SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciasto drożdżowe z jabłkami na mące gryczanej i owsianej

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4325

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Ciasto drożdżowe z jabłkami, z gryczanej i owsianej mąki.

SKŁAD:
3 jajka M,
15g świeżych drożdży lub 4-6g suszonych,
szczypta soli (wg uznania),
115g mąki gryczanej,
80g mąki owsianej,
10g cukru waniliowego,
cynamon do smaku (sporo), mogą być inne przyprawy, jakiś olejek zapachowy,
20g stopionego masła śmietankowego,
500g dobrych jabłek,
słodzik lub cukier jeśli ktoś potrzebuje; z samym cukrem waniliowym jest niezbyt słodkie.

"Składniki na ciasto wymieszać łyżką, odstawić do wyrośnięcia. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta racuchowego.
Gdyby wyszło za rzadkie, trzeba dosypać troszkę mąki (najlepsza pszenna), a jeśli za gęste - dodać jeszcze jedno małe jajko (najlepiej), trochę gęstej śmietany, mleka lub wody - ale ostrożnie z rzadkimi płynami, bo nadmiar może spowodować zakalec.

W międzyczasie pokroić jabłka na nieduże kawałki. Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość i zrobi się wyraźnie porowate - wmieszać jabłka (będzie więcej jabłek, niż ciasta). Piec na blasze wyłożonej papierem lub folią alu, 50-70 minut w 200-220 stopniach.
Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym."

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Bez posypki:
- 100g: 6,9_ 28_5,2 189 kcal
- porcja (1/8 z całości) 5,5_23_4 151 kcal.
Z posypką:
- 100g: 6,9_30_5,2 198 kcal
- porcja (1/8 z całości) 5,5_24_4 158 kcal.

Wadą tego ciasta jest to, że z powodu dużej wilgotności łatwo pleśnieje, więc lepiej nie robić za dużych porcji. No i posmak użytych mąk, ale można je zastępować innymi , byle powstałe ciasto miało podobną gęstość i dostatecznie wyrosło na drożdżach .
Taka ilość wystarcza na pół dużej blachy.

SMACZNEGO !

















Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-03 19:09:11

Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2015-12-06 19:07:53
3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94883 Napisanych postów 364891 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670387
Super wyglada naprawde
Oczy same jedza
2

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ooo, cudne! Ja bym jeszcze zasypała cynamonem
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Dzięki, lodzianin1 i Malinowa.
Cynamon jak najbardziej , na pewno też przedłuży trwałość ciasta, bo konserwuje. Z przyprawami na wierzch i do środka można tu jeszcze kombinować, a także z dodatkami do ciasta, mam na myśli coś białkowego. Próbowałam dodawać ugotowaną i zmiksowaną czerwoną soczewicę (50-60g) - w smaku i konsystencji wychodziło dobre, ale to kolejna porcja błonnika i nie każdemu posłuży. Może z jakimś białkiem w proszku byłoby lepiej , ale na razie nie mam.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94883 Napisanych postów 364891 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670387
jabłka surowe normalnie ??
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Tak, surowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Nie ma tam dodatku żadnego płynu ? Bo ciasto wyszło baaardzo gęste i nie wiem czy takie miało być ? Teraz już i tak siedzi w piekarniku, ale pytam na przyszłośc .
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Powinno wyjść dość gęste - ze zbyt rzadkiego drożdżowego łatwo robi się zakalec, a jabłka jeszcze mogą puścić w piekarniku sok. Trudno mi powiedzieć, jakie wyszło Tobie; jeśli mocno za gęste, to można dodać żółtko, jajko, trochę gęstej śmietany albo w ostateczności troszkę mleka lub wody. Najbezpieczniej dodać więcej jajka razem z białkiem.
Mam nadzieję, że Ci wyjdzie...


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-06 12:12:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
No właśnie nie wyszło ... Powinnam intuicyjnie dodac troszkę wody lub mleka, bo mi ta konsystencja wyraźnie nie pasowała- było naprawdę tak gęste,że ledwo mieszałam łyżką. Nie wyrosło też jakoś bardzo. Piekę sporo, w tym drożdżowe pieczywo, a w związku z tym ,że używam róznych mąk, oceniam konsystencję ciasta na wyczucie, dodając płynu lub mąki. Następnym razem zmodyfikuję przepis i dam znac jak wyszło.
Nie jest jednak tak tragicznie- facet za jednym podejściem zjadł 1/4 tortownicy i cieszy się,że mi to ciacho nie pasuje, bo całe będzie dla niego
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Mój błąd, że tego nie przewidziałam i nie napisałam, bo wiadomo, że przy pieczeniu konsystencja zależy od wielkości jajek, jakości mąki i zawsze może wyjść za gęste lub za rzadkie. Mam nadzieję, że mi wybaczysz.... Te cięższe mąki są niestety trudniejsze w obróbce, niż mąka pszenna i trzeba mieć właśnie trochę wyczucia. Za mało wilgoci - źle, za dużo - jeszcze gorzej.
Co do wyrośnięcia ciasta - musi być dobrze podrośnięte, wyraźnie bąbelkowate - następnym razem wstawię zdjęcie.
Dobrze, że chociaż Twój Mężczyzna się cieszy, nie męczyłaś się na darmo .
Moja córka też nie wybrzydza - ostatnio zapomniałam dodać cukier waniliowy i dla mnie było niedobre, bo już całkiem niesłodkie, a ona mimo to zjadła całe, posypane tylko lekko z wierzchu...
Jak masz doświadczenie z pieczeniem, to możesz jeszcze spróbować dodawać do ciasta ugotowaną, zmiksowaną czerwoną soczewicę - na początek tak z 50-70g. Podbija białko i wydaje mi się, że polepsza smak i konsystencję, chociaż soczewicy jako takiej później nie czuć w gotowym cieście. Tylko jest to dodatkowa porcja błonnika i składnik wzdymający, więc nie każdemu musi pasować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Mam prośbę do któregoś z Moderatorów o wykasowanie z pierwszego posta sposobu wykonania i zastąpienia tym: "Składniki na ciasto wymieszać łyżką, odstawić do wyrośnięcia. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta racuchowego.
Gdyby wyszło za rzadkie, trzeba dosypać troszkę mąki (najlepsza pszenna), a jeśli za gęste - dodać jeszcze jedno małe jajko (najlepiej), trochę gęstej śmietany, mleka lub wody - ale ostrożnie z rzadkimi płynami, bo nadmiar może spowodować zakalec.

W międzyczasie pokroić jabłka na nieduże kawałki. Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość i zrobi się wyraźnie porowate - wmieszać jabłka (będzie więcej jabłek, niż ciasta). Piec na blasze wyłożonej papierem lub folią alu, 50-70 minut w 200-220 stopniach.
Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym." Z góry dziękuję!!!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szarlotka z gryczanej mąki

Następny temat

Pierogi pełnoziarniste na nadchodzące swieta i nie tylko

WHEY premium