...
Napisał(a)
Czy warzywa krzyżowe jedzone na surowo w dużej ilości mogą zaszkodzić na tarczycę zdrowej osobie? Czy są jakieś wytyczne, ile tego można/powinno się jeść tygodniowo?
...
Napisał(a)
M-ka - teoretycznie jest taka możliwość, ale z żadnymi wytycznymi się nie spotkałem. Niemniej - warto zachować umiar w konsumpcji warzyw zasobnych w goitrogeny. Warto dbać o różnorodność
...
Napisał(a)
Cześć. Które diety redukcyjne według badań są najbardziej skuteczne dla osób z nadwagą/otyłością? Niskowęglowodanowe? Zbilansowa? Czy tak właściwie, tak jak pisałeś wcześniej, nie liczy się rozkład makroskładników a kcal? Dzięki z góry za odpowiedź.
"Życie jest jak jazda na rowerze, aby utrzymać równowagę trzeba poruszać się naprzód"
http://www.sfd.pl/redukcja_terefere-t1037622.html
...
Napisał(a)
Witam. Pytanie dotyczy diet niskowęglowodanowych a funkcjonowania poznawczego/umysłowego. Zauważyłam u siebie (dieta redukcyjna niskowęglowodanowa właśnie w toku) nie pierwszy raz na tego typu diecie spadek koncentracji, płynności i szybkości myślenia. Trochę więcej też zapominam i przegapiam szczegóły. Czy jest to zjawisko normalne, i czy jakoś można temu przeciwdziałać? (sama kawa już nie wystarcza). Dzięki, pozdrawiam :)
"nie jesteśmy przecież tacy, jacy w lustrze się widzimy"
...
Napisał(a)
Bardzo dziękuję, zastanawiało mnie to, bo z jednej strony niby takie zdrowe, z drugiej szkodzą...
Znalazłam ciekawy tekst na temat tych goitrogenów, gdyby ktoś chciał sobie poczytać: http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchogin/dydaktyka/toksykologia/pdf/T3.pdf
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-04-22 19:13:14
Znalazłam ciekawy tekst na temat tych goitrogenów, gdyby ktoś chciał sobie poczytać: http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchogin/dydaktyka/toksykologia/pdf/T3.pdf
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-04-22 19:13:14
...
Napisał(a)
terefere83 - nigdzie nie napisałem, że nie liczy się rozkład tylko kcal Liczy się i jedno i drugie. Dodatkowo - liczy się też podaż mikroskładników, a także indeks sytości pokarmów, ich właściwości termogenne
Jeśli chodzi o najskuteczniejszą dietę wg badań, to trudno o pełną zgodność wśród autorów. Istnieją pewne dowody, ze w krótkoterminowych próbach lepiej sprawdzajasię diety niskowęglowodanowe. Mi bardzo podobają się wnioski autorów tej meta-analizy:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1900510 - jak widać, porównano wiele różnych wyników badań przeprowadzonych z zastosowaniem rozmaitych, skrajnie różnych diet. Okazało się że najskuteczniejsze to te, których zasady były przestrzegane przez uczestników badań. Innymi słowy najlepsze okazały się takie diety w których realizacja nie była przesadnie uciązliwa.
Jeśli chodzi o najskuteczniejszą dietę wg badań, to trudno o pełną zgodność wśród autorów. Istnieją pewne dowody, ze w krótkoterminowych próbach lepiej sprawdzajasię diety niskowęglowodanowe. Mi bardzo podobają się wnioski autorów tej meta-analizy:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1900510 - jak widać, porównano wiele różnych wyników badań przeprowadzonych z zastosowaniem rozmaitych, skrajnie różnych diet. Okazało się że najskuteczniejsze to te, których zasady były przestrzegane przez uczestników badań. Innymi słowy najlepsze okazały się takie diety w których realizacja nie była przesadnie uciązliwa.
...
Napisał(a)
I małe wyjaśnienie dotyczące diety redukcyjnej (fragment artykułu, który pojawi się jutro na PT):
Na czym opierać się powinna dieta redukcyjna?
Oczywistym jest, że podstawowym zadaniem diety redukcyjnej jest stworzenie odpowiedniego środowiska do tego, by organizm zaczął korzystać z zapasów tłuszczowych. W celu wywołania tego stanu wprowadza się deficyt kaloryczny. Dzięki temu uruchomione zostają rezerwy zmagazynowane w tkance tłuszczowej, organizm dzięki nim pokrywa swoje potrzeby energetyczne. Tyle, że powyższy aspekt nie wyczerpuje tematu „przemyślanej redukcji”.
Warto wiedzieć, ze organizm oprócz energii potrzebuje też szeregu innych składników pokarmowych, których łącznie istnieje aż kilkadziesiąt. Należą do nich niezbędne aminokwasy, witaminy, składniki mineralne oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ważna jest też odpowiednia konsumpcja błonnika, a także – o czym chyba nie trzeba przypominać – istotne znaczenie dla efektu finalnego ma rozkład makroskładników. Dodatkowo dieta winna mieć też walor praktyczny – powinna być możliwa do zrealizowania przez osobę dla której została ułożona, tak więc powinna brać w swoich założeniach szereg czynników osobniczych takich jak choćby możliwości czasowe na przygotowanie posiłków. Wszystkie te zagadnienia muszą być wzięte pod uwagę.
Dietę należy układać w taki sposób by pomimo pewnego deficytu energetycznego (winien być on dobrany indywidualnie - osobiście uzależniam go od poziomu bf), zaspokajała zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jeśli tego nie zapewnia (co może się zdarzyć), powinna uwzględniać odpowiednią suplementację wyrównawczą. I tak, żeby pokryć potrzeby ustrojowe zaleca się opierać menu na produktach nisko przetworzonych technologicznie, gdyż zazwyczaj są one bardziej zasobne w składniki nieenergetyczne, a zarazem bardziej sycące. Produkty mocno przetwrzone, są dla odmiany najczęściej źrodłem jedynie „pustych kalorii”, a bazowanie na nich przy komponowaniu menu może wywołać lub pogłębić niedobory żywieniowe. Pomijam już fakt, że produkty mocno przetworzone są mniej sycące i mniej termogenne, co także ma znaczenie w kontekście redukcji. (...)
Na czym opierać się powinna dieta redukcyjna?
Oczywistym jest, że podstawowym zadaniem diety redukcyjnej jest stworzenie odpowiedniego środowiska do tego, by organizm zaczął korzystać z zapasów tłuszczowych. W celu wywołania tego stanu wprowadza się deficyt kaloryczny. Dzięki temu uruchomione zostają rezerwy zmagazynowane w tkance tłuszczowej, organizm dzięki nim pokrywa swoje potrzeby energetyczne. Tyle, że powyższy aspekt nie wyczerpuje tematu „przemyślanej redukcji”.
Warto wiedzieć, ze organizm oprócz energii potrzebuje też szeregu innych składników pokarmowych, których łącznie istnieje aż kilkadziesiąt. Należą do nich niezbędne aminokwasy, witaminy, składniki mineralne oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ważna jest też odpowiednia konsumpcja błonnika, a także – o czym chyba nie trzeba przypominać – istotne znaczenie dla efektu finalnego ma rozkład makroskładników. Dodatkowo dieta winna mieć też walor praktyczny – powinna być możliwa do zrealizowania przez osobę dla której została ułożona, tak więc powinna brać w swoich założeniach szereg czynników osobniczych takich jak choćby możliwości czasowe na przygotowanie posiłków. Wszystkie te zagadnienia muszą być wzięte pod uwagę.
Dietę należy układać w taki sposób by pomimo pewnego deficytu energetycznego (winien być on dobrany indywidualnie - osobiście uzależniam go od poziomu bf), zaspokajała zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jeśli tego nie zapewnia (co może się zdarzyć), powinna uwzględniać odpowiednią suplementację wyrównawczą. I tak, żeby pokryć potrzeby ustrojowe zaleca się opierać menu na produktach nisko przetworzonych technologicznie, gdyż zazwyczaj są one bardziej zasobne w składniki nieenergetyczne, a zarazem bardziej sycące. Produkty mocno przetwrzone, są dla odmiany najczęściej źrodłem jedynie „pustych kalorii”, a bazowanie na nich przy komponowaniu menu może wywołać lub pogłębić niedobory żywieniowe. Pomijam już fakt, że produkty mocno przetworzone są mniej sycące i mniej termogenne, co także ma znaczenie w kontekście redukcji. (...)
1
...
Napisał(a)
lucky210 - niektóe osoby dosaidczajau siebie przy głębszych LC lekkiego obniżenia funkcji kognitywnych (uczucie zamglonego umysłu, porgoszenie pamięci krótkotrwałej), ale nie jest to regułą. Nie m a na to swoistego lekarstwa. Można zwiększyć dawkę węgli. Niektóe osoby radzą sobie adaptogenami, choliną (lecytyną) i roślinami takimi jak g.biloba, ale trudno ocenić czy to faktycznie przynosi rezultaty. Zdaniem niektórych praktyków - przynosi
...
Napisał(a)
M-ka - ładne opracowanie. Może zrobię bardziej przystepny i praktyczny artykuł dot tego zagadnienia.
A co do zdrowych pokarmów - tutaj właśnie tkwi pułapka, która polega na tym, iż fakt, że coś jest zdrowe nie oznacza, że należy jeść to w kółko i bez umiaru, wtedy bowiem przestaje być korzystne dla organizmu...
A co do zdrowych pokarmów - tutaj właśnie tkwi pułapka, która polega na tym, iż fakt, że coś jest zdrowe nie oznacza, że należy jeść to w kółko i bez umiaru, wtedy bowiem przestaje być korzystne dla organizmu...
...
Napisał(a)
faftaqCzy mógłbyś napisać coś więcej na temat doboru deficytu w zależności od bf?I
Dietę należy układać w taki sposób by pomimo pewnego deficytu energetycznego (winien być on dobrany indywidualnie - osobiście uzależniam go od poziomu bf),
Polecane artykuły