Składniki:
- 20g czekolady gorzkiej (u mnie 81%)
- 250g mąki żytniej typ 2000 (dodatkowo zmielona)
- 60g kakao
- 110g banana (średni)
- 50g orzechów nerkowca
- 120g orzeszków ziemnych
- 2 jaja
- 100g mleka
- 25g miodu pszczelego
- 200g serka homogenizowanego naturalnego
- 30g śmietanki kremowej 30%
- stewia
1. Robimy krem snickers: orzeszki ziemne mielimy z 1/4 łyżeczki soli, aż do uzyskania masła. Krem czeko: orzeszki nerkowca mielimy z gorzką czekoladą i miodem (j.w.).
2. Pieczemy mocno kakaowy spód: mąkę przemieliłam szybko z 50g kakao, sodą, stewią. Obok blendujemy banana z jajkami, mlekiem i 70~ml wody. Wlewamy do mąk, mieszamy łyżką (ciasto będzie dość twarde). Wlewamy na blachę, pieczemy 50min (piekarnik między 4 a 5, gaz). Studzimy.
3. Mój krem czekoladowy stwardniał więc na pół minuty włożyłam go do mikrofali, aby dobrze się go smarowało. Oba kremy orzechowe nakładamy na łyżkę (jednocześnie, po trochu) i smarujemy wierzch ciasta, pozostawiając nierówności.
4. Krem serkowy i polewa: rozpuścić łyżkę żelatyny, ostudzić lekko. Do serka homogenizowanego dodać stewię i połowę żelatyny, wyłożyć na kremie z orzechów. Wszystko ma być szybkie, bo żelatyna szybko tężeje. Śmietankę ubić mikserem w kubku, dodać 10g kakao i żelatynę (ja dodałam jeszcze 30g mleka), szybko wylać na ciasto.
Makro dla jednego kawałka (1/8 mojej okrągłej blaszki):
- 347 kcal
- 15 B
- 33 W
- 17 T
Smacznego obżarstwa!
Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-29 23:17:21