SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Baton orzechowo-orzechowy-płatkowo-białkowy [BATON]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20027

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Sog jak nic, oby tak dalej!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Działa, moi mili, moi drodzy, fanatycy Batona, to DZIAŁA!

Nie jestem w stanie określić który smakowo był lepszy, czy słodki marcepan, czy klasyczna chałwa.
Oba zwaliły mnie z nóg, musicie sami spróbować!

Składniki na marcepan: 100g płatków migdałowych, 25g miodu. Opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Płatki mielimy w blenderze, dokładnie, żaden nie może ostać się żywy dosypujemy wanilię i ponownie chwilę blendujemy, aby równomiernie się rozprowadziła. Dodajemy miód i blendujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Masę możemy wykorzystać natychmiast po przygotowaniu.

Składniki na chałwę: 100g ziaren sezamu, 25g miodu. Opcjonalnie płaska łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Sezam prażymy na suchej patelni aż zacznie pachnieć i lekko zmieni kolor. Uważajcie, żeby się nie spalił, będzie gorzki i niejadalny. Po uprażeniu odstawiamy na chwilę aż ochłonie, nie koniecznie do temp. pokojowej. Reszta identycznie jak w przypadku marcepanu.

Ja do swoich batonów dodałem po ok 30ml mleka, były całkiem lepkie podczas formowania. Polecam użyć mniej, tj. 20-25ml.
Zawierały również każdy po 1 miarce WPC waniliowego 25g.

Efekt końcowy (marcepan):


Efekt końcowy (chałwa):



Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-08 18:26:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 43 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1143
A zamiast WPC można dodać gainera hard mass ?

No Pain - No Gain

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Na bank! Nie próbowałem w praktyce, ale najważniejszym klejem jest masa orzechowa/nasienna i płyn, WPC jest tylko dodatkiem :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 411 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3824
Jak przeczytalem ten przepis od razu polecialem go z nim do kuchni:) moje wpc bylo o smaku wanilii, dodatkiem orzechow byly orzechy nerkowca i batony i wyszly nieziemskie, nie wiem co to bedzie z odzywka karmelowa! konkretna robota chetnie zastapie tym jeden z moich 4 tych samych znudzonych juz potraw :) oby wiecej takich przepisow
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzisiaj wolne! W końcu jakieś normalne posiłki w menu, ale eksperyment musiał się odbyć!
Ciągle szukam tego jedynego smaku (póki co łeb w łeb idą waniliowa chałwa z marcepanem)!
Jak macie pomysły to podrzucajcie, wszystko co masłowo orzechowe albo nasionowe musi zostać wykonane i ZJEDZONE!

Kto zgadnie ten dostanie Batona! Recenzja po 16 (podwieczorek <3)


Tymczasem makro ze zdjęcia:
kalorie: 678
białko: 29g
węglowodany: 32g
tłuszcze: 47g
w tym błonnik: 25g

Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-10 11:36:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Kult Batona czas kontynuować, moje myśli zaczyna przechodzić idea, by zacząć jeszcze oblewać je czekoladą.

Finał nie mógł być inny. Znając z doświadczenia jak dobrze mleko kokosowe "twardnieje" w temp poniżej 23 stopni zakładałem sukces z góry. Smak oceniam na dobry, lepszy niż w testowej wersji Batona w którym użyłem tylko wiórków i prawdziwego mleka. Nie miałem jedynie pomysłu co jeszcze mogłoby do niego pasować, orzechy odpadały, to zupełnie inne smaki, tak samo bakalie które miałem pod ręką: rodzynki, żurawina, goji, śliwki, morele. Może poszukam w okolicy suszonych bananów, ananasów? Jakieś pomysły? Mniejsza (ale pomysły mile widziane). Poniżej Baton <3

Składniki potrzebne do przygotowania 1 porcji:
-25g WPC waniliowego (nie warto podbijać i tak intensywnego już smaku kokosa, dodatkowo polecam sproszkowaną wanilię i cynamon do lekkiej regulacji smaku)
-50g płatków (UWAGA: sądząc po Jego formie "after-chłodzenie", ryż nada się idealnie, oczywista - najpierw trzeba będzie odparować nadmiar wody w piekarniku!)
-50g wiórków kokosowych
-50g mleka kokosowego (używałem enerBio z Rossmanna, 65% orzecha kokosowego, 35% wody)
-użyte przyprawy: 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii, 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu.

Wykonanie na 2 sposoby:
1. Mleko podgrzewamy tworząc kremową konsystencję (mało opłacalne, nieznacznie wygodniejsze w dalszym łączeniu składników).
2. Przechodzimy natychmiast do łączenia składników (najszybciej, prosto, bez zbędnego pierdzielenia w kucharzenie kiedy nie mamy czasu na finezyjne babranie się w kuchni przy najlepszych kawałkach Metallica, SoaD czy The Cranberries).
WPC sypiemy do odpowiednio pojemnej miski, dolewamy 25g mleka kokosowego i łączymy składniki mieszając widelcem (głupi byłem i chciałem użyć trzepaczki - tutaj na pomoc przychodzi kremowa konsystencja ze sposobu 2.). Dosypujemy wiórki i płatki, bez żadnych ceregieli wkładamy łapy, mieszamy i ugniatamy pięściami, palcami tylko jeżeli jest to bardzo konieczne.
Kiedy mamy naszą upragnioną zbitą masę, dolewamy kolejne 25g mleka kokosowego i tym razem używamy paluszków.
Lepimy upragniony kształt, zawijamy w papier i wrzucamy do lodówki.
Tłuszcz kokosowy bardzo szybko twardnieje w niskiej temp, jak wspominałem wcześniej, zakładam, że w zależności od wielkości wystarczy mu od kilkunastu minut do godziny.

Wartości odżywcze w 1 batonie (175g):
kalorie: 678
białko: 29g
węglowodany: 32g
tłuszcze: 47g
w tym błonnik: 25g

Efekt końcowy:







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Książkę niedługo napiszesz

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chora zajawka na Batona, tak jak miało to być z początku wygodą i robieniem 2-4 (zależnie od zmiany w pracy) porcji za jednym razem tak teraz czuję, że będę trzaskał nawet 4 różne i wrócę do punktu wyjścia: zamiast 15 min w kuchni, znowu godzina :D

Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-10 16:41:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9883 Napisanych postów 5593 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18269
Krytaina powrzucaj te przepisy osobno na stronę,bo tak one uciekają-a tak duzo osób skorzysta,Ja na przykład dzisiaj przejrzałam cały temat dopiero i zobaczyłam reszte.Fajne masz pomysły na te batony.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poszukuje przepisów na dobre żarło :)

Następny temat

Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]

WHEY premium