Dwutlenek siarki
Dwutlenek siarki to środek stosowany do konserwowania produktów m. in. win, owoców suszonych oraz wyrobów ziemniaczanych (chipsy, wyroby ziemniaczane). Kwas siarkowy (dwutlenek siarki w połączeniu z wodą) i jego sole niszczą witaminy z grupy B (B1, B6, B12), hamują tworzenie enzymów i wywołują zmiany w komórkach.
Producent powinien umieszczać informację na opakowaniu jeśli stężenie dwutlenku siarki przekracza 50 mg na kilogram. Natomiast producenci win nie są obowiązani do umieszczania informacji na ten temat, dlatego osoby cierpiące na migrenę mogą pić jedynie wybrane wina czerwone pochodzące z upraw ekologicznych.
Ponieważ rodzynki również zawierają siarkę, chorzy powinni się ich wystrzegać, podobnie jak czekolady z rodzynkami.
Już nawet niewielki ilości dwutlenku siarki w żywności mogą wywołać biegunkę, nudności, ból głowy i stany migrenopodobne. Migrena wywołana przez dwutlenek siarki różni się z reguły od spotykanego zwykle ataku.
Dodatkowym objawem, oprócz jednostronnego bólu głowy, jest często ból obejmujący całą głowę oraz nudności i wymioty silniejsze niż te, które towarzyszą „zwykłej” migrenie. Typowy migrenowy ból w skroniach, oku i czole bywa mocniejszy i obejmuje większy obszar.
Źródło : http://www.dotykzdrowia.com/index.php?p=migrena-6#dwutlenek-siarki-migrene
Ciąg dalszy - ŹRÓDŁO - http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-07-137-966
SKŁADNIKI ALERGENNE
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe
6. Nasiona soi
7. Mleko (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdał (Amygdalus communis L.), orzech laskowy (Corylus avellana), orzech włoski (Juglans regia), nerkowiec (Anacardium occidentale), orzech pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), orzech brazylijski (Bertholletia excelsa), pistacja, orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzech makadamia (Macadamia ternifolia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin
14. Mięczaki
Pierwsze co mi wpadło w łapy z neta.
Więc Ty kolego najpierw się doinformuj co nie co, a później oburzaj, a nie od razu krytykuj czyjeś wypowiedzi. Ale żeby rozwiązać nasze wątpliwości trzeba by zatelefonować do odpowiednich ludzi którzy siedzą w tym troszkę głębiej. Nie mniej jednak swoje wątpliwości rozproszyłem ponieważ kiedyś więcej info na ten temat znalazłem. Kto będzie zaciekawiony poszuka.
Zachęcam do spróbowania daktyli z certyfikatem z odpowiedniego sklepu, a przekonacie się sami jak diametralnie się różnią od tego czegoś co jest w zwykłym sklepie
Tak na podsumowanie tylko chciałbym napisać, że dziwiło mnie na forum zawsze to, że każdy używa wiórek kokosowych, rodzynek itp. Zamieszczając na zdjęciach niecertyfikowany produkt, który w 99.9% zawiera Dwutlenek Siarki, a to się mija ze zdrowym odżywianiem ... Być może ktoś się zaraz odezwie, że wszystko z umiarem, ale w końcu to forum sportowe każdy smaczek i aspekt na temat odżywiania dla mnie i poniektórych jest bardzo ważny.
Pozdrawiam i bez spiny chłopaki
P.S tak na przyszłość nie wiem czy wiesz, ale PRAWO ma dość często jakąś lukę, z którą często się spotykamy w życiu codziennym nie tylko jeśli chodzi o temat żywności
Zmieniony przez - Daneku w dniu 2012-12-16 07:29:42