SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Schab surowy dojrzewający

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5615

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6505
Witam :)

Dla wszystkich miłośników wędlin dojrzewających, mam dziś przepis na schab surowy dojrzewający. Polecam gorąco!

Składniki:
1kg ładnego zgrabnego schabu

35g zwykłej soli kuchennej
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka cukru
6 szt ziela angielskiego
5 przeciśniętych ząbków czosnku
3 liście laurowe

Majeranek, tymianek i ziele zmiksowałam w malakserze, dodałam pokruszone liście laurowe i resztę składników i utarłam na jednolitą pastę.

Oczyszczony i umyty schab wytarłam dokładnie do sucha, natarłam pastą i włożyłam do pojemnika na żywność z pokrywką. Tak spędził w lodówce 4 dni. Codziennie rano i wieczorem odlewałam wyciekający płyn, obracając schab.

Po tych 4 dniach przełożyłam mięso do cienkiej skarpetki (można użyć nogawki od rajstopy, podkolanówki, czy pończochy) i powiesiłam w kuchni w pobliżu okna na 7 dni.

Schab właściwie można juz kroić, ale ja pozwoliłam mu poleżeć jeszcze kilka dni w lodówce.

Ciężko mi ocenić makro takiego schabu. Posilę się więc danymi ze strony tabele-kalorii:
Wartość energetyczna w 100 g: 170,00 kcal
Białko w 100 g: 35,00 g
Węglowodany w 100 g: 0,50 g
Tłuszcz w 100 g: 3,50 g

1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Idę do sklepu a sog do Ciebie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24605 Napisanych postów 68274 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 538444
Miazga!!!
Jutro wyciagam schab i marynuje!
Powiedz tylko czy mial cieplo czy temp pokojowa do wiszenia, przy oknie ze promienie padaly czy schowany ?

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Świetnie, że to wrzuciłaś! Nagroda się należy



A ten no...jak się sprawuje ten fiskars? Poleciłabys go? (;
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4547 Napisanych postów 35815 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263251
Wygląda mega i tak też pewnie smakuje, SOG !

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6505
Dzięki, naprawdę polecam ten przepis bo schab w niczym nie jest gorszy od kupnych wędlin, jak nie lepszy.
U mnie wisiał na kuchennej szafce prostopadłej do okna, jakieś 50cm od niego. Nie padały na niego promienie słoneczne, temperatura raczej pokojowa, choć często otwieram okno w kuchni.

Fiskarsa polecam bardzo, szczególnie w zestawie z ostrzałką. Trzeba go dość często ostrzyć ale po tym zabiegu trzeba być bardzo ostrożnym bo tnie jak laser :)

Zmieniony przez - mavika w dniu 2015-02-25 10:36:27

Zmieniony przez - mavika w dniu 2015-02-25 10:36:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Robiłam tą metodą (strona 1) Ale finalnie doszłam do wniosku, że prostsza w obsłudze jest metoda nr 2 (strona 2) i dziś nie bawię się w to cale przewracanie i odlewanie, tylko robię jak w metodzie 2, dając o połowę mniej soli.
https://www.sfd.pl/Wędlina_surowa_obsuszana-t982936.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6505
Ooo jakim cudem to przeoczylam? Dzieki shrimp, na pewno wypróbuje Twoja wersje!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2100 Napisanych postów 3497 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 86516
ile po zrobieniu mięsiwo może leżeć w lodówce?

Krążę po orbicie niczym hiv po prostytutkach :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94927 Napisanych postów 364912 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670438
Długo







2

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2100 Napisanych postów 3497 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 86516
Git

Krążę po orbicie niczym hiv po prostytutkach :)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ciastko owsiane

Następny temat

Pieczona owsianka z marchewką - na słodko

WHEY premium