SKŁAD:
3 jajka M,
15g świeżych drożdży lub 4-6g suszonych,
szczypta soli (wg uznania),
115g mąki gryczanej,
80g mąki owsianej,
10g cukru waniliowego,
cynamon do smaku (sporo), mogą być inne przyprawy, jakiś olejek zapachowy,
20g stopionego masła śmietankowego,
500g dobrych jabłek,
słodzik lub cukier jeśli ktoś potrzebuje; z samym cukrem waniliowym jest niezbyt słodkie.
"Składniki na ciasto wymieszać łyżką, odstawić do wyrośnięcia. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta racuchowego.
Gdyby wyszło za rzadkie, trzeba dosypać troszkę mąki (najlepsza pszenna), a jeśli za gęste - dodać jeszcze jedno małe jajko (najlepiej), trochę gęstej śmietany, mleka lub wody - ale ostrożnie z rzadkimi płynami, bo nadmiar może spowodować zakalec.
W międzyczasie pokroić jabłka na nieduże kawałki. Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość i zrobi się wyraźnie porowate - wmieszać jabłka (będzie więcej jabłek, niż ciasta). Piec na blasze wyłożonej papierem lub folią alu, 50-70 minut w 200-220 stopniach.
Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym."
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Bez posypki:
- 100g: 6,9_ 28_5,2 189 kcal
- porcja (1/8 z całości) 5,5_23_4 151 kcal.
Z posypką:
- 100g: 6,9_30_5,2 198 kcal
- porcja (1/8 z całości) 5,5_24_4 158 kcal.
Wadą tego ciasta jest to, że z powodu dużej wilgotności łatwo pleśnieje, więc lepiej nie robić za dużych porcji. No i posmak użytych mąk, ale można je zastępować innymi , byle powstałe ciasto miało podobną gęstość i dostatecznie wyrosło na drożdżach .
Taka ilość wystarcza na pół dużej blachy.
SMACZNEGO !
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-03 19:09:11
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2015-12-06 19:07:53