150 g polędwiczki wieprzowej
100 g ryżu pełnoziarnistego
pół marchewki
pół pietruszki
pół małej cukinii
mała cebula szalotka
koperek
świeży tymianek
300 ml bulionu
1 ząbek czosnku
kilka ziaren kopru włoskiego
kilka ziela angielskiego oraz czerwonego i zielonego pieprzu
sól morska
ocet balsamiczny oraz 50 ml rumu (opcjonalnie)
ulubiony ser( u mnie parmezan)
oliwa z oliwek
masło klarowane
Przygotowanie:
Mięso: Ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego rozetrzeć w moździerzu, przygotować sobie 30 cm kawałem foli spożywczej. Wysypać na nią mieszankę utartych przypraw, sól morską oraz gałązki tymianku, położyć na nich mięso i obtaczać jednocześnie zwijając w folie ciasno. Można obtoczyć mięso w przyprawach poza folią i dopiero później go zawinąć. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Risotto: szalotkę oraz czosnek drobno posiekać, pozostałą część warzyw pokroić w drobną kostkę(z cukinii wydrążyć środek). Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek przesmażyć cebule i czosnek, gdy już nabiorą lekkiego koloru dorzucić resztę warzyw oraz nasiona kopru. Szklić przez 2-3 minuty aż wszystkie składniki będą ładnie rumiane, dorzucić ryż, wstępnie doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, zamieszać i po 2 minutach dolać 1 część bulionu. Gotować całość aż do miękkości ryżu, dolewając w międzyczasie bulionu, tak aby ryż miał się w czym ugotować. Gdy ryż będzie ugotowany, na patelni praktycznie nie powinno już być płynu, dodajemy kilka kawałków zimnego masła aby całość nabrała aksamitności, trochę startego sera oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku.
Mięso wyciągnąć z lodówki 20-30 minut przed smażeniem. Na rozgrzanej patelnie z łyżką oliwy smażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. W mojej wersji dolać kilka kropel octu balsamicznego oraz 50 ml rumu, flambirujemy(podpalamy) alkohol nam wyparuje a zostanie przyjemny, lekko słodki posmak rumu oraz kwaśny octu. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Odstawić mięso na kilka minut i podawać. W wersji bez octu i rumu dolać po prostu 100 bulionu lub wody aż mięso się udusi. Gotowe. Smacznego :)
Wartości odżywcze :
Białko: 44 g
Węglowodany: 78 g
Tłuszcze: 38 g
Kcal: 835
Danie kaloryczne, raczej dla budujących masę niż dla tych na redukcji czy dla dbających o szczupłą sylwetkę. Jednak rezygnując z kilku składników jak np. masło czy ser zrobi się ono mniej kaloryczne. Jeśli ktoś jeszcze nie miał do czynienia z nasionami kopru włoskiego, proponuje to zmienić i zacząć ich używać ponieważ nadają potrawie naprawdę niezwykłego smaku i aromatu. Jednak należy ich używać z rozsądkiem aby nie zdominowały dania. Nasiona kopru zawierają dużo witamin, cennych składników odżywczych oraz mają kilka innych cennych właściwości. Między innymi uwalnia od problemów trawiennych, zgagi czy pomaga odświeżyć oddech :).