SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb w UK

temat działu:

Polacy za granicą

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4020

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1803 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7613
Leyus Ziemniaczki pieczone mlode sa jak najbardziej OK w diecie Kulturystycznej :)

Co do pieczywa to tylko buly brazowe z PL sklepu do niedzielnej jajecznicy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 8194 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21398
Karol sa chooojowe w porownaniu z ryzem i tyle :P

“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 244
Ja też miałem ten problem z chlebem , można dostać w polskich sklepach ale i w Tesco i ASDA czy LIDL chleb pełnoziarnisty żytni , ale osobiście nie do końca we właściwości tego chleba wierze . Osobiście sam robie chleb na zakwasie bez żadnych drożdży czy innej chemii...

podstawowe info o zakwasie :
Tu wprowadź tekst linku...
videotutorial jak zrobić zakwas :
Tu wprowadź tekst linku...

W zasadzie w sieci jest masa filmów z instrukcją jak zakwas zrobić , wystarczy wpisać na youtube fraze zakwas żytni i powinno wasm wyskoczyć , wszystko. Minus jest taki , że należy poświęcić na to 5 dni aby zakwas wychodować . Jak ktoś chce to może sobie taki zakwas kupić przez internet ,ale nic tak nie cieszy jak samoczynnie wychodowany zakwasik :) . Zakwas wyhodujemy tylko raz , a potem go trzymamy w lodówce i taki zakwas jest na całe życie...

Ok zatem jak już mamy zakwas to teraz podaje przepis jak ja robię chleb żytni na zakwasie : jeżeli chcemy lżejszy chleb to:

SKŁADNIKI:
-165g aktywny zakwas - ten który hodowaliśmy 5 dni
-120g mąki żytniej typ 2000 - czyli razowej - można kupić w polskim sklepie , a jeśli nie macie polskiego sklepu to w Tesco jest mąka "wholemeal rye flour" ja tej właśnie używam , jest jeszcze typ 3000 czyli z pełnego przemiału , ale szczerze powiedziawszy w Polsce jest problem dostać i trzeba się mocno postarać , a tutaj to już chyba raczej awykonalne...ale jak znajdziecie to dajcie znać :)
-100g mąki żytniej typ 720 chlebowa (w polskich sklepach da się kupić, jest to mąka która łączy w sobie aksamitną konsystencję maki jasnej pszennej i właściwości produktów żytnich , właśnie dzięki niej chleb jest lżejszy ) + 150g mąki żytniej typ 720 chlebowa
- szczypta soli - wedle uznania
-300ml ciepłej/letniej wody - ja poprostu leję z kranu taką lekko ciepłą wodę...
opcjonalnie:- ja dodaję
- garść siemia lnianego
- garść otrębów owsianych
- garść łuskanego słonecznika
- kminek - bo lubię :P - w zasadzie to tutaj mamy wolną rękę jakie ziarna dodamy do chleba .

INSTRUKCJA:
1. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki , oprócz 150g mąki typ 720. i opcjonalnych składników- to dodamy później
2. Drewnianą łyżką wymieszaj dokładnie aby konsystencją przypominało zakwas . - podobno nie powinno się mieszać metalową , ale podobno to też plotka hehe na wszelki wypadek na zimne dmuchać :)
3. Przykryj miske ścierką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 4-5 godzin. - ja stawiam przy kaloryferze w pokoju na piętrze,bo tam jest akurat najcieplej - ważne aby temperatura wynosiła tak około 25 stopni , najfaniej wówczas rośnie...
4. Po 4-5 godzinach dodajemy pozostałe 150g mąki oraz pozostałe ziarna słonecznika ,otręby , siemie lniane ,kminek co tam chcemy i mieszamy aby uzyskało jednolitą konsystencje. - ja mieszam drewnianą łyżką , ale mam w domu tak się składa piekarza i czasem On mi ciasto ręką wyrobi :) tak więc jak wiecie jak to możecie też to ręką wyrabiać , mi się jakoś nie chce tego naumieć
5. Przekładamy ciasto do metalowej foremki wcześniej posmarowanej np.masłem i obsypanej mąką zwykłą tortową coś takiego, dokładnie rozprowadzamy ciasto, moczymy delikatnie łyżkę lub rękę aby wyrównać powierzchnię , posypujemy górę czym sobie tylko życzymy . Nakładamy na foremkę reklamówkę aby gdy ciasto urośnie nie dotykało powierzchni reklamówki. I znów odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. - ja zwykle 10 godzin tak trzymam , należy sprawdzać rano przed wypiekiem czy ciasto już nam wyrosło , jak nie to jeszcze poczekać tylko nie za długo... aha górę posypujemy makiem albo otrębami no co tam nam się podoba i podobno dobrze jest powierzchnię naciąć ,ale ja osobiście to robię jak mi się przypomni. Foremkę ja kupiłem w Tesco , mają tam standardową do chleba taką prostokątną 25 cm na 12cm chyba - w UK jest tylko jedna ta foremka z tego co widziałem w Tesco.
6. Następnego dnia chleb powinien urosnąć do wysokości formy , wówczas nagrzewamy piekarnik do 220 stopni . Na sam dół dajemy naczynie z zimną wodą , tak aby w piekarniku była cały czas para i wstawiamy nasz chleb na najniższą półkę na czas 40-45 minut. - jeżeli chodzi o zimną wodę , to ja daje stawiam na samym dole piekarnika brytwanne do pieczenia ciast , zalewam ją na 3/4 wodą , no tak na oko aby mniej więcej wystarczyła na cały okres wypieku chleba. Dodatkowo zakupiłem sobie butelkę w aerozolu i spryskuje powierzchnię chleba na sekunde przed włożeniem do piekarnika - wodą. Dodatkowo też spryskuję jeszcze przed samym wstawieniem cały piekarnik wodą , tak trochę , oczywiście zimną.
7. Po upływie 40-45 minut , należy sprawdzić chleb wykałaczką czy jest już dobry. - wsadzam wykałaczkę i wyciągam , jeśli jest sucha to znaczy , że chleb już gotowy , jeśli chleb się do niej przykleja to należy jeszcze poczekać. aha i starajmy się nie otwierać w trakcie piekarnika , można raz po 20-25 minutach tylko aby znów spryskać powierzchnię chleba wodą i to wszystko.
8. Jak chleb jest gotowy wyłączamy piekarnik i zostawiamy chlem na jakiś czas ,powiedzmy pół godziny do godziny. - ja po tym czasie otwieram lekko piekarnik wyciągam chleb z foremki i pozostawiam na prawie cały dzień do wyschnięcia na kratce. Podobno ten chleb nawet dobrze jak stygnie 24 godziny , bo inaczej może zrobić się zakalec jak go przekroimy wcześniej . W każdym bądź razie ja daje mu 10-12 godzin max .

Dla oszczędności czasu chleb robię w 2 foremkach , więc wszystko x2 stosuję , coby za często nie piec. Taki chleb potem dzielimy sobie na porcje odpowiednie dla nas i zamrażamy . W każdej chwili możemy wyciągnąć i mieć świeży chlebek . Oczywiście jak ktoś chce może zrobić chleb tylko i wyłącznie z mąki typ 2000 jest to na pewno bardziej ciężkostrawny chleb , ale i też bardziej sycący i więcej minerałów i witamin zawierający . Nie wiem czy w tym przepisie zamiast mąki 720 w pełni da się wykorzystać typ2000 - ale jeśli ktoś naprawdę chce , to w sieci jest pełno przepisów różnego rodzaju . Faktem jest , że po prostu trzeba testować i szukać tego najlepszego dla siebie :)
A tutaj fotka jak się chleb prezentuje :

No nic mam nadzieję , że komuś się to przydało jak będziecie chcieli to mogę dodać jakieś fotki jak będę robić następnym razem :) .



Zmieniony przez - Peloponez w dniu 2012-11-11 01:36:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1803 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7613
Ale zapodales heheh kiedy masz na to czas????

Leyus rozmawialem na ten temat juz chyba 3 razy z Radkiem Slodkiewiczem jak i Waldkiem Nolem i obaj maja takie same zdanie.

Ale widac ty jestes lepsiejszym expertem wiec niech ci bedzie ziemniaczki bleeee ;)


Jedyny - zabawy z ziemniakami to to ze mi dziennie wychodzi 1.5kg
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 244
powiem Ci , że wbrew pozorą nie jest to czasochłonne jeśli chodzi o wykonywane przez Ciebie czynności manualne ;P owszem jest czasochłonne w sensie po jakim czasie od 1 etapu do ostatniego uzyskamy gotowy chleb - no ale cóż chce się chlebek dobry , trzeba ruszyć d...e :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 203 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1017
Jak chleb to tylko na zakwasie, w ostateczności sklepowy...
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Jest ktos z Hiszpanii Alicante?

Następny temat

Poryte mariany, owlosione plecy, wszystko albo nic,to my polacy..

WHEY premium