...
Napisał(a)
Działa, moi mili, moi drodzy, fanatycy Batona, to DZIAŁA!
Nie jestem w stanie określić który smakowo był lepszy, czy słodki marcepan, czy klasyczna chałwa.
Oba zwaliły mnie z nóg, musicie sami spróbować!
Składniki na marcepan: 100g płatków migdałowych, 25g miodu. Opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Płatki mielimy w blenderze, dokładnie, żaden nie może ostać się żywy dosypujemy wanilię i ponownie chwilę blendujemy, aby równomiernie się rozprowadziła. Dodajemy miód i blendujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Masę możemy wykorzystać natychmiast po przygotowaniu.
Składniki na chałwę: 100g ziaren sezamu, 25g miodu. Opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Sezam prażymy na suchej patelni aż zacznie pachnieć i lekko zmieni kolor. Uważajcie, żeby się nie spalił, będzie gorzki i niejadalny. Po uprażeniu odstawiamy na chwilę aż ochłonie, nie koniecznie do temp. pokojowej. Reszta identycznie jak w przypadku marcepanu.
Ja do swoich batonów dodałem po ok 30ml mleka, były całkiem lepkie podczas formowania. Polecam użyć mniej, tj. 20-25ml.
Zawierały również każdy po 1 miarce WPC waniliowego 25g.
Efekt końcowy (marcepan):
Efekt końcowy (chałwa):
Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-08 18:26:27
Nie jestem w stanie określić który smakowo był lepszy, czy słodki marcepan, czy klasyczna chałwa.
Oba zwaliły mnie z nóg, musicie sami spróbować!
Składniki na marcepan: 100g płatków migdałowych, 25g miodu. Opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Płatki mielimy w blenderze, dokładnie, żaden nie może ostać się żywy dosypujemy wanilię i ponownie chwilę blendujemy, aby równomiernie się rozprowadziła. Dodajemy miód i blendujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Masę możemy wykorzystać natychmiast po przygotowaniu.
Składniki na chałwę: 100g ziaren sezamu, 25g miodu. Opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Sezam prażymy na suchej patelni aż zacznie pachnieć i lekko zmieni kolor. Uważajcie, żeby się nie spalił, będzie gorzki i niejadalny. Po uprażeniu odstawiamy na chwilę aż ochłonie, nie koniecznie do temp. pokojowej. Reszta identycznie jak w przypadku marcepanu.
Ja do swoich batonów dodałem po ok 30ml mleka, były całkiem lepkie podczas formowania. Polecam użyć mniej, tj. 20-25ml.
Zawierały również każdy po 1 miarce WPC waniliowego 25g.
Efekt końcowy (marcepan):
Efekt końcowy (chałwa):
Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-08 18:26:27
...
Napisał(a)
Na bank! Nie próbowałem w praktyce, ale najważniejszym klejem jest masa orzechowa/nasienna i płyn, WPC jest tylko dodatkiem :)
...
Napisał(a)
Jak przeczytalem ten przepis od razu polecialem go z nim do kuchni:) moje wpc bylo o smaku wanilii, dodatkiem orzechow byly orzechy nerkowca i batony i wyszly nieziemskie, nie wiem co to bedzie z odzywka karmelowa! konkretna robota chetnie zastapie tym jeden z moich 4 tych samych znudzonych juz potraw :) oby wiecej takich przepisow
...
Napisał(a)
Dzisiaj wolne! W końcu jakieś normalne posiłki w menu, ale eksperyment musiał się odbyć!
Ciągle szukam tego jedynego smaku (póki co łeb w łeb idą waniliowa chałwa z marcepanem)!
Jak macie pomysły to podrzucajcie, wszystko co masłowo orzechowe albo nasionowe musi zostać wykonane i ZJEDZONE!
Kto zgadnie ten dostanie Batona! Recenzja po 16 (podwieczorek <3)
Tymczasem makro ze zdjęcia:
kalorie: 678
białko: 29g
węglowodany: 32g
tłuszcze: 47g
w tym błonnik: 25g
Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-10 11:36:51
Ciągle szukam tego jedynego smaku (póki co łeb w łeb idą waniliowa chałwa z marcepanem)!
Jak macie pomysły to podrzucajcie, wszystko co masłowo orzechowe albo nasionowe musi zostać wykonane i ZJEDZONE!
Kto zgadnie ten dostanie Batona! Recenzja po 16 (podwieczorek <3)
Tymczasem makro ze zdjęcia:
kalorie: 678
białko: 29g
węglowodany: 32g
tłuszcze: 47g
w tym błonnik: 25g
Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-10 11:36:51
...
Napisał(a)
Kult Batona czas kontynuować, moje myśli zaczyna przechodzić idea, by zacząć jeszcze oblewać je czekoladą.
Finał nie mógł być inny. Znając z doświadczenia jak dobrze mleko kokosowe "twardnieje" w temp poniżej 23 stopni zakładałem sukces z góry. Smak oceniam na dobry, lepszy niż w testowej wersji Batona w którym użyłem tylko wiórków i prawdziwego mleka. Nie miałem jedynie pomysłu co jeszcze mogłoby do niego pasować, orzechy odpadały, to zupełnie inne smaki, tak samo bakalie które miałem pod ręką: rodzynki, żurawina, goji, śliwki, morele. Może poszukam w okolicy suszonych bananów, ananasów? Jakieś pomysły? Mniejsza (ale pomysły mile widziane). Poniżej Baton <3
Składniki potrzebne do przygotowania 1 porcji:
-25g WPC waniliowego (nie warto podbijać i tak intensywnego już smaku kokosa, dodatkowo polecam sproszkowaną wanilię i cynamon do lekkiej regulacji smaku)
-50g płatków (UWAGA: sądząc po Jego formie "after-chłodzenie", ryż nada się idealnie, oczywista - najpierw trzeba będzie odparować nadmiar wody w piekarniku!)
-50g wiórków kokosowych
-50g mleka kokosowego (używałem enerBio z Rossmanna, 65% orzecha kokosowego, 35% wody)
-użyte przyprawy: 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii, 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu.
Wykonanie na 2 sposoby:
1. Mleko podgrzewamy tworząc kremową konsystencję (mało opłacalne, nieznacznie wygodniejsze w dalszym łączeniu składników).
2. Przechodzimy natychmiast do łączenia składników (najszybciej, prosto, bez zbędnego pierdzielenia w kucharzenie kiedy nie mamy czasu na finezyjne babranie się w kuchni przy najlepszych kawałkach Metallica, SoaD czy The Cranberries).
WPC sypiemy do odpowiednio pojemnej miski, dolewamy 25g mleka kokosowego i łączymy składniki mieszając widelcem (głupi byłem i chciałem użyć trzepaczki - tutaj na pomoc przychodzi kremowa konsystencja ze sposobu 2.). Dosypujemy wiórki i płatki, bez żadnych ceregieli wkładamy łapy, mieszamy i ugniatamy pięściami, palcami tylko jeżeli jest to bardzo konieczne.
Kiedy mamy naszą upragnioną zbitą masę, dolewamy kolejne 25g mleka kokosowego i tym razem używamy paluszków.
Lepimy upragniony kształt, zawijamy w papier i wrzucamy do lodówki.
Tłuszcz kokosowy bardzo szybko twardnieje w niskiej temp, jak wspominałem wcześniej, zakładam, że w zależności od wielkości wystarczy mu od kilkunastu minut do godziny.
Wartości odżywcze w 1 batonie (175g):
kalorie: 678
białko: 29g
węglowodany: 32g
tłuszcze: 47g
w tym błonnik: 25g
Efekt końcowy:
Finał nie mógł być inny. Znając z doświadczenia jak dobrze mleko kokosowe "twardnieje" w temp poniżej 23 stopni zakładałem sukces z góry. Smak oceniam na dobry, lepszy niż w testowej wersji Batona w którym użyłem tylko wiórków i prawdziwego mleka. Nie miałem jedynie pomysłu co jeszcze mogłoby do niego pasować, orzechy odpadały, to zupełnie inne smaki, tak samo bakalie które miałem pod ręką: rodzynki, żurawina, goji, śliwki, morele. Może poszukam w okolicy suszonych bananów, ananasów? Jakieś pomysły? Mniejsza (ale pomysły mile widziane). Poniżej Baton <3
Składniki potrzebne do przygotowania 1 porcji:
-25g WPC waniliowego (nie warto podbijać i tak intensywnego już smaku kokosa, dodatkowo polecam sproszkowaną wanilię i cynamon do lekkiej regulacji smaku)
-50g płatków (UWAGA: sądząc po Jego formie "after-chłodzenie", ryż nada się idealnie, oczywista - najpierw trzeba będzie odparować nadmiar wody w piekarniku!)
-50g wiórków kokosowych
-50g mleka kokosowego (używałem enerBio z Rossmanna, 65% orzecha kokosowego, 35% wody)
-użyte przyprawy: 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii, 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu.
Wykonanie na 2 sposoby:
1. Mleko podgrzewamy tworząc kremową konsystencję (mało opłacalne, nieznacznie wygodniejsze w dalszym łączeniu składników).
2. Przechodzimy natychmiast do łączenia składników (najszybciej, prosto, bez zbędnego pierdzielenia w kucharzenie kiedy nie mamy czasu na finezyjne babranie się w kuchni przy najlepszych kawałkach Metallica, SoaD czy The Cranberries).
WPC sypiemy do odpowiednio pojemnej miski, dolewamy 25g mleka kokosowego i łączymy składniki mieszając widelcem (głupi byłem i chciałem użyć trzepaczki - tutaj na pomoc przychodzi kremowa konsystencja ze sposobu 2.). Dosypujemy wiórki i płatki, bez żadnych ceregieli wkładamy łapy, mieszamy i ugniatamy pięściami, palcami tylko jeżeli jest to bardzo konieczne.
Kiedy mamy naszą upragnioną zbitą masę, dolewamy kolejne 25g mleka kokosowego i tym razem używamy paluszków.
Lepimy upragniony kształt, zawijamy w papier i wrzucamy do lodówki.
Tłuszcz kokosowy bardzo szybko twardnieje w niskiej temp, jak wspominałem wcześniej, zakładam, że w zależności od wielkości wystarczy mu od kilkunastu minut do godziny.
Wartości odżywcze w 1 batonie (175g):
kalorie: 678
białko: 29g
węglowodany: 32g
tłuszcze: 47g
w tym błonnik: 25g
Efekt końcowy:
...
Napisał(a)
Książkę niedługo napiszesz
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
Chora zajawka na Batona, tak jak miało to być z początku wygodą i robieniem 2-4 (zależnie od zmiany w pracy) porcji za jednym razem tak teraz czuję, że będę trzaskał nawet 4 różne i wrócę do punktu wyjścia: zamiast 15 min w kuchni, znowu godzina :D
Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-10 16:41:41
Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-10 16:41:41
...
Napisał(a)
Krytaina powrzucaj te przepisy osobno na stronę,bo tak one uciekają-a tak duzo osób skorzysta,Ja na przykład dzisiaj przejrzałam cały temat dopiero i zobaczyłam reszte.Fajne masz pomysły na te batony.
Poprzedni temat
Poszukuje przepisów na dobre żarło :)
Następny temat
Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]
Polecane artykuły