SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Grill elektryczny - na pewno zdrowy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9004

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 756
Siema, mam takie pytanie. Od kilku miesięcy jem praktycznie wszystko na parze, ale mam dość. Pierś na parze jest kompletnie bez smaku i żadne przyprawianie tutaj nie pomaga. Ryba też średnio mi podchodzi.

Problem polega na tym, że mam problemy z wątrobą. Dokładnie nie wiem co, bo mnie ciągle diagnozują i muszę ostro trzymać dietę. Wachlarz moich możliwości zaczyna i kończy się na piersi i rybie ( jem tylko dorsza).

Czy pieczenie kurczaka na takim grillu może w jakikolwiek sposób wpłynąć na wątrobę? Czytałem tutaj niektóre posty na temat grillów i większość doradza dwustronny. Ale też są opinie, że lepiej taki z przykrywką. W moim wypadku chyba lepiej sprawdziłby się ten drugi, nie? Bo te z przykrywkami mają jakby takie kratki i mięso nie dotyka bezpośrednio płyty. Chyba?

Z góry dzięki.

Zmieniony przez - lager w dniu 2012-09-21 14:16:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Wiele osób niestety w swoich dietach wprowadza monotonię, z różnych powodów:

- myśl o tym, że tak musi być,
- że nie ma innego wyboru,
- brak wiedzy o tym, co jeść,
- brak pomysłów,
- bo ktoś znajomy tak powiedział.

Jest tego wiele i niestety żaden z tych powodów nie ma większego sensu, a z każdego jest proste wyjście.

Monotonna dieta to nie tylko znudzenie się posiłkami, czy wręcz jadłowstręt powodujący wiele różnych problemów. Przede wszystkim nie dostarczamy w ten sposób ważnych witamin, składników mineralnych i innych nutraceutyków.

W Twoim przypadku ktoś Ci powiedział lub gdzieś przeczytałeś, że w przypadku problemów z wątrobą należy tylko gotować na parze i jeść pierś z kurczaka i dorsza. W ten sposób niestety narobisz sobie więcej problemów niż pożytku. Jeść jak najbardziej możesz wszystko. Istotne jest, aby bazować na produktach jak najmniej przetworzonych. Pieczenie jest dobrym sposobem obróbki pożywienia. Wiedzieć jednak należy, w jaki sposób to robić, co piec, ile czasu, na czym. Niestety do końca nie wiadomo, jaki masz problem z wątrobą, więc staraj się odżywiać po prostu zdrowo. Zastosuj się do podstaw diety zbilansowanej, a jak będziesz już wiedział, co Ci jest, to skonsultuj dietę z dietetykiem klinicznym:

https://potreningu.pl/articles/1300/dieta-prawidlowo-zbilansowana



1

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7541 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45102
grill elektryczny jeest wporzadku. Jezeli nie przsmazysz kurczaka na skware to nie powinno wplywac na wątro

desiderata

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 756
Bo zastanawiam się między tym:



a tym:



To jaki w końcu lepiej wybrać, bo im więcej czytam, tym opinie bardziej podzielone. Ten pierwszy chyba jako jedyny ma ruszt, a nie płytę, płyta jest pod nim. Cały tłuszcz będzie kapać na dół.
Za to ten dwustronny jest wygodniejszy. Sam już nie wiem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7541 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45102
ja mam cos do podoby tego pierwszego z rusztem i jestem zadowolony :)

desiderata

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 142 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3312
mam pytanie, też używam grilla elek. ale mnie zastanawia jedno. Pierś z tego grilla wychodzi soczysty , a jak ze zwykłego grilla na węglu wychodzi bardzo suchy. Czemu tak?

dążę do bycia ideałem :D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 756
qwerty69 - może na normalnym grillu potrzebuje więcej czasy żeby się upiec i chyba stąd to wychodzi. Poza tym z tego co czytałem, to ludzie pisali, że przy grillach dwustronnych mięso wychodzi suchsze niż przy tych z pokrywą. Przy grillu dwustronnym proponuje się zabijać pierś w sreberko i wtedy na grilla.

Odnośnie mojego pytania. Mógłby mi ktoś, coś jeszcze poradzić? Bo potrzebuje to szybko kupić, a nie chce strzelić babola. Co najlepiej wybrać?

Zmieniony przez - lager w dniu 2012-09-22 13:44:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Czy soczysta czy nie zalezy od czasu pieczenia i grubosci miesa. Jak chcecie miec bardziej soczyste to pieczcie krocej. Moim zdaniem lepszy jest nr 2. Mozesz sobie go rozlozyc i masz obie strony na plasko.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 756
No właśnie wiem, że drugi jest rozkładany. Poza tym można na nim zrobić więcej rzeczy niż na tym z przykrywką. Czas robienia kurczaka też wychodzi na korzyść tego drugiego.

Zastanawia mnie tylko, czy ten Philips to aby na pewno dobry wybór. Czytałem trochę opinii na jego temat i pojawiają się takie, że teflon zaczyna szybko odchodzić, jedzenie się przypala i przykleja do grilla.
Tutaj też ważną dla mnie kwestią jest tłuszcz. Grill musi być na tyle dobry, aby w czasie robienia mięsa on od razu gdzieś spływał, a nie zostawał na grillu, gdzie potem mięso będzie się w tym babrać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Na pewno splywa kanalikami do bocznego ujascia. Co do przyklejania to kazde mieso sie przyklei jezeli nie bedziesz go przekrecal kilka razy w ciagu pieczenia. Nie spotkalem sie z odklejaniem sie teflonu w teog typu urzadzeniach.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 225
Jedzenie z grilla elektrycznego nie powinno ciążyć Twojej wątrobie, no chyba, że będziesz je obficie podlewał alkoholem ;) Ja mam grilla ze Stylowej Zastawy, firmy ... coś na A(riete?)..., jest baaardzo podobny do tego na pierwszym zdjęciu i naprawdę baaardzo dobry. Jeżeli nie chcesz by jedzonko babrało się w oleju (a kto chce?) to kup grilla z oddzielnym pojemnikiem na tłuszcz. To bardzo ważne, bo podczas grillowania tłuszcz spływa sobie spokojnie do pojemnika, a nie zostaje na żarciu. Z opiekacza nie korzystałem, ale wydaje się być fajny. Chociaż tam chyba nie ma takiego pojemnika?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 756
Te zamykane chyba nie mają pojemników, ale mają takie ujścia, gdzie ten tłuszcz może wyciekać. Wystarczy coś pod to podstawić. Boje się, że na tym jednostronnym nie będę mógł zrobić dobrze ryby, bo będę musiał ją przewracać i ryba będzie rozbabrana... Czytałem też opinie, że w tym jednostronnym z przykrywką w pewnym momencie mięso zaczyna się gotować a nie grillować.

Myślałem, że to będzie prosty zakup, a tutaj tyle niewiadomych i różnych opinii. Sam już nie wiem, jaki wybrać...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jajka pytanie

Następny temat

zapotrzebowanie kcal

WHEY premium