-300g sera żółtego
-2 duże cebule
-300g makaronu durum świderki
-600g mięsa mielonego (w moim przypadku szynka wieprzowa)
-300g wędliny (u mnie polędwica sopocka)
-300g pieczarek
-1 mała papryka
-1 mały koncentrat pomidorowy
-przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól, pieprz
-smalec
1. Makaron ugotować. Pieczarki umyć, pokroić razem z cebulami na kawałki. Wędlinę pokroić w kostkę. Mięso mielone, pieczarki, wedlinę oraz cebule podsmażyć na smalcu (lub jak kto woli innym tłuszczu). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego a następnie ułożyć na nim zawartość patelni.
2. Koncentrat pomidorowy rozrobić z 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy. Wymieszany sos wlać do makaronu z dodatkami. Na to plasterki papryki.
3. Na wierzch wysypać starty ser żółty. Zapiekankę piec w rozgrzanym piekarnikuw temp. 180st C przez 20 min. Następnie ją wyjąć, ostudzić i podzielić na porcje. Mozna udekorować zieleniną.
Czas przygotowania:
30 min + pieczenie
Ilość porcji: u mnie 3
1 porcja:
kcal-1288
białko-92
tłuszcze-71
węgle-73
Nie wliczałem warzyw. Jak widać posiłek bardziej dla osoby na diecie Low Carb, porcja jest brana pode mnie, każdy niech w razie przyrządzania dobierze proporcje składników pod swoją dietę.
I nie wyjeżdżać mi tu ze smalcem czy wędliną. Każdy może dać do podsmażenia tłuszcz jaki chce, a wędlinę pominąć ale bez nie jadłem więc nie wiem jak smakuje
Pozdro.