SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KULINARIA 35+

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 23947

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
AWOKADO Z TUNCZYKIEM - inspirowane propozycja Mastiego

masti
(...)
1.avokado z tunczykiem w kawałkach-połowki avokado napełniamy tuńczykiem do tego pieprz,cytryna-na puszke starczą 4 połówki.
2.avokado jako tatar....:)-składniki-avokado,cebula w kostke,pieprz,chili-dusimy widelcem i ...jemy.....pycha
3.avokado z tatarem-podobnie jak przy tunczyku-tylko napełniamy tatarem-4 połowki i ok 200 gr tataru....


Ja wykonalem takie:

Składniki:
1 duze awokado fuerte
1 puszka tunczyka rozdrobnionego w wodzie
3 gotowane jajka kurze - bialka
ziola dalmatynskie

Bialko rozdrabniamy, laczymy z odsaczonym dobrze z wody tunczykiem, dodajemy ziola i mieszamy. Awokado nadziewamy powstalym nadzieniem.

Nadmiar nadzienia jest doskonaly w smaku, w zwiazku z czym mozna spozyc je do konca odrebnie, z pieczywem itp.

Rowniez tunczyk poloczony z twarogiem i tutaj odrobina oliwy zeby nie bylo takie suche bedzie sie dobrze komponowal.

Wartosci odzywcze prezentowanej porcji

Masa: 348 g
Wartosc energetyczna: 368,80 kcal
B: 42,32 g
W: 2,90 g
T: 15,66









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
PIZZA - PROPOZYCJA SKLADNIKOW

Dzisiaj szalenstwo: PIZZA :), ale nietypowa - takiej nie widzialem nigdzie, ani nie jadlem podobnej.
Jesli mialbym ja nazwac to najbardziej mi podchodzi nazwa: KAKIKIOZA

Skladniki:

Salami, kaki (to nie ananas), pieczarki, czerwona cebula, oliwki, czerwona papryka, ostra papryka jalapeno (na 1/2 pizzy dla "twardzieli", druga czesc dla normalnych ludzi)

Sos na spod: Przecier pomidorowy z bazylia 100% posypany ziolami dalmatynskimi

Sery: Hit z ryk (13% tluszczu) zagnieciony w brzegach, mozarella light rozdrobniona na spod, posypka na gore: parmezan (lub ser typu parmezan: twardy)

Porada: jak lubicie pizze to polecam zrobic wiecej ciasta i zamrozic w lodowce w woreczkach poporcjowane. Wazne tylko aby zamrozic ciasto po wyrobieniu przed wyrosnieciem, a nie odwrotnie.

Efekt koncowy:








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie wiem czy tu można Darnok Ci zasmiecac ,ale przyznaje racje z ta panga. Mało ,ze arty w necie dzialaja i potem nie chce sie juz tego jesc ,to z 2kg ktore kupiłem po rozmrozeniu zostało 1.5kg.Nie mowie zebym to ze smakiem zjadl bleee! .Całe szczescie ,ze mam pieski co lubia rybki ,to resztke jakies 0.5kg im podam :)
Nastepnym razem poszukam innej taniej ryby w markecie ,za pange białą w promocji zaplaciłem 9.98zł.

Na "stejki" wołowe(około 30zł) troche zal mi kasy ,ale dzisiaj kupuje prege wołowa i w 30min w szybkowarze bedzie gotowa.Bez szybkowara jakies 1.5 godz gotowania.

Zmieniony przez - czung w dniu 2012-11-19 09:36:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czung
Nie wiem czy tu można Darnok Ci zasmiecac (...)


W temacie to jak najbardziej :)

A nie myslales zeby te wolowine ugrillowac na patelni grillujacej? Byloby znacznie szybciej - chyba ze zalezy Ci na tym aby byla gotowana wlasnie to nie ma wyboru.

Ryby ogolnie sa dosc drogie, i nie tylko ryby w sumie - dzisiaj zywnosc w ogole jest droga, dlatego warto planowac menu i zwiazane z nimi zakupy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie umiem grillowac wolowiny
zawsze twarda wychodzi

musi byc lepszy kawalek ,ale drogo wtedy
poledwica np

Zmieniony przez - czung w dniu 2012-11-19 10:07:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
pokroj to w kostke drobna i sie ugrilluje tez i latwiej to zgryzc :) a dzien wczesniej wsadz w marynate to tez troche ja zmiekczy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 11262 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 109635
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51597 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
polaco_92
a ciasto jak zrobiłeś?


Ciasto na pizze prezentowana przeze mnie:

Skladniki na 2 pizze o srednicy 30 - 35 cm:

2,5 szklanki maki tortowej
0,5 szklanki letniej wody
0,5 szklanki letniego mleka 2%
30 g drozdzy
szczypta soli
1 lyzczeka oliwy z oliwek

Wode lacze z mlekiem i rozpuszczm dokladnie drozdze po czym zalewam make stopniowo mieszajac - nie wlewam od razu calosci - dodaje szczypte soli i oliwe. Wyrabiam recznie ciasto okolo 15 - 20 min. i odstawiam do wyrosniecia na 1 h pod przykryciem i podziwiam pompe w przedramieniu :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 11262 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 109635
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480
KEBAB

nie jest to kebab taki jak u "Turka", który ze zdrową żywnością ma niewiele wspólnego
ja traktuję go jako pełnowartościowy posiłek

Placki tortilla
w tej chwili kebaba robię na kupnej tortilli, ale mam już przepis na żytnie placki tortilli i będę je za chwilkę robił (link)







Wkład mięsny
Ja dodaję grillowanego fileta z kurczaka (ilość taka jaką mam zaplanowaną dla danego posiłku)

Wkład warzywny
Tutaj możemy dodawać składniki wg własnego uznania
Ja dodaję najczęściej:
Sałata zielona
Sałata lodowa
Pomidor
Ogórek
Papryka
Oliwa



placka podgrzewamy na suchej patelni (20-30sekund, obok robi się GHEE)



dodajemy sosy


dodajemy wkład warzywny



dodajemy wkład mięsny





zawijamy, podgrzewamy w mikrofali około 1 minuty i gotowe





smacznego

na koniec muza pod kebaba






Zmieniony przez - kuba_n w dniu 2012-11-25 19:03:35

KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bol rak od dluzszego czasu sciegna i miesnie... co pomoze...

Następny temat

szczupły - czym się wzmocnić ???

forma lato