SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Modyfikowane, sztuczne mieso wprowadzane na rynek juz w LISTOPADZIE !

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 2490

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Holenderscy naukowcy stworzyli sztuczne mięso. Po przeprowadzeniu odpowiednich testów, produkt może trafić do sklepów w ciągu pięciu lat.

Organizacje wegetariańskie z radością przyjęły nowinę ogłaszając, że nie mają żadnych „etycznych argumentów” względem mięsa, które nie jest częścią zmarłego zwierzęcia.

Holendrzy pracują obecnie nad ulepszeniem - jak to określili - “rozmokłej wieprzowiny” – czytamy w serwisie tvp.info.

„To, co mamy na chwilę obecną, przypomina raczej poturbowaną tkankę mięśniową. Musimy znaleźć sposób, by ją ulepszyć za pomocą treningu i rozciągania, ale uda nam się” – powiedział Mark Post, profesor Uniwersytetu w Eindhoven.

„Ten produkt będzie dobry dla środowiska i zmniejszy cierpienia zwierząt. Jeśli tylko będzie smakował i wyglądał jak mięso, ludzie go kupią” – dodaje.

Naukowcy dodają, że wystarczy mięso z jednego zwierzęcia, by wyhodować mięso, do którego produkcji normalnie potrzeba ich milion.

Naukowcy oddzielili komórki z mięśnia żywej świni i umieścili je w bulionie bakteryjnym z innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Komórki się rozmnożyły i stworzyły tkankę mięśniową. Badacze są przekonani, że uda im się wytworzyć coś na kształt steku, jeśli tylko znajdą sposób na to, by „wyćwiczyć” mięsień.

Badania nad sztucznym mięsem wspiera holenderski rząd i producent wędlin. Wcześniej naukowcom udało się wyhodować sztuczne filety rybne z komórek mięśniowych karasia złocistego.

Mięso wyprodukowane w laboratorium może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Przewiduje się, że do 2050 roku spożycie mięsa i nabiału wzrośnie dwukrotnie. Metan wytwarzany przez żywy inwentarz już w tej chwili stanowi 18 proc. gazów cieplarnianych wytwarzanych na świecie.

Slyszeliście o tym?
Mieso ma zostać wprowadzone w Listopadzie tego roku na rynek, nie jest to informacja pewna ale na 90%. Wiektos wiecj na ten temat ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Trimax49
Ostatnio w biedronce widziałem parówki - 11% mięsa


To nie wiesz ze w parówce jest tyle miesa co na mtv muzyki :P
moj kolega kiedys robic redukcje na parówkach :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 730 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 32781
Mówią właśnie o tym na polsacie Dla mnie paranoja mięso to powinno być mięso a nie jakiś syf, ale i o to teraz trudno
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 5416 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 52179
Dokładnie to samo na Polsacie oglądałem. Ile w tym mięsa będzie? Nic. Syf nad syfami - chemia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
tak panowie.. tak właśnie będzie wyglądać przyszłość, moze i nas to jeszcze nie spotka ale kolejne pokolenia juz napewno
a Ameryce pn i pd klonuja zwierzeta od wielu lat w celach konsumpcyjnych. Teraz sztuczne mięso.. wszystko sztuczne
wyobrazcie sobie w sklepowych lodowkach pakowane mięso z etykietą: zawartosc mięsa w mięsie 40% , 50%, 60% itd.. masakra
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hekade - podejzewam ze wyniosl bym sie na prowincje i wlasne bydlo hodowal

Zmieniony przez - mamut____ w dniu 2012-02-21 19:55:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Myslisz ze byś sie utrzymał? ile byś musiał bydła hodować ^^
ale przynajmniej mialbys pewnosc ze jesz "pewne" żarcie

wiesz o tym ze w chinach od paru lat produkują sztuczne "jajka" ? zrobione tak jak pasztet w tubce tylko jest to "jajko" takie dłuugie, w srodku żółkto? ogołem jakieś 20cm to coś ma ^^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
hahaha leze i kwicze normalnie
powiem tak - wprowadzic mozna wiele rzeczy tj. sztuczne jajka czy mieso ale druga sprawa jest jak to sie w danym kraju przyjmie
Ja np. nigdy bym takiego gowna nie kupił (do poki mial bym jakis wybor rzecz jasna)
no a zoltki to sa zoltki - nie swinie, wszystko zjedzą
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1930 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30461
Ciekawe jaka będzie zawartość białka na 100g.

Po treningu może się nadać jak będzie jakieś 80% zamiast shake

Ale jak dla mnie to porażka...

Dojdzie pewnie do tego że mięso robione w laboratorium będzie kosztować powiedźmy 10zł/kg a mięso zwierzęce pójdzie w górę i to znacznie.

Nie siłą lecz odwagą zdobywaj!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
trimax za ten cytat "Po treningu może się nadać jak będzie jakieś 80% zamiast shake " dalbym CI sog'a :P ale nie mam doladowanego konta :P

mamut, skoro ludzie tak chętnie kupują wedline sklepową a tam 50% to wodzianka i substancje wypelniajace(zelatyna itp) to kto wie co bedzie za 10 lat z tym miesem, czy ludzie nie zapomną o starym DOBRYM naturalnym żarciu.

Do czego to na tym swiecie dochodzi ^^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1205 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 24999
to róbcie powoli zapasy w zamrażarkach, a tak czesto nażekali na zwykłego kuraka...
to teraz będziecie mieli

I will be big...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zapotrzebowanie

Następny temat

Rozciąganie-17 lat

WHEY premium