Szacuny
1
Napisanych postów
261
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
3950
Proszę o podanie co znaczą te pojęcia(Profesjonalnie i po ludzku):
-hydrolizat
-żelatyna
-aparat ruchu
-osteoporoza
-mono-,oligo i polissacharydy
-sacharoza
-fruktoza
-glukoza -insulina
-glikogen
-aspartam
-fenyloalaniny
-rekonwalescent
dzięki
Szacuny
137
Napisanych postów
22600
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
112308
mala korekta:
zelatyna - soobstancja bialkowa
aparat roochu - ukl.kostno-miesniowy, dzieki ktooremu mozliwe jest porooszanie sie
mono-,oligo i polisacharydy - to nie ww zlozone, tylko proste /mono/ i zlozone /oligo i poli/
sacharoza - dwoocookier skladajacy sie z frooktozy i glookozy /popoolarnie zwany cookrem/
glookoza - monosacharyd bedacy jednym z podstawowych zroodel energii komoorki
insoolina - hormon wydzielany przez wyspeki langerhansa umiejscowione w trzustce => zwieksza transport glookozy do wewnatrz komoorek /co daje m.in. spadek poziomu cookru we krwi/
glikogen - zwierzecy cookier zapasowy /sklada sie z wielu czasteczek wspomnianej glookozy/
aspartam - soobstancja slodzaca
fenyloalanina - aminokwas egzogenny /pobierany z zewnatrz/ normalnie znajdoojacy sie w moozgu
do autora: polecam zajrzenie do podrecznika z biologii - zreszta takie podstawy powinienes znac /bez urazy/