Moje pytanie dotyczy diety na masę.
Mam 35 lat i trenuję na masę.
Wyczytałem w różnych źródłach, że przy diecie na masę nie należy spożywać kwasów tłuszczowych nasyconych, za to należy spożywać sporo kwasów tłuszczonych nienasyconych (w moim przypadku jest to oliwa z oliwek).
Moje pytanie jest następujące:
Zakładając, że pozwolę sobie na posiłek z kwasami tłuszczowymi nasyconymi,
(np. ryż + karkówka + warzywa)
czy mam dodatkowo uzupełnić go kwasami tłuszczowymi nienasyconymi?
(np. oliwa z oliwek).
Czy może fakt, że spożyłem już tłuste mięso (lub kiełbasę, lub jajka z żółtkami itp. sprawia, że mam już nie spożywać oliwy z oliwek?
Jak to jest proszę o wyjaśnienie mi tego.
Wiem, że ogólnie powinno się unikać tłustego mięsa, kiełbasy, żółtek jaj itp., ale chodzi mi o to, czy jak już zjem coś tłustego, to mam dodatkowo wypić oliwę, czy już nie?
Chyba jasno nakreśliłem o co mi chodzi, czekam na komentarze i pozdrawiam!