SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

aminokwasy czyli czym sie kierowac podczas ich zakupu

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2381

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3297 Wiek 55 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27967
Czym się kierować przy zakupie aminokwasów , w kilku prostych słowach
1. Najważniejszy punkt programu : HYDROLIZAT jest to słowo klucz świadczące o tym ze mamy naprawdę doczynienia z peptydami aminokwasowymi ( jeśli tego słowa brak w opisie to mimo nazwy np. ;AMINO 2000 kupujemy jedynie białko w tabletkach ( choć nazwa wprowadza w błąd , producent śmiało może dąć taką nazwę tabletkowanemu białku : naprawdę zawiera ono aminokwasy , tyle ze wchodzące w skład białka które po prostu nie zostało poddane hydrolizie ( rozłożeniu struktury białka na peptydy lub wolne aminokwasy )
Przykładowy opis składu (jeśli chcemy kupić aminokwasy w formie peptydow a nie tabletkowane białko ) powinien brzmieć : HYDROLIZAT koncentratu (lub izolatu ..) białek serwatkowych…. Białek jajecznych … białek mleka .. itp.
2. Jeśli zalezy nam na najwyższej jakości to zwróćmy uwage by nabyć HYDROLIZAT IZOLATU BIAŁEK SERWATKOWYCH wtedy przy bliskiej zeru zawartości tłuszczy i laktozy mamy najczystszy hydrolizat . Przy hydrolizacie z koncentratu białek serwatkowych będzie już pewna zawartość tłuszczu i laktozy ( jeśli koncentrat miał 80% to laktozy będzie kolo 5% i tłuszczu podobnie 5%)
3. Występują tez dość ciekawe hydrolizaty łączące w sobie hydrolizowane białka serwatkowe, jajeczne i sojowe . ich jakość jest zalezńa od formy surowca , czyli jeśli w takim Miksie mamy bliska zeru zawartośc tłuszczy i laktozy (podanej jako węglowodany ) to miks jest ok. Jeśli zawartośc laktozy mynośi kilka % do tego tłuszcze tez kilka % to raczej nie jest to miks najwyższej jakości ( nie powastałna bazie izolatu białek serwatkowych i izolatu białke sojowych )
4. Amino beef . tu jest temat do polemiki . najczęściej jest to produkt powrastały na bazie hydrolizatu białek kolagenu wołowego ( a nie na bazie mięsa wołowego )
5. W dobrych aminokwasach raczej nie powinno być tauryny ,ponieważ jest ona aminokwasem funkcyjnym a nie białko twórczym (nie wchodzi w skład naszych białke mięśniowych , czyli nie buduje bezpośrednio naszych mięsni )
.........
mc
1

IHS TEAM

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1544 Napisanych postów 22870 Wiek 9 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 373688
inny był zamysł tego tematu... wiec nie robmy balaganu takimi pytaniami..
z tych dwoch bierz Hi teca..
a jak chcesz wiedziec wiecej to załoz temat albo pytaj w temacie z pojedynczymi pytaniami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1544 Napisanych postów 22870 Wiek 9 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 373688
marek.c

3. Występują tez dość ciekawe hydrolizaty łączące w sobie hydrolizowane białka serwatkowe, jajeczne i sojowe . ich jakość jest zalezńa od formy surowca , czyli jeśli w takim Miksie mamy bliska zeru zawartośc tłuszczy i laktozy (podanej jako węglowodany ) to miks jest ok. Jeśli zawartośc laktozy mynośi kilka % do tego tłuszcze tez kilka % to raczej nie jest to miks najwyższej jakości ( nie powastałna bazie izolatu białek serwatkowych i izolatu białke sojowych )



co wiec moglo byc baza do powstania takiego mixu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3297 Wiek 55 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27967
wystarczyło by bazą dla takich aminokwasów był np hydrolizat z 75% koncentratu białek serwatkowych lub /i 70% koncentratu białek kazeinowych. wtedy zawartośc laktozy ( na etykiecie bedzie ona podana jako węglowodany ) moze sięgać nawet miedzy 5 a 10%
Często producent podaje w składzie : hydrolizat białek mlecznych . wiec ma tu dośc szerokie możliwości stosowania róznego rodzaju surowców, a o ich jakości będzie właśnie świadczyć zawartość laktozy (podanej jako węglowodany) i tłuszczu, im wiecej tłuszczu i laktozy tym gorszej jakości był surowiec. generalnie jeśli producent ma sie czym chwalić to sie pochwali : hydrolzat z izolatu białek serwatkowych i wtedy jak juz wspomniałem zawartość tłuszczu i laktozy będa bliskie zeru.
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 2992 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41803
ciekawy temat zwlaszcza,ze niedawno szukalem wlasnie amino(prawdziwego) w sklepie jest powiedzmy 100 pozycji wszystkich niemalze firm a doslownie 3-4 sa hydrolizatami i to nie reklama bo to wynika z etykiety

olimp czysty hydro, fitmax hydro whey+hydro egg)
hi tec ma juz wpc, wpi i hydrolizat (ale w tej kolejnosci to wph moze byc na 5% lub mniej)

najgorsze jest to i to w przypadku amino czy wczesniejszym temacie bielek,ze to przechodzi na legalu. Producent powie - jestsmy fair ma byc 80% bialka i jest ale,ze tam jest 30% tauryny to nic.

To samo maja byc aminokwasy i sa - tyle,ze ze sprasowanego wheya I wtedy nie na darmo pasuje nazwa ,ze amino to najdrozsze bialko w tabsach. Jedynym wyjsciem pozostaje czytac etykiety, tyle,ze nie kazdy umie to robic a oni(nieuczciwi z tego korzystaja)

Zmieniony przez - maly mis84 w dniu 2012-11-11 16:23:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 930
Nazywanie "aminokwasami" hydrolizaty białek jest tak samo słuszne jak nazywanie "aminokwasami" koncentraty czy izolaty białek.

A z peptydami mamy do czynienia tak w hydrolizacie, jak i koncentracie czy izolacie. Różnią się one długością. Hydrolizat białkowy byłby OK, gdyby prowadził do pełnej hydrolizy do wolnych aminokwasów (wtedy można byłoby preparat uczciwie nazwać "amino coś tam") lub ewentualnie do powstawania di i tripeptydów. A tak aminokwasy w tabletkach to po prostu białko w proszku, poddane często lekkiej hydrolizie, która niczego nie zmienia, która prowadzi do rozbicia kilku wiązań peptydowych i lekkiego skrócenia łańcucha. nie ma preparatów będących pełnymi hydrolizatami białek, czyli preparatów aminokwasowych na rynku suplementów diety. Swego czasu wymęczyłem temat, bo wierzyłem że jest inaczej...


Zmieniony przez - saajonarah w dniu 2012-11-11 16:29:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3297 Wiek 55 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27967
Kolego nie jest całkiem tak jak piszesz. producent zakupujacy hydrolzat ma w certyfikacie jakosci podany stopien hydrolizy czyli stosunek ilosci rozerwanych wiązań peptydowych do całkowitej ilości reszt aminokwasowych w danym białku (jego pojedynczej cząsteczce). np w hydrolizacie z izolatu carberry 90 optipep co 8 wiązanie w laktoglobulinach i laktoalbuminach jest rozerwane - i to juz jest okowszem mozna tez dostać jak to nazywasz "niepełny hydrolizat " ale wg Ciebie wymieniony przeze mnie carberry hydro optipep 90 jest niepełnym ? wiedz ze jest to jeśli nie najlepszy to jeden z czołówki hydrolizatow na rynku. wolne aminokwasy występują jedynie we wlewie dożylnym w lecznictwie szpitalnym . w suplementacji nie ma takiej potrzeby, wystarczy ze np co 8 wiązanie będzie rozerwane. tak sie składa ze nasz układ trawienny nie rozklada białek na wolne aminokwasy a na peptydy (di tri penta heksa ..) i w tej postaci sa one dostarczane zyła wrotna do wątroby. zatem hydrolizat mający nawetco 8 me wiazanie peptydowe rozerwane w zasadzie wchłania sie prawie bez zaangażowania enzymów proteolitycznych .
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 930
ale wg Ciebie wymieniony przeze mnie carberry hydro optipep 90 jest niepełnym ? - A Ty uważasz, że rozkład białka do oligopeptydów jest rozkładem pełnym tak? W takim razie albo masz "niepełną wiedzę" na temat nazewnictwa, albo celowo posługujesz się nieprawidłową nomenklaturą.

wolne aminokwasy występują jedynie we wlewie dożylnym w lecznictwie szpitalnym - właśnie o tym mówię, że nie ma na rynku suplementów pełnych hydrolizatów, czyli białek rozłożonych do wolnych form aminokwasów. Jest to manipulacja wzmacniana przez frazę "amino" na etykietach produktów i nazywanie w opisach takich jak w/w tego typu produktów aminokwasami.

tak się składa ze nasz układ trawienny nie rozklada białek na wolne aminokwasy a na peptydy (di tri penta heksa ..) i w tej postaci sa one dostarczane żyła wrotna do wątroby. - kolejny przykład niewiedzy, albo skrajnej manipulacji. ŻADNE DI I TRIPEPTYDY, A JUŻ ZWŁaSZCZA PENTA I HEKSA PEPTYDY NIE PRZEDOSTAJĄ SIĘ Z JELIT ŻYŁĄ WROTNĄ DO WĄTROBY. WYSTARCZY ZAJRZEĆ DO PODRĘCZNIKA Z FIZJOLOGII.

Niektóre di i tri-peptydy dostają się do wnętrza enterocytów, czyli komórek jelita cienkiego i tam rozkładane są przez endopeptydazy DO WOLNYCH AMINOKWASÓW, KTÓRE DOPIERO DOSTAJĄ SIĘ ŻYŁĄ WROTNĄ DO WĄTROBY.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3297 Wiek 55 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27967
skoro sam piszesz ze w enterocytach dopiero dochodzi do dalszego rozkładu peptydów to zapewne tak jest ( nie jestem w stanie wszystkiego pamietac z fizjologii ) tak czy inaczej enzymy tna na peptydy a nie na wolne formy aminokwasów, co do przechodzenia - wchłaniania di i ti peptydow to jest to mozliwe w przypadku peptydow o małej masie czasteczkowej czyli złozonej z glicyny i innych aminokwasów o małych rozmiarach geometrycznych ktore w taj postaci peptydow ponoc wchłaniaja sie szybciiej niz nawet rozbite w enterocytach aminokwasy o dzuej masie czateczkowej i duzych rozmiarach.... ale nie o to tu chodzilo ( nie znam ludzi wiedzacych wszystko i nie omylnych) podobnie jak Ty kiedyś tez szukalem aminokwasow w stanie wolnym jako suplement. oglądając dokumentacje hydrolizatów powstałych z izolatów białek serwatkowych tez bylem troche zdziwiony ze stopień hydrolizy wskazuje na rozbicie najwyzej co 6 wiazania. Okazalo sie ze jest to wystarczajace by wchlanianie bylo szybkie i prawie pozbawione czasu na trawienie ( skoro w entrocytach ma dojsc do całkowitego rozpadu tych peptydow to i tak suplement wykonany z takiego surowca będzie prawie idelany.
mc

ps
sprawdziłem fizjologia Traczyk str 794 : fakt - peptydy ulegaja dalszemu trawieniu w enterocytach (moj bład). jednak zaznaczone tez jest ze di i tri peptydy (okreslone ) majac ine transportery niz wolne aminokwasy wchłaniają sie od nich szybciej. prawdopodobnie dlatego tez nie ma potrzeby (tez i ekonomicznej ) by produkować suplement mający tylko same wolne formy amino powstałe na drodze calkowitej hydrolizy

Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-11 20:22:08

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 930
Aminokwasy są wchłaniane z jelita głownie w formie wolnej, jedynie pewna ich część pobierana jest w postaci di i tripeptydów do enterocytów, ale tam i tak rozbijana jest na wolne formy. Tak wiec białka, czyli peptydy muszą zostać rozłożone. Faktycznie w porównaniu do białek niehydrolizowanych, hydrolizaty białkowe teoretycznie powinny zapewniać szybszy dostęp aminokwasów, trzeba sobie zdać sprawę z kilku aspektów.

Po pierwsze w różnice w czasie wchłaniania aminokwasów z hydrolizatów, izolatów i koncentratów białka serwatki są niewielkie, liczone w minutach, a często owa potencjalna różnica negatywnie kompensowana jest przez formę (tabletka, kapsułka). Po drugie wiele hydrolizatów powstaje podczas tzw hydrolizy kwasowej co powoduje straty jednego z EAA - tryptofanu. Po trzecie hydrolizaty pozbawione są bioaktywnych frakcji białkowych zawartych naturalnie w niedenaturowanych białek serwatki. Po czwarte - hydrolizaty są po prostu drogie, a ich zakup jest niepotrzebny i nieopłacalny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 294 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 11165
mozecie zapodac nazwe produktu, o ktorym piszecie? Taki, ktory zawiera wlasciwe aminokwasy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 196 Napisanych postów 3297 Wiek 55 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27967
co do hydrolizatów to w suplementach nie ma tych pochodzenia kwasowego ale poch hydrolizy enzymatycznej ( w tej nie dochodzi do strat niekt aminokwasów) praktycznie i wyczuwalnie jest duża różnica we wchłanianiu aminokwasów z amino poch z hydrolizatu a np koncentratu ( dlatego ze w koncentracie sa tez tluszcze, laktoza i jakies białka wielkoczasteczkowe - nawet w malej ilosci a jednak majace wplyw na trawienie). ja zdecydowanie czuje tę róznicę kidy po treningu na zasciśniety zoładem podaje np hydrolizat czy dobry izolat - jest super, kiedy podam koncentrat różnica w wchlanianiu jest wyrazna - czuc ze w ukl trawiennym coś przebywa - w przeciwienstwie do braku tego odczucia w przypadku hydro czy izo.
W jakich produktach jest dobry hydro ? Kolego masz powyzej poczytaj etykiety i kieruj sie opisem (zakladajac ze jest prawdziwy )
mc

IHS TEAM

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Suplement na stawy?

Następny temat

Rozpisanie suplementacji

Wheya