SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

GALARETKI Z KURCZAKA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 15173

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
Makamura
podaj BTW


a co tu podawać??? w zaleznosci jakie miecho dasz i jaką ilość, to będzie zmienne. warzywa tez mozna dac w róznych proporcjach

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 144 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 365
Aż parskłam śmiechem :D. Od kiedy to się nie wlicza białka z żelatyny? Wiesz z czego robi się żelatynę? To poczytaj a potem pisz brednie, to że jakiś ułomek na SFD napisał że BV białka żelatyny = 0 nie znaczy że ma rację.

Zmieniony przez - hanna23 w dniu 2012-09-24 13:18:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
wiem z czego sie robi. I oczywiscie, że sie jej nie wlicza. No chyba, że ty liczysz bcaa, omega-3 czy nawet preparat kolagenowy na stawy

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 144 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 365
Białko z żelatyny wlicza się jak najbardziej jeśli uzupełniamy aminokwasy, co innego żreć pustą żelatynę z torebki a co innego galaretę z piersią. Widzę że z Ciebie kolejny znafca, widziałam już ich tutaj sporo, co niektórzy nie wliczają białek roślinnych i żrą przesadzone ilości zwierzęcych myśląc "ale jestem kozak zdrowy, żrem only pierś i schabowy"

Zmieniony przez - hanna23 w dniu 2012-09-24 13:57:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
a w galarecie z piersi co masz poza piersią?? żelatyne. co za roznica czy ona jest rozpuszczona, czy bedziesz ją żreć z torebki??? idź dziewczynko ze swoimi teoriami, bo mozna je w kiblu spuścić

Żelatyna. Niespodzianka w tym zestawieniu, umieszczona jako przysłowiowy wyjątek, który potwierdza regułę. Żelatyna choć jest białkiem zwierzęcego pochodzenia zawiera bardzo mało aminokwasów egzogennych (jedynie około 16%) i leucyny (około 3,6g / 100g białka). Skrajnie niska wartość biologiczna tego białka spowodowana jest przede wszystkim niemal zerową zawartością tryptofanu. Bazując więc na żelatynie raczej przyrostu masy mięśniowej nie ma co się spodziewać, choć białko to cenione jest ze względu na inne walory: dobrze wpływa na stan zdrowia tkanki łącznej oraz znakomicie równoważy nadmierną podaż aminokwasów siarkowych spowodowaną wysoką konsumpcją jaj.

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-09-24 15:48:51

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 144 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 365
Sam sobie wkleiłeś żeś niedouczony ;). Poczytaj google, sama żelatyna nie jest wiele warta, natomiast uzupełniając jej aminogram mamy pełnowartościowe białko, jest tak z wieloma produktami - same są słabo wchłanialne (płatki owsiane) a uzupełniając je innym produktem - powodujemy że wchłanialność i wykorzystanie energetyczne wzrasta.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
błonnik też zacznij wliczac, bo w koncu to węglowodan. Bialko roslinne ze zwierzecym owszem sie aminami uzupelnia, ale zelatyna/kolagen jest niemal nieprzyswajalna. Nie ciągne tej dyskusji dalej, mozesz sobie wliczac jako zrodlo bialka nawet robaki z owoców

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3554
Zamiast kłócić się o 20g żelatyny można zastosować Agar:

Opis:
Agar jest najlepszym zamienikiem zwykłej Żelatyny w domowej kuchni polecany dla osób z nadwagą,
ponieważ ma zerową zawartość energetyczną. Agar to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów,
posiadająca wysoką zawartość jodu,wapna i żelaza, uznawany za bezpieczny dodatek do żywności,
dawki stosowane w przemyśle spożywczym są niegroźne.Oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską.

Składniki odżywcze:
W 100 g proszku agaru jest 81 g węglowodanów, 8 g błonnika i 0,5 g tłuszczów głównie omega-3,
oraz śladowe ilości białka. Wśród witamin najwięcej jest kwasu foliowego, pantotenowego tudzież K, E, B6 i ryboflawiny. Agar zawiera śladowe ilości minerałów, z których najwięcej jest manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.
Nie wszystkie źródła potwierdzają zawartość jodu. Siła żelowania 1000g/cm.
Więcej na Wikipedii

Albo po prostu zimne nóżki:)
szkoda czasu na bezsensowne kłótnie.

Zmieniony przez - Fahmann w dniu 2012-09-25 07:49:51

Za to wszystko co przed nami, w gorę kielony...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Dziś to zrobię! oraz pozwoliłem sobie zamieścić na PT: http://potreningu.pl/diety/artykuly/1166/kuchnia-sfd-galaretki-z-kurczaka 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
ja wczoraj robilam z indykiem, a klika tygodni temu zamiast mięsa dałam rybe- tez znakomite

Stop wishing start doing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

sos orzechowo- chrzanowy

Następny temat

Budyń coconut

WHEY premium