Hej
Kolejny przepis. Bardzo lubię zapiekanki warzywno-mięsne i dlatego chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem. Nie jest to przepis ścisły, ile i czego kto chce to tyle da. To bardzo elastyczny przepis. Ogólnie główne składniki to: cukinia, mięso, cebula, pieczarki, pomidory, ser żółty. Inne opcje podam w dalszych postach - chodzi o zmiany w przepisie na farsz. Teraz danie, jakie spożywam w trakcie diety LC.
Składniki
- cukinia (1, 2, 3 - ile zjecie
)
- mięso mielone - około 500 g na średnią cukinię
- 2 cebule na 1 średnią cukinię
- pomidor 2 - 3 sztuki na połowę cukini
- pieczarki - 300 - 400 g na połowę cukini
Cukinie
Przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, nasolić i odstawić na godzinę. Po godzinie wylać sok - połówki mamy gotowe do nadziewania.
Pieczarki
Dusimy w garnki około 300 g pieczarek przyprawionych pieprzem i solą - będzie to drugi składnik Farszu 1
Pomidory
Zalewamy wrzątkiem pomidory, ściągamy skórkę (po sparzeniu schodzi bardzo łatwo). Pomidory bez skórki dusimy w garnku do uzyskania sosu - składnik Farsz 2.
Farsz - baza
Na 1 cukinię:
500 g mięsa dusimy, po podduszeniu dorzucamy cebulę posiekaną (teraz można dodać w innych opcjach: starta marchew, gotowany ryż, inne warzywa). Podduszone mięso z cebulą przyprawiamy (sól, pieprz) i dzielimy na pół.
Farsz opcja 1
Do połowy mięsa dodajemy około 300 g uduszonych wcześniej pieczarek - mieszamy i mamy gotowy Farsz 1
Farsz opcja 2
Do drugiej połowy mięsa dodajemy sosu pomidorowy oraz 2-3 ząbki roztartego czosnku. Mieszamy, przyprawiamy i mammy Farsz 2.
Zapiekanki
Wydrążone, nasolone połówki cukiń nadziewamy farszami, posypujemy serem żółtym (sosem beszamelowym w wersji light) układamy na posmarowanej olejek blasze i zapiekamy w temperaturze 130 stopni około pół godziny - czas zależy od wielkości zapiekanek.
Nie podaję wartości odżywczych bo te zależą od użytych składników oraz ich ilości – jak pisałem jest to elastyczny przepis.
Poniżej kila fotek.
Smacznego!!!

Kolejny przepis. Bardzo lubię zapiekanki warzywno-mięsne i dlatego chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem. Nie jest to przepis ścisły, ile i czego kto chce to tyle da. To bardzo elastyczny przepis. Ogólnie główne składniki to: cukinia, mięso, cebula, pieczarki, pomidory, ser żółty. Inne opcje podam w dalszych postach - chodzi o zmiany w przepisie na farsz. Teraz danie, jakie spożywam w trakcie diety LC.
Składniki
- cukinia (1, 2, 3 - ile zjecie

- mięso mielone - około 500 g na średnią cukinię
- 2 cebule na 1 średnią cukinię
- pomidor 2 - 3 sztuki na połowę cukini
- pieczarki - 300 - 400 g na połowę cukini
Cukinie
Przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, nasolić i odstawić na godzinę. Po godzinie wylać sok - połówki mamy gotowe do nadziewania.
Pieczarki
Dusimy w garnki około 300 g pieczarek przyprawionych pieprzem i solą - będzie to drugi składnik Farszu 1
Pomidory
Zalewamy wrzątkiem pomidory, ściągamy skórkę (po sparzeniu schodzi bardzo łatwo). Pomidory bez skórki dusimy w garnku do uzyskania sosu - składnik Farsz 2.
Farsz - baza
Na 1 cukinię:
500 g mięsa dusimy, po podduszeniu dorzucamy cebulę posiekaną (teraz można dodać w innych opcjach: starta marchew, gotowany ryż, inne warzywa). Podduszone mięso z cebulą przyprawiamy (sól, pieprz) i dzielimy na pół.
Farsz opcja 1
Do połowy mięsa dodajemy około 300 g uduszonych wcześniej pieczarek - mieszamy i mamy gotowy Farsz 1
Farsz opcja 2
Do drugiej połowy mięsa dodajemy sosu pomidorowy oraz 2-3 ząbki roztartego czosnku. Mieszamy, przyprawiamy i mammy Farsz 2.
Zapiekanki
Wydrążone, nasolone połówki cukiń nadziewamy farszami, posypujemy serem żółtym (sosem beszamelowym w wersji light) układamy na posmarowanej olejek blasze i zapiekamy w temperaturze 130 stopni około pół godziny - czas zależy od wielkości zapiekanek.
Nie podaję wartości odżywczych bo te zależą od użytych składników oraz ich ilości – jak pisałem jest to elastyczny przepis.
Poniżej kila fotek.
Smacznego!!!