Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 torebki ryżu
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne ja lubię z indyka)
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- puszka czerwonej fasoli odsączonej
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- pół puszki kukurydzy odsączonej
- papryczki chilli (według uznania, ja dałem dwie, czerwoną i zieloną i wyszło lekko pikantne) pokrojone w drobną kosteczkę
- papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 3 łyżki koncentratu
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka Kminu rzymskiego (kumin) nie mylić z kminkiem
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czerwoną cebulę, jak cebulka się lekko zeszkli dorzucamy po trochę mielonego mięsa sos sojowy i ładnie mieszamy. Jak mięso będzie już z grubsza ścięte dodać czosnek, paprykę czerwoną, pomieszać przez około 30 sekund następnie dodać puszkę pomidorów krojonych, łyżkę cukru, chili oraz kukurydzę. Teraz mieszamy od 2 do 3 minut i dodajemy fasolkę czerwoną, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, curry ( jedną łyżeczkę) i dalej mieszamy ok 1 min. Jak już wymieszamy pozostawiamy pod przykryciem żeby się dusiło około 10 min. Między czasie gotujemy w garnku ryż według zaleceń na opakowaniu z tym że do wody dodajemy 2 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę curry. Gdy nam się na patelnie ładnie poddusi i ryż ugotuję możemy nakładać ryż, nasze chili i bazylię na środek :)
B 145 / W 225 / T 42
Smacznego :)
ch*j wie wszystko :D