1. Najważniejszy punkt programu : HYDROLIZAT jest to słowo klucz świadczące o tym ze mamy naprawdę doczynienia z peptydami aminokwasowymi ( jeśli tego słowa brak w opisie to mimo nazwy np. ;AMINO 2000 kupujemy jedynie białko w tabletkach ( choć nazwa wprowadza w błąd , producent śmiało może dąć taką nazwę tabletkowanemu białku : naprawdę zawiera ono aminokwasy , tyle ze wchodzące w skład białka które po prostu nie zostało poddane hydrolizie ( rozłożeniu struktury białka na peptydy lub wolne aminokwasy )
Przykładowy opis składu (jeśli chcemy kupić aminokwasy w formie peptydow a nie tabletkowane białko ) powinien brzmieć : HYDROLIZAT koncentratu (lub izolatu ..) białek serwatkowych…. Białek jajecznych … białek mleka .. itp.
2. Jeśli zalezy nam na najwyższej jakości to zwróćmy uwage by nabyć HYDROLIZAT IZOLATU BIAŁEK SERWATKOWYCH wtedy przy bliskiej zeru zawartości tłuszczy i laktozy mamy najczystszy hydrolizat . Przy hydrolizacie z koncentratu białek serwatkowych będzie już pewna zawartość tłuszczu i laktozy ( jeśli koncentrat miał 80% to laktozy będzie kolo 5% i tłuszczu podobnie 5%)
3. Występują tez dość ciekawe hydrolizaty łączące w sobie hydrolizowane białka serwatkowe, jajeczne i sojowe . ich jakość jest zalezńa od formy surowca , czyli jeśli w takim Miksie mamy bliska zeru zawartośc tłuszczy i laktozy (podanej jako węglowodany ) to miks jest ok. Jeśli zawartośc laktozy mynośi kilka % do tego tłuszcze tez kilka % to raczej nie jest to miks najwyższej jakości ( nie powastałna bazie izolatu białek serwatkowych i izolatu białke sojowych )
4. Amino beef . tu jest temat do polemiki . najczęściej jest to produkt powrastały na bazie hydrolizatu białek kolagenu wołowego ( a nie na bazie mięsa wołowego )
5. W dobrych aminokwasach raczej nie powinno być tauryny ,ponieważ jest ona aminokwasem funkcyjnym a nie białko twórczym (nie wchodzi w skład naszych białke mięśniowych , czyli nie buduje bezpośrednio naszych mięsni )
.........
mc
IHS TEAM