Szacuny
1
Napisanych postów
144
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
365
Aż parskłam śmiechem :D. Od kiedy to się nie wlicza białka z żelatyny? Wiesz z czego robi się żelatynę? To poczytaj a potem pisz brednie, to że jakiś ułomek na SFD napisał że BV białka żelatyny = 0 nie znaczy że ma rację.
Zmieniony przez - hanna23 w dniu 2012-09-24 13:18:21
Szacuny
1
Napisanych postów
144
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
365
Białko z żelatyny wlicza się jak najbardziej jeśli uzupełniamy aminokwasy, co innego żreć pustą żelatynę z torebki a co innego galaretę z piersią. Widzę że z Ciebie kolejny znafca, widziałam już ich tutaj sporo, co niektórzy nie wliczają białek roślinnych i żrą przesadzone ilości zwierzęcych myśląc "ale jestem kozak zdrowy, żrem only pierś i schabowy"
Zmieniony przez - hanna23 w dniu 2012-09-24 13:57:12
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
a w galarecie z piersi co masz poza piersią?? żelatyne. co za roznica czy ona jest rozpuszczona, czy bedziesz ją żreć z torebki??? idź dziewczynko ze swoimi teoriami, bo mozna je w kiblu spuścić
Żelatyna. Niespodzianka w tym zestawieniu, umieszczona jako przysłowiowy wyjątek, który potwierdza regułę. Żelatyna choć jest białkiem zwierzęcego pochodzenia zawiera bardzo mało aminokwasów egzogennych (jedynie około 16%) i leucyny (około 3,6g / 100g białka). Skrajnie niska wartość biologiczna tego białka spowodowana jest przede wszystkim niemal zerową zawartością tryptofanu. Bazując więc na żelatynie raczej przyrostu masy mięśniowej nie ma co się spodziewać, choć białko to cenione jest ze względu na inne walory: dobrze wpływa na stan zdrowia tkanki łącznej oraz znakomicie równoważy nadmierną podaż aminokwasów siarkowych spowodowaną wysoką konsumpcją jaj.
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-09-24 15:48:51
Szacuny
1
Napisanych postów
144
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
365
Sam sobie wkleiłeś żeś niedouczony ;). Poczytaj google, sama żelatyna nie jest wiele warta, natomiast uzupełniając jej aminogram mamy pełnowartościowe białko, jest tak z wieloma produktami - same są słabo wchłanialne (płatki owsiane) a uzupełniając je innym produktem - powodujemy że wchłanialność i wykorzystanie energetyczne wzrasta.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
błonnik też zacznij wliczac, bo w koncu to węglowodan. Bialko roslinne ze zwierzecym owszem sie aminami uzupelnia, ale zelatyna/kolagen jest niemal nieprzyswajalna. Nie ciągne tej dyskusji dalej, mozesz sobie wliczac jako zrodlo bialka nawet robaki z owoców
Szacuny
0
Napisanych postów
23
Wiek
37 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3554
Zamiast kłócić się o 20g żelatyny można zastosować Agar:
Opis:
Agar jest najlepszym zamienikiem zwykłej Żelatyny w domowej kuchni polecany dla osób z nadwagą,
ponieważ ma zerową zawartość energetyczną. Agar to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów,
posiadająca wysoką zawartość jodu,wapna i żelaza, uznawany za bezpieczny dodatek do żywności,
dawki stosowane w przemyśle spożywczym są niegroźne.Oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską.
Składniki odżywcze:
W 100 g proszku agaru jest 81 g węglowodanów, 8 g błonnika i 0,5 g tłuszczów głównie omega-3,
oraz śladowe ilości białka. Wśród witamin najwięcej jest kwasu foliowego, pantotenowego tudzież K, E, B6 i ryboflawiny. Agar zawiera śladowe ilości minerałów, z których najwięcej jest manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.
Nie wszystkie źródła potwierdzają zawartość jodu. Siła żelowania 1000g/cm.
Więcej na Wikipedii
Albo po prostu zimne nóżki:)
szkoda czasu na bezsensowne kłótnie.
Zmieniony przez - Fahmann w dniu 2012-09-25 07:49:51