SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zapiekane cukinie - LC

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4173

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 139 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2056
Hej
Kolejny przepis. Bardzo lubię zapiekanki warzywno-mięsne i dlatego chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem. Nie jest to przepis ścisły, ile i czego kto chce to tyle da. To bardzo elastyczny przepis. Ogólnie główne składniki to: cukinia, mięso, cebula, pieczarki, pomidory, ser żółty. Inne opcje podam w dalszych postach - chodzi o zmiany w przepisie na farsz. Teraz danie, jakie spożywam w trakcie diety LC.
Składniki
- cukinia (1, 2, 3 - ile zjecie )
- mięso mielone - około 500 g na średnią cukinię
- 2 cebule na 1 średnią cukinię
- pomidor 2 - 3 sztuki na połowę cukini
- pieczarki - 300 - 400 g na połowę cukini
Cukinie
Przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, nasolić i odstawić na godzinę. Po godzinie wylać sok - połówki mamy gotowe do nadziewania.
Pieczarki
Dusimy w garnki około 300 g pieczarek przyprawionych pieprzem i solą - będzie to drugi składnik Farszu 1
Pomidory
Zalewamy wrzątkiem pomidory, ściągamy skórkę (po sparzeniu schodzi bardzo łatwo). Pomidory bez skórki dusimy w garnku do uzyskania sosu - składnik Farsz 2.

Farsz - baza
Na 1 cukinię:
500 g mięsa dusimy, po podduszeniu dorzucamy cebulę posiekaną (teraz można dodać w innych opcjach: starta marchew, gotowany ryż, inne warzywa). Podduszone mięso z cebulą przyprawiamy (sól, pieprz) i dzielimy na pół.
Farsz opcja 1
Do połowy mięsa dodajemy około 300 g uduszonych wcześniej pieczarek - mieszamy i mamy gotowy Farsz 1
Farsz opcja 2
Do drugiej połowy mięsa dodajemy sosu pomidorowy oraz 2-3 ząbki roztartego czosnku. Mieszamy, przyprawiamy i mammy Farsz 2.
Zapiekanki
Wydrążone, nasolone połówki cukiń nadziewamy farszami, posypujemy serem żółtym (sosem beszamelowym w wersji light) układamy na posmarowanej olejek blasze i zapiekamy w temperaturze 130 stopni około pół godziny - czas zależy od wielkości zapiekanek.
Nie podaję wartości odżywczych bo te zależą od użytych składników oraz ich ilości – jak pisałem jest to elastyczny przepis.
Poniżej kila fotek.
Smacznego!!!



















Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 139 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2056
foto c.d.





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 139 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2056
I gotowe danko.
đ= =

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 2904 Napisanych postów 51270 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 345862
było w papryce, pieczarkach i pewnie jeszcze w 10 różnych warzywach, no ale ch** tam, niech będzie.

TRENER PERSONALNY/DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 139 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2056
Zgadza się, ale akurat robiłem. No dobra już nie będę zaj.bywał. Można jeszcze pomidorach i cebuli
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1274 Napisanych postów 6346 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 189302
fajny przepis
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 200 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5230
Zjedzone. Super jedzenie, zrobiłem 4 małe cukinie, na jutro do pracy zostało :):)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 23 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 333
dzisiaj testuje :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 238 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11300
Kupuje cukinie i biore sie za gotowanie;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 112 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1067
A co robisz z wydrążonym miąższem?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Naleśnik proteinowy

nutloveb