SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Doładowanie dla mięśni- czyli duszona pierś ze szpinakiem z kaszą i pastą z soczewicy

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 2097

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Doładowanie dla mięśni- czyli duszona pierś ze szpinakiem z kaszą i pastą z soczewicy.


Składniki na 1 porcje:

150 g piersi z kurczaka
80 g kaszy gryczanej
60 g soczewicy
100 ml czerwonego wytrawnego wina
pół małej czerwonej papryki
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
łyżeczka masła
pęczek świeżej kolendry
500 ml bulionu drobiowego
pół garści świeżego szpinaku
liść pora
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka garam masala
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo mielonego pieprzu
świeże oregano
1 mała papryczka chili
szczypta przyprawy curry
szczypta słodkiej papryki
2-3 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż i obsypujemy z obu stron papryką wędzoną,garam masalą oraz solą. Rozbijamy delikatnie pod folią spożywczą, do środka układamy liście szpinaku oraz pokrojonego na paski pora. Zwijamy jak roladę i spinamy wykałaczkami na połączeniu. Odstawiamy do zamarynowania na 30-60 min do lodówki.
Soczewice gotujemy w osolonym wrzątku, około 10-15 minut.
Cebule, czosnek oraz chili drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zmniejszamy ogień, wsypujemy pół łyżeczki papryki wędzonej i po 30 sekundach dodajemy połowę posiekanych warzyw(czerwoną paprykę całą). Przesmażamy około 2 minut, na małym ogniu, po tym czasie dorzucamy surowa kasze. Podsmażamy razem około minuty i dolewamy wina. Czekamy aż kasza wchłonie większa jego część, i dolewamy bulionu(tak jak przy risotto) aż do momentu aż kasza będzie ugotowana, na końcu doprawiamy sola oraz pieprzem. Wyłączmy gaz i dokładamy łyżeczka masła oraz posiekane oregano. Mieszamy całość.
Ugotowaną soczewice(bez wody) przekładamy do blendera, dodajemy resztę warzyw, szczyptę curry oraz papryk ,mały pęczek świeżej kolendry oraz łyżkę oliwy. miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Roladę smażymy za złoty kolor z każdej strony dolewamy odrobinę wody lub bulionu i dusimy około 10 minut. Odstawiamy na 1-2 minuty żeby odpoczęła, wyciągamy wykałaczki i kroimy wedle uznania. Podajemy w dowolny sposób. Gotowe:)
Smacznego:)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 48 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcze: 31 g
Kcal: 807


Kolejna wersja posiłku który poleciłbym zarówno na obiad jak i jako niezłe po treningowe doładowanie dla mięśni. Może i jest przy nim trochę roboty ale uwierzcie mi że warto spróbować tych połączeń smaków:). Soczewica bardzo zdrowa i pożywna. Z ilości która podałem wyjdzie pasty dość dużo, dlatego w wartościach odżywczych uwzględniłem jedną dużą łyżkę pasty. Pasta będzie pasowała do wielu przekąsek do smarowania chleba itp. Naprawde jest zabójczo dobra. :)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94585 Napisanych postów 364549 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669395
kolejny twój fajny przepis

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 529
Ty to jednak w porządku jesteś.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

owoce w diecie redukcyjnej

Następny temat

burger al'a Big Mac - Low Cab

WHEY premium