a to jednak również znaczne składowe


I dla jasności - nie jestem zwolennikiem, ba, jestem przeciwnikiem "anabolicznej diety tłuszczowej", która jest zwyczajnie szkodliwa Jestem za minimalizacją/optymalizacją spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych i odpowiednim doborem ich źródeł

w omawianym produkcie dodatek tłuszczu ma z pewnością za zadanie poprawę smakowitości, uzyskanie odpowiedniej konsystencji oraz struktury. Oczywiście, że palma mogłaby zostać zastąpiona kokosem, jednak ani nie jest on tłuszczem idealnym (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26946252), ani nie pozostałoby to bez wpływu na finalne koszta produktu (znaczna różnica).

Rozumiem w pełni Twoje uwagi i z pewnością będa one brane pod uwagę bo nasze produkty są nieustannie modyfikowane i dostosowywane i do potrzeb/wymogów rynku i do zaleceń najznamienitszych organizacji zdrowego żywienia/żywienia w sporcie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4
Byłby to produkt idealny dla mnie, gdyby właśnie nie owy UTWARDZONY tłuszcz palmowy. Nieutwardzony byłby jeszcze jakimś kompromisem, ale UTWARDZONY? Czy Wy w tym Activlabie oszaleliście? Zalecana dawka do spożycia dla każdego utwardzonego tłuszczy wg wszystkich norm wynosi... 0 gram/dzień. W szczególności zaś u osób, do których skierowaliście ten produkt. Dla mnie to jest jakieś mega nieporozumienie. I nie wierzę we wszelkie bajki o nazwie: "konsystencja", "względy technologiczne", "kolor'. Chodzi tylko i wyłącznie o $$$$.

We Francji rząd wprowadził "ustawę Nutella" nakładającą na wszystkie produkty zawierające w swoim składzie olej palmowy 300% podatku. Jednak nie da się go tak łatwo wyeliminować. Jego główną zaletą jest to, że jest tani.


Zmieniony przez - kaccper17 w dniu 2016-05-07 13:46:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Widzę, że jednak głos rozsądku w narodzie jeszcze istnieje :D Tak jak wspomniałem, przeszkód technologicznych raczej nie ma, bo widziałem już od pewnego czasu czyste, sproszkowane białko drobiowe na rynku amerykańskim. Względy organoleptyczne? Kurcze, ja nie szukam w takim produkcie ekstazy kubków smakowych. Równie dobrze mogę po prostu wszamać taką pizze czy burgera i na jedno wyjdzie, a doznania smakowe będę pewnie o niebo lepsze. No cóż, ja osobiście nie mam zamiaru pchać w siebie tłuszczy trans. Unikałbym nawet jeśli nie interesowałaby mnie aktywność fizyczna, bo tłuszcze trans (praktycznie większość) to prosta droga do zrujnowania sobie zdrowia na dłuższą metę.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Dla jasności - tłuszcze trans powstają z tłuszczy nienasyconych, stąd też m.in. zastosowanie palmowego, jako źródła nasyconych, w produkcie
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Nowość w ofercie ActivLab - Creatine HCL - Nie przegap!

Następny temat

czy jeszcze sa w produkcji?

WHEY premium