SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Baton orzechowo-orzechowy-płatkowo-białkowy [BATON]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20088

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51602 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Na prośbę Malinowej zamieszczam przepis w osobnym temacie.
Cieszę się, że komuś bardzo spodobał się ten "batonik" :)

Startujemy: "batonik" powstał jako brak pomysłu, i mała demotywacja w coraz to nowszym wymyślaniu kolejnych posiłków do pracy (targanie 3 pudełek z mięsem, makaronem i sosem każdego dnia to istna porażka) i spędzanie godzin na ich upieczenie, ugotowanie, itd.
Tak więc przedstawiam Wam moi drodzy najlepszego przyjaciela trailowego - z daleka od domu, na masę, na kupę (serio, jest tutaj tyle błonnika, że pewnego dnia aż bolało), na cheatmeal, na co chcecie.

Składniki potrzebne do przygotowania 1 porcji:
-opcjonalne, jednak istotne: 25g WPC (smak waniliowy oraz karmelowy sprawdzają się równie dobrze - karmelowy nadaje smaku Liona)
-50g płatków owsianych (nie ważne czy pełnoziarniste, czy górskie, nie próbowałem tylko instant)
-50g masła orzechowego (w moim przypadku jest to masło domowe, z orzeszków nie solonych, z dodatkiem cynamonu)
-20g mieszanki innych orzechów (tutaj dorzucam lekko rozdrobnione włoskie, oraz laskowe i migdały)
-25ml płynu (może to być mleko o każdej zawartości tłuszczu, krowie, kokosowe, ryżowe, może być również zwykła woda)
przyprawy: cynamon.
opcjonalnie: łyżka miodu.

Przygotowanie (ok 15min):
Wszystkie składniki suche (również przyprawy) dokładnie i równomiernie mieszamy za pomocą rąk lub trzepaczki.
Dodajemy masło orzechowe (UWAGA: to jest moment w którym MOŻESZ ale nie musisz dodać łyżki 15g miodu, ja unikam cukrów prostych poza domem ze względu na brak możliwości wyszorowania zębów po posiłku) i powtarzamy czynność, tym razem używając samych rąk, dlatego polecam założenie rękawiczek.
W ten cały miks wlewamy płyn i dokładnie ugniatamy powstałe ciasto, na koniec lepimy kulkę. Jeżeli dodaliśmy miód wszystko będzie trzymać się kupy idealnie, jeżeli pominęliśmy ten etap, możemy chcieć dodać jeszcze 2 łyżeczki płynu.
Ciasto ugniatamy w foremce (lub lepimy batona, albo całkowicie inny kształt ręcznie) na papierze do pieczenia (do śniadaniowego się przylepia i po schłodzeniu odrywa z kawałkami papieru).
Batony przechowujemy przed spożyciem w lodówce minimum 3h, najlepiej przez noc. Oczywiście nadają się do jedzenia na świeżo :)

Wartości odżywcze w 1 batonie (170g):
kalorie: 726
białko: 43g
węglowodany: 42g
tłuszcze: 41g
w tym błonnik: 11g

conclusion: Quest bar proszę aby się schował.

Końcowe tipy: do produkcji idealnie nadaje się również masło kokosowe (udało mi się nawet z samymi wiórkami) oraz migdałowe.




Zmieniony przez - krystian.kaczanowicz w dniu 2014-11-04 11:05:10
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51602 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Heh, u mnie ostatnio panuje szał na batona ze świeżo spiłowanego kokosa :D nie ma porównania do wiórków, że tak powiem, jak jestem w sklepie i widzę kokosa, to mimo, że mam w domu 4, to muszę wziąć jeszcze ze 2.
A woda z niego to już całkowita miazga smakowa :D jeszcze mleczko i olej, to już w ogóle tłuścioch wychodzi taki, że pół dnia nic innego zmieścić nie mogę :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
No i gitarka, łap sogacza

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 728 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Super Łap pochwałę

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 416 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4472
Czegoś takiego szukałem, alternatywa dla drogich i pełnych cukru batonów proteinowych :) leci SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51602 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzięki :D jak ktoś również zdecyduje się na produkcję Batona niech wrzuca zdjęcia co ciekawego wyszło, niech temat żyje a receptura się ulepsza :) zdrowe słodkości są najlepsze :D

Zapomniałem wspomnieć również o innych składnikach: jeżeli ktoś ma uczulenie na orzechy, lub potrzebuje akurat bardziej węgli niż tłuszczu to śmiało może użyć suszonych owoców w zastępstwie orzechów: rodzynki, żurawina, goji, morele, jabłka, truskawki, co tylko znajdziecie w sklepach. Ważne, aby nie przekraczało stosunku 50g masła-25g bakalii, inaczej może się rozsypać.
W ten weekend będę miał sporo czasu i zrobię jeszcze eksperyment z kleikiem w postaci "homemade" marcepanu (200g zmielonych migdałów wymieszanych ze 100g miodu) oraz coś dla uczulonych na orzechy i mniej słodkiego: chałwy (200g zmielonego sezamu z 50g miodu). Ale jak udało się z wiórkami to i temu wróżę sukces ;]

Poniżej jeszcze fota batona stworzonego z myślą o rodzicach z uczuleniem na laskowe i włoskie ;]
Cholerstwo miało 30cm długości :D i z tego co pamiętam dobijało ok 3k kalorii, połówka "stykła" matce na cały dzień tak w sam raz :)




1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4582 Napisanych postów 35852 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263432
Lekko zmodyfikowany dość znany już przepis
https://www.sfd.pl/Białkowy_baton_lepszy_od_SNICKERSA._BEZ_PIECZENIA!-t632533.html

Robiłem pare lat temu, ale chyba sobie niedługo przypomne

SOG już wszedł w zdjęciach szamy, pozdro

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 96165 Napisanych postów 366686 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1675740
soga i pochwałe masz też ode mnie.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10215 Napisanych postów 5735 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18698
fajnie pomyslane i wyglada na bardzo smaczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51602 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dla gluten-free-freaków - jaglana też się nada! Taki batonik jest bardziej wilgotny i ciągliwy ^_^

Składniki na 1 baton: 50g nieprzygotowanej kaszy jaglanej, reszta bez zmian.

Wykonanie (2 sposoby, efekt końcowy jest ten sam):
1. Jaglaną najpierw prażymy na suchej patelni aby pozbyć się goryczki, pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
2. Jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem (aby pozbyć się goryczki) a następnie gotujemy na sypko (50g kaszy, 100ml wody), pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach, lub gdy uznamy, że woda odparowała wystarczająco.
Ochłodzona do temp pokojowej powinna ważyć ok 60g, całość używamy do zrobienia 1 batona.

Wartości odżywcze różnią się nieznacznie od owsianego.

W przygotowaniu: Chłodzą się batony z marcepanem (100g płatków migdałowych zmielonych z 25g miodu) i chałwą (100g uprażonych ziaren sezamu zmielonych z 25g miodu) zamiast masła orzechowego. Zdjęcia i sprawozdanie smakowe wieczorem! :D

Conclusion: Jem ostatnio za dużo batonów i mam za dużo czasu na ich wymyślanie...
Mam nadzieję, że nikt mnie nie uprzedzi ale! - w planie jest stworzenie batona typowo potreningowego: wpc, biały ryż, tłuszcz kokosowy

Efekt końcowy: Aparat w telefonie jak to aparat, zależy od światła :D Wyglądał ładniej na żywo :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Fajne,coś innego

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poszukuje przepisów na dobre żarło :)

Następny temat

Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]

WHEY premium