...
Napisał(a)
Zgodność genów nie ma takie znaczenia. Liczy się ich ekspresja, a tą mamy inny niż szympansy. Ale i żeby na to wpłynąć to 6000 to nadal za mało. Człowiek behawiorarnie współczesny to około 20tys lat. Oliwa z oliwek bynajmniej nie ma wpływu na ewolucje.
...
Napisał(a)
Na mózg jednostki i rozwój cywilizacyjny raczej tak
http://naturallysavvy.com/eat/can-olive-polyphenols-make-you-less-forgetful
http://naturallysavvy.com/eat/can-olive-polyphenols-make-you-less-forgetful
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
...
Napisał(a)
"which analyzed mice who were given an olive extract"
Super, Galaktyka Mysz będzie importować od nas tony oliwy;)))
Dodam tylko że smalec ma wszystko to co oliwa z oliwek ale więcej.
www ziolaiprzyprawy info/2012/07/04/blog/smalec-dlaczego-wszyscy-go-nienawidza-cholesterol-zdrowie/
Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2015-06-16 19:25:00
Super, Galaktyka Mysz będzie importować od nas tony oliwy;)))
Dodam tylko że smalec ma wszystko to co oliwa z oliwek ale więcej.
www ziolaiprzyprawy info/2012/07/04/blog/smalec-dlaczego-wszyscy-go-nienawidza-cholesterol-zdrowie/
Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2015-06-16 19:25:00
...
Napisał(a)
Żródłowych badań tam nie widać, niech zgadnę, na myszach? na ludziach takie eksperymenty robił dr. Mengele
Flaxseed oil and alpha-lipoic acid combination ameliorates hepatic oxidative stress and lipid accumulation in comparison to lard
Background
Intake of high-fat diet is associated with increased non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Hepatic lipid accumulation and oxidative stress are key pathophysiological mechanisms in NAFLD. Both flaxseed oil (FO) and α-lipoic acid (LA) exert potential benefit to NAFLD. The aim of this study was to determine the effect of the combination of FO and LA on hepatic lipid accumulation and oxidative stress in rats induced by high-fat diet.
Methods
LA was dissolved in flaxseed oil to a final concentration of 8 g/kg (FO + LA). The rodent diet contained 20% fat. One-fifth of the fat was soybean oil and the others were lard (control group), or 75% lard and 25% FO + LA (L-FO + LA group), or 50% lard and 50% FO + LA (M-FO + LA group), or FO + LA (H-FO + LA group). Male Sprague–Dawley rats were fed for 10 weeks and then killed for liver collection.
Results
Intake of high-fat lard caused a significant hepatic steatosis. Replacement with FO + LA was effective in reducing steatosis as well as total triglyceride and total cholesterol contents in liver. The combination of FO and LA also significantly elevated hepatic antioxidant defense capacities, as evaluated by the remarkable increase in the activities of SOD, CAT and GPx as well as the level of GSH, and the significant decline in lipid peroxidation.
Conclusion
The combination of FO and LA may contribute to prevent fatty livers such as NAFLD by ameliorating hepatic lipid accumulation and oxidative stress.
Zmieniony przez - jogger w dniu 2015-06-17 00:03:04
Flaxseed oil and alpha-lipoic acid combination ameliorates hepatic oxidative stress and lipid accumulation in comparison to lard
Background
Intake of high-fat diet is associated with increased non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Hepatic lipid accumulation and oxidative stress are key pathophysiological mechanisms in NAFLD. Both flaxseed oil (FO) and α-lipoic acid (LA) exert potential benefit to NAFLD. The aim of this study was to determine the effect of the combination of FO and LA on hepatic lipid accumulation and oxidative stress in rats induced by high-fat diet.
Methods
LA was dissolved in flaxseed oil to a final concentration of 8 g/kg (FO + LA). The rodent diet contained 20% fat. One-fifth of the fat was soybean oil and the others were lard (control group), or 75% lard and 25% FO + LA (L-FO + LA group), or 50% lard and 50% FO + LA (M-FO + LA group), or FO + LA (H-FO + LA group). Male Sprague–Dawley rats were fed for 10 weeks and then killed for liver collection.
Results
Intake of high-fat lard caused a significant hepatic steatosis. Replacement with FO + LA was effective in reducing steatosis as well as total triglyceride and total cholesterol contents in liver. The combination of FO and LA also significantly elevated hepatic antioxidant defense capacities, as evaluated by the remarkable increase in the activities of SOD, CAT and GPx as well as the level of GSH, and the significant decline in lipid peroxidation.
Conclusion
The combination of FO and LA may contribute to prevent fatty livers such as NAFLD by ameliorating hepatic lipid accumulation and oxidative stress.
Zmieniony przez - jogger w dniu 2015-06-17 00:03:04
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
...
Napisał(a)
joggerŻródłowych badań tam nie widać, niech zgadnę, na myszach? na ludziach takie eksperymenty robił dr. Mengele
Zbliżamy się do prawa Goodwina?;)))
Na co nie ma badań na ludziach? Na skład smalcu? Skład smalcu nie jest czymś co się bada na ludziach. Żadnego skłądu nie bada się na ludziach.
jogger
Flaxseed oil and alpha-lipoic acid combination ameliorates hepatic oxidative stress and lipid accumulation in comparison to lard
Olej lniany? Jasne, działanie lnianego polega na tym że ALA jest zamieniana w organizmie na EPA/DHA czyli kwasy występujące naturalnie w tłustych rybach morskich.
joggerIntake of high-fat diet is associated with increased non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD).
Już to pierwsze zdanie jest nieprawdziwe, bo opiera się na błędnych założeniach. Naukowcy za dietę wysoko-tłuszczową przyjeli sobie dietę która jest w istocie dietą wysokowęglowodanowo-tłuszczowo i niskobiałkowej. Typowa śmieciowa dieta.
Gdyby zamiast zmieniać smalec na lniany, organiczyli węglowodany a dodali białek mieli by lepszy efekt. A tak to truli te biedne szczury.
Smalec zawiera mało o6, gdyby zamiast smalcu podali im "zdrowy" olej rzepakowy lniany by nie pomógł bo przewaga o6 z rzepakowego skutecznie zniszczyła by konwersje ALA ->EPA/DHA.
1
...
Napisał(a)
Myślę, że odnoszenie się do badań wpływu diet wysokotłuszczowych opartych na słoninie na myszach nie ma większego sensu, chociażby dlatego, że te diety charakteryzują się wyjątkowo niską wartością odżywczą i często są ubogie w składniki odżywcze ważne dla zdrowia, np: w cholinę. Myszy reagują inaczej na diety wysokotłuszczowe niż ludzie. Niektóre rasy mysz są bardzo podatne na tuczący wpływ diet wysokotłuszczowych, nawet przy braku lub minimalnej zawartości cukrów prostych w tych dietach.
Jako ciekawostkę dodam, że niedawno okazało się, że w często stosowanej w badaniach, niesławnej (wiele gryzoni zostało utuczonych przy jej użyciu) diecie wysokotłuszczowej opartej na słoninie D12492 (opcja z ilością tłuszczu 60% energii dostarczanej), wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiły aż 32% energii dostarczanej z tłuszczów, przy fatalnej proporcji omega-6 / omega-3 - 14 / 1. Wcześniej profil kwasów tłuszczowych w tej diecie oszacowano na podstawie tabel zawartości składników odżywczych bazy USDA, nie biorąc pod uwagę, że zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w słoninie może istotnie różnić się w zależności od sposobu żywienia zwierząt:
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/11/this-just-in-infamous-lard-based-high.html
W momencie gdy smalec jest wytwarzany ze słoniny od zwierząt z chowu przemysłowego to najczęściej zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega-6), a dodatkowo w odróżnieniu do oliwy z oliwek jest pozbawiony polifenoli chroniących te wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem podczas obróbki termicznej. To jest poważny problem.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-06-17 10:25:38
Jako ciekawostkę dodam, że niedawno okazało się, że w często stosowanej w badaniach, niesławnej (wiele gryzoni zostało utuczonych przy jej użyciu) diecie wysokotłuszczowej opartej na słoninie D12492 (opcja z ilością tłuszczu 60% energii dostarczanej), wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiły aż 32% energii dostarczanej z tłuszczów, przy fatalnej proporcji omega-6 / omega-3 - 14 / 1. Wcześniej profil kwasów tłuszczowych w tej diecie oszacowano na podstawie tabel zawartości składników odżywczych bazy USDA, nie biorąc pod uwagę, że zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w słoninie może istotnie różnić się w zależności od sposobu żywienia zwierząt:
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/11/this-just-in-infamous-lard-based-high.html
W momencie gdy smalec jest wytwarzany ze słoniny od zwierząt z chowu przemysłowego to najczęściej zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega-6), a dodatkowo w odróżnieniu do oliwy z oliwek jest pozbawiony polifenoli chroniących te wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem podczas obróbki termicznej. To jest poważny problem.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-06-17 10:25:38
2
...
Napisał(a)
...i może na koniec coś jeszcze o oliwie
In the United States, producers of olive oil may place the following restricted health claim on product labels:
Limited and not conclusive scientific evidence suggests that eating about 2 tbsp. (23 g) of olive oil daily may reduce the risk of coronary heart disease due to the monounsaturated fat in olive oil. To achieve this possible benefit, olive oil is to replace a similar amount of saturated fat and not increase the total number of calories you eat in a day.
This decision was announced November 1, 2004, by the Food and Drug Administration after application was made to the FDA by producers. Similar labels are permitted for foods rich in omega-3 fatty acids such as walnuts and hemp seed.
It has been suggested that long-term consumption of small quantities of this compound from olive oil may be responsible in part for the low incidence of heart disease associated with a Mediterranean diet
In the United States, producers of olive oil may place the following restricted health claim on product labels:
Limited and not conclusive scientific evidence suggests that eating about 2 tbsp. (23 g) of olive oil daily may reduce the risk of coronary heart disease due to the monounsaturated fat in olive oil. To achieve this possible benefit, olive oil is to replace a similar amount of saturated fat and not increase the total number of calories you eat in a day.
This decision was announced November 1, 2004, by the Food and Drug Administration after application was made to the FDA by producers. Similar labels are permitted for foods rich in omega-3 fatty acids such as walnuts and hemp seed.
It has been suggested that long-term consumption of small quantities of this compound from olive oil may be responsible in part for the low incidence of heart disease associated with a Mediterranean diet
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
...
Napisał(a)
Hehe, mit "diety śródziemnomorskiej" _wymyślonej_ przez Keysa to temat na rzeka... Wystarczy powiedzieć że biednych ludzi nie stać było na lekarzy który by rejestrowali ich choroby, przez to Keys stwierdził że skoro nie ma ich w statystykach to znaczy że nie chorują. A że biednych nie stać by jadać mięso(za to bogatych stać na lekarzy i przez to mają swoje miejsce w statystykach) gość wyimaginował sobie że to przez sposób odżywiania jaki dla nich sobie wyobraził... Ten mit ciągnie się i ciągnie do dziś...
...
Napisał(a)
Chętnie oglądam program "Pogromcy mitow"
Mediterranean diet and leukocyte telomere length in a multi-ethnic elderly population.
Leukocyte telomere length (LTL) is considered as the marker of biological aging and may be related to environmental factors.
We found a significant association between MeDi and LTL among non-Hispanic whites (β = 48.3; p = 0.05), and the results held after excluding dementia subjects (β = 49.6; p = 0.05).
We found that higher adherence to a MeDi was associated with longer LTL among whites but not among African Americans and Hispanics. Additionally, a diet high in vegetables but low in cereal, meat, and dairy might be associated with longer LTL among healthy elderly.
Myth upheld?
Mediterranean diet and leukocyte telomere length in a multi-ethnic elderly population.
Leukocyte telomere length (LTL) is considered as the marker of biological aging and may be related to environmental factors.
We found a significant association between MeDi and LTL among non-Hispanic whites (β = 48.3; p = 0.05), and the results held after excluding dementia subjects (β = 49.6; p = 0.05).
We found that higher adherence to a MeDi was associated with longer LTL among whites but not among African Americans and Hispanics. Additionally, a diet high in vegetables but low in cereal, meat, and dairy might be associated with longer LTL among healthy elderly.
Myth upheld?
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
...
Napisał(a)
MalcerzV3
Olej lniany? Jasne, działanie lnianego polega na tym że ALA jest zamieniana w organizmie na EPA/DHA czyli kwasy występujące naturalnie w tłustych rybach morskich.
.
Thx za zwrócenie uwagi na tą konwersję
Niemniej
(EPA and DHA) can also be synthesized by humans from dietary α-linolenic acid, but with an efficiency of only a few percent. Because the efficacy of n−3 long-chain polyunsaturated fatty acid (LC-PUFA) synthesis decreases down the cascade of α-linolenic acid conversion, DHA synthesis from α-linolenic acid is even more restricted than that of EPA.
poza makrosami w olejach lnianym i oliwkowym są jeszcze antyoxy, lignany etc których synergia jest poznawalna tylko po skutkach
Zmieniony przez - jogger w dniu 2015-06-18 15:51:37
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Poprzedni temat
Dieta na mase do oceny 185 cm 76 kg
Następny temat
Dieta na mase do oceny .
Polecane artykuły