SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Do wszystkich kucharzy.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2188

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 208 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1774
Witam zaczne od tego że mam 15 lat i 0 pojęcia o gotowaniu, smażeniu itp. Jedyne co potrafie zrobić to kanapki i w ostateczności ugotować torebke ryżu. W związku z tym moje posiłki są dość mało urozmaicone jak mateczki nie ma w domu . Więc chciałbym coś czasem przygotować sam i tu jest problem. Podajecie mnóstwo przepisów na różnego typu jajecznice z białka jajek i tu pojawia się pierwsze pytanie jak najprościej oddzielić żółtko od biłeczka? I mam pytanko o smażenie beztłuszczowe. Skąd mam wiedzieć czy patelnia teflonowa (bo do niej podobno nie przywiera jak się smaży bez tłuszczu) jest już dobrze nagrzana?? Z góry dzięki.


macko5i

Wszystko trucizną jest i nic nią nie jest. O tym decyduje dawka.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 25514 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 110527
PRZWPISY KULINARNE:
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=52358

Czy nie uważasz że w naszym kraju każdy klepie biede?(a faceci coś jeszcze)Czy nie sądzisz że na naszym forum dzieje się coraz gożej-SOGi mogą dawać tylko abonenci,dziewczyny nie chcą wklejać fotek i wysyłac CV do zainteresowanych,a administrator wyjechał po koszulki "zaraz" wraca-może wkońcu zobaczymy jak wygląda. A czy nie wkur.wa Cie że Quart nie ma modaMożesz to zmienić głosując na TAK!- https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=111962 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 208 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1774
Nie zrozmieliśmy się chyba ale to z mojej winy bo zamieszałem troche. Nie chodziło mi o podanie przepisów kulinarnych bo wiem że są one w postach podwieszonych ale oto jak np. w tym placku M_Fa mam oddzielić białko od żółtka ( jak najprościej) i oto w jaki sposób poznaje się czy teflon jest już rozgrzany.

macko5i

Wszystko trucizną jest i nic nią nie jest. O tym decyduje dawka.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
-obstukujesz jajo dookola mniej wiecej posrodku
-otwierasz tylko tak zeby zoltko nie wypadlo (rob to nad jakims naczyniem)
-i tak przerzucaj zoltko z jednej polowki skorupki do drugiej az cale bialko zlejesz do naczynia a zoltko do jakiejs szklanki stenteguj (moze sie mamie do ciasta przyda

a co do patelenki to samo Ci przyjdzie wiedz tylko ze jak sie dymi to jest ne dobrze

Th℮ םΝly tHinG I u₪d℮яStaהd iѕ wH٨t أ ₣e℮Γ

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 208 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1774
Dokładnie oto mi chodziło wiekie dzięki ide sobie zrobić jajecznice

macko5i

Wszystko trucizną jest i nic nią nie jest. O tym decyduje dawka.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 208 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1774
No i znowu ja. Wiem że wy dajecie jakoś rade to zrobić ale wy to nie ja. Może jestem jakiś manualnie niesprawny czy jak ale moja skuteczność z tym oddzielaniem żółtka wyniosła UWAGA NIE ŚMIEJCIE SIĘ ZA GŁOŚNO 1 na 5
, czy nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu na oddzielanie tego białeczka. Jeszcze jedno po tym jak już "to" wrzuciłem na rozgrzaną patelanke ( teflon ) to ni się momentalnie przywarło do dna jaki był tego powód, wystarczyło tylko że się zetknęło z patelnią i już było jedną całością z dnem patelni i co, naturalnie skrobanie potem zębami payelni POMÓŻCIE

Ludzie! Jedzcie smalec. On jest biały więc ma dużo białka

Wszystko trucizną jest i nic nią nie jest. O tym decyduje dawka.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
co do oddzielania bialka to mozesz wbic jajko do szklanki i ***ac sie lyzeczka (zeby wylowic zoltko) lub mozesz wziac jakies sitko (takie aby bialko splynelo a zoltko zostalo - duze dziurki)

a patelnie pewnie za mocno rozgrzales
jak robisz jajecznice to nie wlewaj jajek na mocno rozgrzana patelnie bo beda tyfusne

Th℮ םΝly tHinG I u₪d℮яStaהd iѕ wH٨t أ ₣e℮Γ

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 208 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1774
A i tu jest właśnie problemik, skąd mam wiedzieć że jest rozgrzna za mocno. Zeby było łatwiej to sobie nawet tego "termo spota" kupiłem. Wiecie o co chodzi że niby ten biały wzorek na środku patelni znika jak się nagrzeje, ale wierzci mi na słowo to g**** isn't live. A tego patentu z sitkiem jeszcze spróbuje. Dzięki.

P.S. Wracając do patelni to nie ma jakiegoś sposobu na sprawdzenie rozgrzania? Lub przynajmniej powiedzcie tak na oko ile się taka rozgrzewa to temp. optymalnej dla jajkownicy na kuchence elektrycznej.

Ludzie! Jedzcie smalec. On jest biały więc ma dużo białka

Wszystko trucizną jest i nic nią nie jest. O tym decyduje dawka.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
nie ma co kombinowac
lepiej zeby patelnia byla za slabo rozgrzana bo i tak predzej czy pozniej dojdzie do wlasciwej temp a jak masz teflon to jedzonko i tak nie przywrze

Th℮ םΝly tHinG I u₪d℮яStaהd iѕ wH٨t أ ₣e℮Γ

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 10883 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 44966
Macko, rozbawiles mnie.
Potrenuj z tymi jajkami. To kwestia wprawy.
Co do smazenia to moze smaz na malej ilosci tluszczu, nie bedzie tak przywierac. Dobry bedzie smalec lub planta.

______
Kawosz
____________________________
Doradca w Odżywianiu

IsitandtalktoGodandhejustlaughsatmyplansmyheadspeaksalanguageIdon'tunderstand

pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 208 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1774
Z jajkami terenuje non stop i już mam po dzisiajszym dniu skuteczność 3 na 5 więc jest już znacznie lepeij i nawet dzisiaj tej jajecznicy nie przypaliłem tak bardzo jak ostatnio a to dzięki wam. THX jeszcze raz

Ludzie! Jedzcie smalec. On jest biały więc ma dużo białka

Wszystko trucizną jest i nic nią nie jest. O tym decyduje dawka.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna

Następny temat

Mass Gain 20% bez cwiczen ?

WHEY premium