SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy rezerwy cukrowe są najmniejsze?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2054

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 368
Napisałem,że mają mniej mitochondriów od osób wytrenowanych i pewne procesy w organizmie zachodzą wolniej pod wpływem dwutlenku węgla,tlenu. - nie napisałeś wczęsniej tego, ale OK rozumiem. Czyli mniejsza ilosc mitochondriów sprawia, że organizm później przestawia się na spalanie kwasów tłuszczowych tak?

W spoczynku do 90 % energii pochodzi z beta oksydacji niezależnie, czy są to osoby wytrenowane czy też nie. - czyli w spoczynku 90% energii pochodzi ze tłuszczu tak? Dobrze rozumiem? Czyli jak ktoś nie dostarcza tłuszczu tylko węglowodany, to spala tłuszcz zapasowy żeby pokryć to zapotrzebowanie. A co się dzieje z węglowodanami?

I co z mózgiem, podobno w spoczynku mózg pochłania co 3 czy co 4 kalorię. On chyba nie może czerpac energii z tłuszczu...

Przy wysiłku beztlenowym organizm pozyskuje energię ze źródeł fosfogenowych oraz glikogenu mięsniowego. Ilość takiej energii jest bardzo ograniczona kilkanaście,maksymalnie kilkadziesiąt sekund. - hmm, myslałem że glikogenu starcza na dłużej niż kilkadziesiąt sekund. Masz jakieś przystepne źrodło tych informacji?

Najlepsze są tłuszcze nasycone powyżej 10 atomów węgla,kwas palmitynowy,stearynowy i wyżej. Czyli śmietanki 30% ,masło,śmietana etc - czyli tłuszcze zwierzęce. Czemu właśnie one? A Mct nie są dobre? Pytam bo mam 2 butelki.

I jak to się ma do tej 90% beta oksydacji w ciągu dnia?

A i dzieki za odp. na te pytania

Zmieniony przez - halny_79 w dniu 2013-03-03 12:09:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12413
Trochę namieszane tu wyżej... po części (nawet większej) prawda, ale jest kilka nieścisłości:

Przy wysiłku beztlenowym organizm pozyskuje energię ze źródeł fosfogenowych oraz glikogenu mięsniowego. Ilość takiej energii jest bardzo ograniczona kilkanaście,maksymalnie kilkadziesiąt sekund. - hmm, myslałem że glikogenu starcza na dłużej niż kilkadziesiąt sekund. Masz jakieś przystepne źrodło tych informacji?


Jeśli chodzi o energię ze źródeł fosfogenowych to właśnie jej starcza na krótki okres wysiłku beztlenowego, a glikogenu starcza na okres z reguły długi - rezerwy cukrowe - czyli zmagazynowana glukoza - to właśnie glikogen. Jego ilość zależy od diety i wykorzystania go.


Ogólnie temat z bardzo prostego zagadnienia uderzył w szczątkową biochemię :P

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 368
Evo zarzucił temat biochemiczny to chciałem się podpytać. Z glikogenem tak mi się wydawało właśnie że tam jestcoś namieszane.

A co z tą beta oksydancją? Ona pokrywa 90% zapotrzebowania? Jak to się ma do informacji o tym, że 20 - 30% zapotrzebowania na energię w spoczunku zjada mózg?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12413
Ad. beta oksydacji nie chcę namieszać, bo sam za wiele nie wiem, a co do energii, jakiej potrzebuje mózg:

Prawdopodobnie u osoby niewytrenowanej trafna będzie odpowiedź, że mózg zabiera aż 20-30% energii (większość opracowań podaje, że mózg działa na glikogenie wątrobowym + oczywiście tlenie), problemem będzie ustalenie proporcji dla osoby wytrenowanej.
Przyjmuje się, że:
1kg tłuszczu wykorzystuje dodatkowe 3-5kcal na dobę
1kg mięśni wykorzystuje dodatkowo nawet 100kcal na dobę

Będzie oczywiście problem z dokładnym określeniem, bo u osoby wytrenowanej zachodzą znaczne zmiany na poziomie hormonalnym, mitochondrialnym - jak to wyżej Evo zauważył. Ja póki co nie spotkałem się z porządnymi badaniami dotyczącymi rozkładu poboru energii (glikogen / kwasy tłuszczowe) dla osoby wytrenowanej w spoczynku.

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 368
1kg mięśni wykorzystuje dodatkowo nawet 100kcal na dobę - no ale chyba nie wspoczynku tylko podczas aktywności... Inczej byloby to raczje niewyobrażalne.

Nie chodzi mi o dokładne wyjasnienia, nie jestem biochemikiem wiec nie chcę zbytnio się zagłebiać. Chodzi mi tylko o to, że niektóre stwierdzenia wydają się mądre, ale jak się nad nimi zastanowić, to jednak pojawiają się wątpliwości. Skoro mózg pobiera glukozę i jednocześnie zużywa 20 - 30% z całej energii zużywanej w spoczynku to logiczne jest, że beta oksydacja nie może pokrywać 90% potrzeb energetycznych organizmu w tym czasie.

dziwi mnie trochę to stwierdzenie, że mięsnie "wolą tłuszcz". Ale poczekam co Evo napisze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12413
Przyjmuje się, że 1kg mięśni w spoczynku wymaga dostarczenia około 100kcal na dobę - dlatego zapotrzebowanie kaloryczne osób o zwiększonej masie mięśniowej jest ogromne, nawet, gdy nie ćwiczą oni.
Tym samym tutaj można przyczepić się do katabolizmu.

Dlaczego zawodowi kulturyści potrzebują tylko kilku tygodni na zrzucenie nawet kilkunastu kilo tłuszczu przy diecie w okolicach 4000-5000kcal? Oczywiście wielka jest w tym zasługa sterydów oraz mocnych supli, ale przede wszystkim mięśnie - czy to używane, czy nie - są ogromnie energochłonne.

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Glikogen mięśniowy nie może dać wolnej glukozy ponieważ:
W mięśniach glikogen jest wykorzystywany jako źródło energetyczne dla produkcji ATP zużywanego w pracy mięśni. Dlatego też w mięśniach nie ma fosfatazy glukozo-6-fosforanu dla wytworzenia wolnej glukozy. W warunkach,gdy zapotrzebowanie na energię dla skurczu mięśni jest większe niż dostępność tlenu,glikogen jest degradowany i przekształcany w reakcjach glikolizy z wytworzeniem mleczanu Ponieważ jednak ilość ATP wytwarzanego w procesie glikolizy anareobowej wynosi tylko około 10% ATP wytwarzanego w procesie cyklu Krebsa, zatem zapasy glikogenu w mięśniach wystarczają na bardzo krótki okres wzmożonej pracy.Nieco większe ilości glikogenu niż mięśnie szkieletowe zawierają mięśnie gładkie. Charakteryzują się one również wyższą aktywnością fosforylazy glikogenu, umożliwiając efektywne wytwarzanie ATP dla skurczu mięśni."

J. Bryła "Regulacja Metabolizmu Komórki" str. 339
Dodatkowo glikoliza hamowana jest wzrostem stężenia cytrynianu, ATP,acetylo-CoA w wątrobie, również jony wodorowe hamują glikolizę poprzez PFK-1 :)

Dlatego glikogen zamieniany jest na pirogronian, a dalej w szczawiooctan


Odnośnie zagadnienia mózg-energia innym razem, temat dość rozległy.. :)


Organizm w spoczynku na diecie węglowodanowej zamienia węglowodany na energetyczne tłuszcze w cytozolu,które ulegają elongacji w mitochondrium,węglowodany zamieniane są głównie na nasycone kw tłuszczowe C16 ,świadczy o tym wzmożona produkcja TG w wątrobie i aktywność karboksylazy acetylo-CoA na wysokowęglowodanowych dietach.

Acetylo-CoA pochodzi z zamiany W->T-acetylo-CoA pozostałe węglowodany dostarczają NADPH H+ powstaje cholesterol, a dalej jak niżej na przykład :)






Zmieniony przez - Evo w dniu 2013-03-03 19:29:00

Zmieniony przez - Evo w dniu 2013-03-03 19:29:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jaki jest procentowy udział tłuszczu jako źródła energii potrzebnego do pracy. Wyłączne wykorzystywanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego nie jest jednak możliwe. Największy, bo aż 90% udział tłuszczu w pokrywaniu potrzeb energetycznych mięśni obserwujemy w spoczynku. Podczas wysiłku udział węglowodanów jest tym większy im wyższa jest intensywność wysiłku i krótszy czas jego trwania. Dlatego w czasie trwających kilka godzin lekkich wysiłków udział tłuszczu w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego wynosi około 80%, reszta zapotrzebowania pokrywana jest jednak przy pomocy utleniania węglowodanów. W spoczynku 60% zapotrzebowania energetycznego komórek mięśniowych pokrywane jest przez, utlenianie FFA, a pozostałe 40% energii uzyskiwane jest w wyniku utlenianiu glukozy wychwytywanej z krwi W przypadku mięśni szkieletowych ssaków w stanie spoczynku podstawowym materiałem energetycznym są kwasy tłuszczowe. Tłuszcz dostarcza do 70% energii w spoczynku, tworzy błony komórkowe i włókna nerwowe, jest elementem składowym hormonów steroidowych, transportuje i magazynuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, chroni narządy i utrzymuje zasoby ciepła w organizmie.]

Fizjologia wysiłku

Jak widać "naukowcy" nie są pewni ile kw tłuszczowe dostarczają energii w spoczynku 70 vs 90%. A to zależy od udziału poszczególnych makroskładników w diecie.


Zmieniony przez - Evo w dniu 2013-03-03 19:49:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 368
W mięśniach glikogen jest wykorzystywany jako źródło energetyczne dla produkcji ATP zużywanego w pracy mięśni. Dlatego też w mięśniach nie ma fosfatazy glukozo-6-fosforanu dla wytworzenia wolnej glukozy. W warunkach,gdy zapotrzebowanie na energię dla skurczu mięśni jest większe niż dostępność tlenu,glikogen jest degradowany i przekształcany w reakcjach glikolizy z wytworzeniem mleczanu Ponieważ jednak ilość ATP wytwarzanego w procesie glikolizy anareobowej wynosi tylko około 10% ATP wytwarzanego w procesie cyklu Krebsa, zatem zapasy glikogenu w mięśniach wystarczają na bardzo krótki okres wzmożonej pracy.Nieco większe ilości glikogenu niż mięśnie szkieletowe zawierają mięśnie gładkie. Charakteryzują się one również wyższą aktywnością fosforylazy glikogenu, umożliwiając efektywne wytwarzanie ATP dla skurczu mięśni." - napisz po prostu po jakim czasie +/- wyczerpująsię rezerwy glikogenu? Bo to powyżej jak rozumiem mówi tyle, że glikogen nie daje wolnej glukozy, co jest w sumie sensowne, inaczej tą glukozę mogłyby zabierać inne narządy (tak zrozumiałem z Katz'a, któego sobie ściągnąłem po tym jak zamieściłeś stronę o glikogenie).. Ale napisz może co to wszystko co podałeś wnosi? Jakieś wnioski wyprowadź może, bo tak to trudno się na czymś zawiesić. Jest szum informacyjny, a nie ma wniosków...

poczytałem sobie tą biochemię Katza i mam do Ciebie pytanie:

- czy fosforolityczne roszczepienie glikogenu nie jest bardziej korzystne energetycznie niż gdyby było to rozszczepienie hydrolityczne? Czy gdyby to była glukoza, a nie glukozo-1-fosforan, to przed wejsciem w glikolizę nie zabrałaby dodatkowo ATP (koszt fosforylacji)?

- dlaczego piszesz tylko o ATP, a nie piszesz o UTP?

- jaka jest procentowa wydajność przechowywania energii w postaci glikoegnu? faktycznie jest to jak pisze w biochemii aż 97%? Pytam z ciekawości. Bo napisałeś wcześniej tak jakby glikogen nie był wydajny.

A co do tego:

Organizm w spoczynku na diecie węglowodanowej zamienia węglowodany na energetyczne tłuszcze w cytozolu,które ulegają elongacji w mitochondrium,węglowodany zamieniane są głównie na nasycone kw tłuszczowe C16 ,świadczy o tym wzmożona produkcja TG w wątrobie i aktywność karboksylazy acetylo-CoA na wysokowęglowodanowych dietach. - a czy nie dzieje się tak tylko przy sporej nadwyżce energetycznej? czy nie jest włąsnie tak, że zwiększenie spożycia weglowodanów zmniejsza wykrozystanie tłuszczu w procesach energetycznych i nasila jego odkładanie?

Co do zapisu

Jaki jest procentowy udział tłuszczu jako źródła energii potrzebnego do pracy. Wyłączne wykorzystywanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego nie jest jednak możliwe. Największy, bo aż 90% udział tłuszczu w pokrywaniu potrzeb energetycznych mięśni obserwujemy w spoczynku. Podczas wysiłku udział węglowodanów jest tym większy im wyższa jest intensywność wysiłku i krótszy czas jego trwania. Dlatego w czasie trwających kilka godzin lekkich wysiłków udział tłuszczu w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego wynosi około 80%, reszta zapotrzebowania pokrywana jest jednak przy pomocy utleniania węglowodanów. W spoczynku 60% zapotrzebowania energetycznego komórek mięśniowych pokrywane jest przez, utlenianie FFA, a pozostałe 40% energii uzyskiwane jest w wyniku utlenianiu glukozy wychwytywanej z krwi W przypadku mięśni szkieletowych ssaków w stanie spoczynku podstawowym materiałem energetycznym są kwasy tłuszczowe. Tłuszcz dostarcza do 70% energii w spoczynku, tworzy błony komórkowe i włókna nerwowe, jest elementem składowym hormonów steroidowych, transportuje i magazynuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, chroni narządy i utrzymuje zasoby ciepła w organizmie. - to nie uważasz, ze nie chodzi o to że nie ma pewności ile % energii pochodzi z tłuszczu podczas spoczynku, tylko o to, że mięsnie w spoczynku żywią się w 90% tłuszczem, a ogóolnoustrojowy pobór energii (wliczajac i miesnie, i wszystkie narządy i inne tkanki) wynosi 70% z tłuszczu? Bo ja to tak rozumiem, w sumie jest to dośc wyraxnie napisane...




Zmieniony przez - halny_79 w dniu 2013-03-04 09:26:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dziś dzień pracujący i mam mało czasu, więc może te linki Cię "usatysfakcjonują" http://sporteval.be/ceps/documents/Cazorla_energetique_exercice.pdf ; http://chomikuj.pl/baska422/fizjologia wysi*c5*82ku fizycznego/referat 8,1020605609.doc ; http://www.runhilaryrun.ca/Images/nestle.ppt wnioski można wyciągać różne ponieważ jesteśmy wolni, nie jesteśmy kserokopiarkami komentarzy, wniosków autorów. :)
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Dieta wysokoenergetyczna (Masa) - Prośba o Pomoc

Następny temat

wyjazd a dieta co zabrać

WHEY premium