SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

---KONKURS ŚWIĄTECZNO-SYLWESTROWY W KUCHNI SFD !!!---

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7256

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Brukselki z kartoflami zapiekane w jajach, śmietanie, papryce wędzonej z fetą i serem





No to gromadzimy sobie:
-150 sera żółtego
-200 fety light
-pół kg brukselek
-pół kg kartofli
-dwa jajka
-łyżeczka papryki wędzonej
-sól, pieprz
-100ml śmietany 30%




Zaczynamy.
-brukselki i kartofle rozdrabniamy i gotujemy
-jajka, śmietanę, sól, pieprz, paprykę blendujemy
-ser trzemy na grubych oczkach
-fetę kroimy w kostkę

-ugotowane warzywa przekładamy do brytfanki i zalewamy masą śmietanową
-zapiekamy w 200 stopniach ok 15 min
-następnie wrzucamy na górę sery i zapiekamy ponownie ok 10 min
-sypiemy ziółkiem, ja dałem bazylię i mamy szybkie i skuteczne danie na sylwestrinnio






Można rownież dać zmielone mięso i np zalać sosem pomidorowym.
Możliwości wiele, wiec kombinować!


B110 W 80 T 65





Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-12-11 15:02:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Hmm? może pora na kurczaka faszerowanego serem i cebulą w sosie pieczarkowym... z ryżem

Więc zaczynamy:

Potrzebne nam będzie:
Kurczak pierś: 200g
Cebula(1szt)- 80g
Ser żółty- 55g
mąka pszenna( wiem trochę niezdrowo): ale zaledwie 5g :)
Przyprawa złocisty kurczak, pieprz: wedle uznania
... I oczywiście ryż( tutaj wedle uznania jaki, ja akurat miałem paraboiled): 100g

Przygotowanie:

Oczyszczamy kurczaka ze zbędnego tłuszczu, obmywamy itp. wycinamy w nim kieszonkę i posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku i odstawiamy na chwilę aby się zaprzyjaźnił z nimi ( z przyprawami ). Za ten czas podsmażamy cebulkę, następnie odstawiamy ją do ostygnięcia, kiedy cebula stygnie kroimy drobno ser lub trzemy na tarce ja akurat miałem ser w plastrach więc mogłem go tylko pokroić. Cebula ostygła więc mieszamy ją z serem. Włączamy kuchenkę i stawiamy tam garnek z wodą i gotujemy ryż, i również podgrzewamy patelnie. Gdy patelnia się nagrzewa, faszerujemy naszego kurczaka farszem z sera i cebuli i obtaczamy w mące. Smażymy go chwilę na patelni tak aby się przypiekł i nie był surowy. W czasie gdy kurczak nam się smaży, bierzemy szklankę i nalewamy do niej wody całą szklankę, sypiemy do niej sos w proszku w moim przypadku był to sos pieczarkowy ( bardzo dobry : ) ) i mieszamy aby nie było grudek. Kurczak już się przysmażył więc wlewamy sos i dusimy to wszystko aż sos będzie gęsty

I ostatnią rzeczą jest nałożenie wszystkiego na talerz

Nasze makro:

kcl:792
Białko: 63
Węglowodany: 91
Tłuszcz: 19

Wybaczcie ze zacząłem jeść, ale w ostatniej chwili przypomniałem sobie że jeszcze kartka z SFD!, było takie pyszne że zapomniałem o wszystkim ale udało sie uratować trochę... SMACZNEGO I POZDRAWIAM










SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 902 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13149
Mini Tortille

Składniki na 4 porcje

* 0.3 kg fileta
* 1 mały przecier pomidorowy
* 1 cebula
* pół puszki kukurydzy
* zółty ser
* 4 sztuki tortili
* olej
* zielona pietruszka


Fileta myjemy kroimy w średnie paski smażymy. pod koniec smażenia
dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, kukurydze, przecier pomidorowy,
przyprawy. wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze ok 10min
z tortilli wykrajamy koło wielkości miski
foremki smarujemy margaryną ,dajemy tortille, gotowy
farsz. wszystko posypujemy zieloną pietruszką i żółtym
serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min
smacznego

b 61
t 36
w 84













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Witam, mam dzisiaj do zaprezentowania szybkie, pyszne danie, bardziej na okres masowy niż redukcyjny ale jest zima, więc większość robi masę... Indyk na słodko polany sosem czosnkowym

Danie znakomicie sprawdzi się np na sylwestra jest naprawdę pyszne a przy okazji zdrowe..

Składniki:
Pierś z indyka ( lub kurczaka ja użyłem indyka ): 200g
łyżka miodu pszczelego: 40g
Kukurydza słodka: 130g
dwie łyżeczki majonezu: 20g
dwie łyżeczki śmietany 12%: 18g
ryż( u mnie parabolied):200g
Przyprawy:
curry,pieprz, sól, czosnek

Sposób przygotowania:
Oczyszczamy naszego indyka lub kurczaka i kroimy go w kosteczkę. Następnie dodajemy przyprawy ( curry, pieprz, sól) i wrzucamy na patelnie, przy okazji nastawiamy wodę na ryż ;). Gdy indyk/kurczak się nam podsmaży dodajmy łyżkę miodu który doda pyszną miodową powłokę na naszego indyka/kurczaka. Chwilkę to razem smażymy tylko tak żeby nie przypalić na minimalnym ogniu, następnie dodajemy kukurydze i smażymy to wszytko na minimalnym ogniu przez chwilę doglądając czy nic nam się nie przypala..
Za ten czas robimy nasz sos, dodajemy dwie łyżeczki majonezu i śmietany następnie kroimy na drobno czosnek, dodajemy pieprz i wszytko razem mieszamy.
Wystarczy już tylko podać wszytko na talerz i jeść

Czas przygotowania jest naprawdę krótki, a smak... idealny

Nasze makro:

Węglowodany:246g
Białko:64g
tłuszcz:22g
kcl:1436

Można to rozłożyć na dwa posiłki, zrobiłem tak lecz gdy zjadłem pierwszą część było takie pyszne a ja byłem również bardzo głody więc zjadałem wszyto naraz Polecam sprawdzić bardzo szybki w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Pozdrawiam!










SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 38 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 417
Trochę zabawy ale warto;)

Żarkoje w buraku

Potrzebujemy:
1. buraki całe ugotowane i wydrążone - 300 g
2. mielona pierś z kurczaka - 150 g
3. cebula - 15 g
4. chili - 2 g
5. natka pietruszki - 10 g
6. kasz gryczana - 50 g
7. chili habenero - według uznania
8. mąka z płatek górskich - 50 g

Przygotowanie.
Z buraków robimy "miseczki". Pierś z kurczaka razem z cebulą i chili smażymy. Doprawiamy do smaku habanero( dużo ostrości:D).
Kasze gryczaną gotujemy, studzimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Z płatków i wody zagniatamy ciasto( coś ale podpłomyk;) .
W wydrążonym buraku układamy warstwami:
- 1/3 wysokości kasza gryczana z pietruszką,
- 2/3 wysokości kurczak.
Przykrywamy czapeczką i wstawiamy do piekarnika. Temperatura 180 stopni. Czas około 30 minut.
Można podać razem z sosem czosnkowym:) ale nie trzeba:P
Wyszły mi dwa takie oto buraki:)

~B41 W46 T14









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Witam, tym razem ode mnie "deser" Ryż z jabłkami, cynamonem i miodem! :)

Myślałem co dzisiaj zrobić sobie na czwarty posiłek, może to być też podwieczorek no i oczywiście deser. Nie chciało mi się robić nic nudnego, ale też nie chciałem tracić dużo czasu... zawsze myślałem że ryż z jabłkami jest średni w smaku ale gdy dodałem to tego cynamon i miód, okazało się naprawdę pyszne !

Składniki:
Ryż długoziarnisty( może być inny): 200g
mleko 3,2%: 1.5 szklanki
woda: 1.5 szklanki
jabłka: 200g
cynamon: 1 łyżeczka
miód: pół łyżki 20g


przygotowanie:

Nalać do garnka 1.5 szklanki mleka i 1.5 szklanki wody, zagotować tylko cały czas spoglądać aby nam nie wykipiało .
Następnie wrzucamy ryż i gotujemy na małym ogniu, w tym czasie ścieramy jabłko na tarce na dużych oczkach.. :P
Gdy ryż już się ugotuje odsączyć go wylać mleko ( lub można coś z nim zrobić jeśli ktoś ma jakiś pomysł ).
Odsączony ryż wsypujemy do garnka, następnie wsypujemy jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu i pół łyżki miodu i wszytko razem smażymy na wolnym ogniu tak a by nie przypalić. I to by było na tyle, można oczywiście na koniec dodać jakieś rodzynki, migdały etc.
Polecam spróbować, smak jak na taki szybki,zdrowy, prosty w przygotowaniu i niezawierający dużej ilości składników posiłek/deser, naprawdę godny spróbowania

Makro dla całości:
węglowodany: 194g
białko: 14g
tłuszcz: 2g
kcl: 849







SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9950 Napisanych postów 5623 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18359
Placek "ZBÓJA"

Bardzo fajny placek np do podania w sylwestra jako pierwsze danie.Bardzo odżywczy i pyszny.Można wszystko wcześniej przygotować,przed podaniem smażymy tylko placki.

Składniki są na 10 porcji

1 porcja to 500 kcal 28 gram białka 36 gram węgli i 27 gram tłuszczy

co potrzebujemy-
szynka chuda 1 kg
kapusta kiszona 1 kg
cebula 4 szt
boczek wędzony surowy 100 gram
pieczarki 200 gram
ziemniaki 1 kg
mąka z płatków owsianych 100 gram
maka pszenna 100 gram
2 jajka
czosnek pół główki
sos sojowy
curry
imbir w kawałku
łyzka skrobi ziemniaczanej
jogurt naturalny 500 gr

Szynkę kroimy w kawałki 1-1.5 cm i na łyzce oleju kokosowego podsmażamy z przyprawami curry,wędzona papryka,przyprawa do gyrosa

następnie dodajemy kilka ząbków czosnku i 2 cebule pokrojone i podsmażamy razem

dodajemy 200 gram pieczarek pokrojonych i dalej podsmażamy i dolewamy sosu sojowego do smaku

następnie podlewamy wodą i tak długo dusimy aż mięso zmięknie,w 100 ml wody rozrabiamy łyżkę skrobi ziemniaczanej i zagęszczamy mięso w małej ilości sosu

Kapustę kiszoną kroimy drobno i zalewamy woda dokładamy 3 ziarnka ziela angielskiego,liść laurowy i kostkę bulionu wołowego i gotujemy do miękkości ( kapusta ma być jak najbardziej kwaśna)

boczek wędzony kroimy w kostke i wrzucamy na patelnię teflonowa aby się trochę wytopił,następnie do niego wrzucamy kapustę kiszona podkręcamy temperaturę aby woda odparowała i podsmażamy chwilę razem.

Robimy sos czosnkowy bierzemy jogurt naturalny 500 ml wciskamy przez praskę do niego 4 ząbki czosnku,dodajemy pieprz,troszkę słodzika,oraz czosnek suszony,mieszamy i odkładamy do lodówki.

Placki-1 kg ziemniaków ścieramy,2 cebule ścieramy dodajemy maki oraz 2 jajka i pieprz.na oleju kokosowym smażymy duże placki,przekładamy na talerz na to nakładamy nasze mięso,na mięso zasmażaną kapustę a kapustę polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego.







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9950 Napisanych postów 5623 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18359
Kurczak po chińsku-z makaronem ryżowym oliwkami kaparami i ananasem

Składniki-
olej kokosowy 15 gram
oliwki zielone 100 gram
kapary 20 gram
Filet z kury 700 gram
makaron ryżowy 200 gram
sos sojowy 1 łyzka
curry 10 gram
mieszanka chińska mrozona 200 gram
1 łyzka skrobi ziemniaczanej
czosnek 5 ząbków
1 cebula
pół puszki ananasa

kurczaka kroimy w małe kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym dodajemy curry i przyprawę do kurczaka cebulę i czosnek,wszystko podsmażamy kilka minut.
Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego,mieszankę chińską,oliwki,kapary,i pokrojonego ananasa w kawałki.
Podsmażamy do miękkości warzyw.
10 gram skrobi ziemniaczanej rozrabiamy w 150 ml zimnej wody i dolewamy do kurczaka po minucie od zagotowania wyłączamy.
Makaron gotujemy jak na opakowaniu i podajemy

z całości wychodzą 4 porcję-wartości na jedną porcję:

450 kcal
42 białka
44 węgli
10 tłuszczy









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 38 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 417
No to Zupa!!!

Strogonow w wersji light

Potrzebujemy
1. pieczarki - 500 g
2. pierś z kurczaka - 250 g
3. cebula - 300 g
4. papryka różno kolorowa- 500 g
5. schab wieprzowy - 500 g
6. udziec z indyka - 300 g
7. ostra papryka w proszku - dużo
8. ogórki kiszone - 20 g
9. musztarda rosyjska - 10 g
10. Liść laurowy i ziele angielskie

Zupa ma być ostra i paprykowa

Przygotowanie.
Mięso kroimy na paski wzdłuż włókien. Przysmażamy na patelni bez tłuszczu. Doprawiamy papryką i dalej przysmażamy. Przesypujemy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy wszystkie warzywa. Wrzucamy do garczka. Zalewamy wodą 1 cm nad składniki. Gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. Wtedy dodajemy ogórka oraz musztardę. Możemy dodać koncentrat pomidorowy.
Zupa bardzo rozgrzewająca.

~B243 W38 T37

Ja podaję razem z razowymi kluseczkami kładzionymi jak na zdjęciu.
Smacznego!
PS. na końcu wersja z dołu garczka i z jego góry







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Dzisiaj miało być wege ale udało się to zamienić troszkę i wyszło co wyszło mrrr...dlatego nie rozpisuję się i wjeżdżamy w temat
Mój prywatna testerka się nie otruła, więc jest git .





Gromadzimy składniki:
-garść suszonych pomidorów
-cebulę czerwoną
-3 ząbki czosnku
-białą część pora, małą garstkę
-śmietanę 30%
-150g sera żółtego
-pęczek szczypiorku
- jedną marchew
-jedną pietruszkę
-garść pieczarek
-500g mielonego indyka
-olej rzepakowy
-sól, pieprz, curry




Przygotowanie:

Cebulę kroimy na piórka
Marchewę oraz pietruszkę trzemy na grubych oczkach
Pieczarki kroimy dowolnie
Czosnek siekamy
Szczypiorek kroimy drobno
Por tradycyjnie
Suszone pomidory na paseczki
Ser trzemy na grubych oczkach





Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę, suszone pomidory, po 2 min dodajemy pieczarki, marchew i pietruszkę-smażymy 5 min.
Po tym czasie zalewamy śmietaną, dodajemy czosnek, szczypior i podduszamy chwilę.
Na koniec wrzucamy żółty ser.

Część druga
Na patelnie wrzucamy indyka, solimy, pieprzymy, sypiemy curry i rozdrabniamy.
Smażymy wiadomo ile.
Gotujemy kaszę i na dobrą sprawę skończyliśmy.



Na dobrą sprawę można wszystko podać wymieszane w jedność, ale naszło mnie na podanie oddzielne. Zatem smacznego!



~ B 150 W nie liczę warzyw T 60
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tęcza w terenie, forma jak marzenie

Następny temat

Ciastek marchwiowy... BIAŁKOWY

WHEY premium