SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3494

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10984 Napisanych postów 50433 Wiek 28 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 57816
Moja wina, przeglądając "zdjęcia naszej szamy" w poszukiwaniu nowych inspiracji kulinarnych doczytałem kilka postów, i w tym również, aby osobny temat założyć również dla kremu czekoladowego który ostatnio strzaskałem w kuchni, czyli przedstawiam "Homemade Nutella" słodka jak niebo, a bez grama dodanego cukru <3

Składniki potrzebne na wypełnienie 700ml słoiczka:
-200g orzechów laskowych (u mnie całkowicie surowe, nie prażone, jedynie przemyte)
-200g suszonych daktyli (moczone przez noc, wodę pozostałą z moczenia należy zachować jeżeli ktoś uzna krem za zbyt gorzki lub będzie chciał otrzymać bardziej kremową konsystencję i jednocześnie zmniejszyć kaloryczność kremu)
-100g gorzkiej czekolady (tutaj użyłem Rossmannowskiej "das Exquisite Noir 78%" składem lepszej jeszcze nie widziałem w mojej małej mieścinie, Lindt 99% się nie liczy, smakuje jak piasek)

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej. Jeżeli chcemy krem "crunchy" zostawiamy część czekolady, u mnie były to 4 tafelki, w sumie 25g.
Orzechy laskowe mielimy na proszek, nie próbujemy uzyskać z tego żadnego masła, zwyczajnie kończymy robotę kiedy uznamy, że są wystarczająco zmielone. Następnie mielimy osobno daktyle, bez wody w której się moczyły. Wszystkie zmielone i roztopione składniki mieszamy razem. Teraz pozostaje kwestia konsystencji i ewentualnego dosłodzenia (i zmniejszenia kaloryczności) całego kremu, albo dolewamy wodę, albo zostawiamy to w takiej postaci jaka jest czyli lekko zbite, przyzwoite smarowidło konsystencją przypominające schłodzony smalec jest jednak łatwy w rozsmarowaniu.

Wartości odżywcze w 100g mojego kremu (uwzględniając wodę którą moje daktyle wsiąknęły - ok 100ml):
kalorie: 394
białko: 7g
węglowodany: 30g
tłuszcze: 28g
w tym błonnik: 9g

Końcowe tipy: krem można wzbogacać o różne przyprawy takie jak mielona wanilia (bardzo polecam) czy w niewielkich ilościach cynamon dla wzmocnienia smaku. Pozostałą wodę można zmieszać z odżywką białkową oraz dodać do kremu, smak waniliowy, karmelowy, nugatowy, oraz czekoladowy bardzo dobrze wpasowują się do kremu, a taki zabieg tworzy z niego całkiem przyzwoite ładowanie po treningu.
Krem może stać w lodówce do 3 tygodni, jeżeli nie pokusimy się oblizywać łyżeczki (powodzenia) którą go wyjadamy - enzymy zawarte w ślinie rozkładają czekoladę w bardzo szybkim tempie.

Efekt końcowy:




1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11663 Napisanych postów 56836 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 488644
Sog za pomysl. Jak czas pozwoli pokombinuje!

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 63367 Napisanych postów 324317 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1542819
fajne sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 8090 Napisanych postów 4853 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 15480
fajne sog
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Baton orzechowo-orzechowy-płatkowo-białkowy [BATON]

Następny temat

Jesteśmy Bóg wie gdzie ?! Alkohol leje się! Aeaooo, wódeczko moo oeoo-kulturka!

Water