SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Starzenie się organizmu

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 21735

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 18 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 76
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 190 Wiek 12 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 14697
Temat starzenia się organizmu więc wrzucam to badanie jako ciekawostkę.

Chronic Exercise Preserves Lean Muscle Mass in Masters Athletes

czyli o tym jak to regularne ćwiczenia fizyczne pozwalają zachować czystą masę mięśniową bez względu na starzenie się organizmu. Grupa badaczy postanowiła sprawdzić jak to faktycznie jest z powszechną opinią, że razem ze starzeniem się organizmu, znacząco zmniejsza się ilość czystej masy mięśniowej. W skrócie wybrano 40 ochotników z przedziału wiekowego od 40 do 70+ (po 20 kobiet i mężczyzn). Warunkiem było regularne uprawianie sportu (4-5 razy w tygodniu) oraz brak jakichś urazów związanych właśnie ze sportowym trybem życia. Większość detali odnośnie biorących udział w badaniu więc nie będę już wnikał w szczegóły.

Konkluzja z badania, według jego autorów, jest następująca: To badanie stoi w sprzeczności z powszechnymi obserwacjami, że masa i siłą mięśniowa zmniejsza się wraz z wiekiem. Przeciwnie, te spadki mogą być prędzej efektem braku wykorzystania mięśni niż samym procesem starzenia się.

Poniżej obraz rezonansu nóg wykonanego na, kolejno, 40 letniej osobie uprawiającej sport, 74 letniej osobie prowadzący siedzący tryb życia i 70 letnim sportowcu:

Jak widać różnice w ilości tkanki tłuszczowej i mięśnia wydają się być całkiem spore...

Tutaj z kolei zestawienie z uwzględnieniem czystej masy ciała z podziałem na płeć w różnych kategoriach wiekowych:

Rzeczą, która naturalnie się tutaj rzuca w oczy jest to, że w kolejnych grupach wiekowych nie było znaczących statystycznie różnic w czystej masie ciała.

Wprawdzie nie mam czasu na dokładniejszą analizę tego badania, dorzucam kilka uwag, które należy wziąć pod uwagę przed nadmierną ekscytacją się powyższymi obserwacjami:
- pamiętajmy że jest to badanie obserwacyjne, nie widzę informacji na jakiej zasadzie wybrano do porównania osobę, która nie uprawia sportu, nie wiadomo czy budowa ciał była podobna itd.
- nie wiadomo też w jakiej skali są obrazy rezonansu, jest to o tyle zastanawiające, że kości tego osobnika o siedzącym trybie życia są bardzo cienkie. osteoporoza chyba wpływa na gęstość a nie na ich rozmiar. stąd można spekulować, że obrazy zostały przeskalowane by razem je przedstawiać a to mogło spowodować wrażenie ogromnej redukcji ilości mięśnia.
- w związku z powyższym w przypadku obrazów rezonansu skupiłbym się raczej proporcjach tego co widać (tłuszcz vs mięśnie) w osobnych obrazach niż porównywać je bezpośrednio.
- no i pozostaje kwestia czy badane osoby były zdrowe dlatego że uprawiały sport czy też uprawiały sport dlatego że były zdrowe... nie każda osoba uprawiająca sport jest zapewne w świetnej kondycji zdrowotnej. stąd wydaje mi się, że najważniejsze by z tego badania zapamiętać to jak niewielki ubytek jest masy mięśniowej w przypadku regularnych ćwiczeń wraz z upływem wieku.

Całość tego badania: https://physsportsmed.org/doi/10.3810/psm.2011.09.1933

Zmieniony przez - kkatsu w dniu 2012-01-18 11:35:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 46 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1313
Może ja coś dodam od siebie. Warto obejrzeć bo są omówione kwestie starzenia się organizmu, jego dysfunkcji i stosowanych metod w obecnej medycynie aby temu przeciwdziałać.


















...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 72 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2226
Ograniczenie spożycia kalorii zwiększa długość życia u różnych gatunków: myszy, drożdży, pająków, psów, a także małp (rezusy). Jeśli podobny mechanizm występuje u tak odległych gatunków (grzyby – ssaki), musi być on ewolucyjnie bardzo stary i utrwalony przez dobór naturalny.

Głównym motorem jego działania jest białko TOR ( target of rampamycin) oraz kodujący je gen. Udowodniono wrażliwość TOR na poziom substancji odżywczych. Gdy pożywienia jest dużo, jego aktywność rośnie, co pobudza komórki do produkcji białek i do podziału. W okresie niedoboru substancj odżywczych aktywność TOR spada, a wynikająca z tego redukcja wytwarzania białek i zahamowanie podziału komórek służą zachowaniu zasobów. Równocześnie nasila się autofagia – komórki trawią uszkodzone elementy takie jak zniekształcone białka, dysfunkcyjne mitochondria na skutek czego powstają składniki, które mogą być wykorzystane jako paliwo lub budulec. Szlaki sygnalizujące TOR i insuliny splatają się ze sobą. Insulina wzmaga działanie szlaku sygnalizującego TOR, czyli bierze udział w pobudzani wszystkich komórek do wzrostu i ich namnażania się w odpowiedzi na pobór składników odżywczych. Stymulacja TOR ( ujemne sprzężenie zwrotne ) sprawia, że komórki stają się mniej wrażliwe na insulinę. Przejadanie się będzie zatem nadmiernie aktywować TOR i znieczulać komórki na działanie insuliny. Gdy komórki "wyczuwają" zagrożenie dla przetrwania, aktywność TOR spada – spowolnienie produkcji białek i namnażanie się komórek powoduję, że wolne zasoby moga być wykorzystywane do naprawy DNA lub innych działań obronnych. Ta złożona rekacja na stres rozwineła się by komórki poradziły sobie w niesprzyjających warunkach a przy okazji (?) może je uodparniać na niszczące działanie czasu. Liczne badania wykazały, że blokowanie TOR albo wyciszanie jego aktywności zwiększa średnią długość życia. Można to osiągnąć nie tylko za pomocą głodówki ale także związków, które blokują TOR np. rapamycyny ( wydłuża ona życie u gryzoni, jednak jej skutki uboczne wykluczają stosowanie jej u ludzi) lub metforminy. Szlaki, na które działają niskokaloryczne diety tworzą złożone i wielokrotnie skrzyżowane sieci ( enzymy insulinopodobne, białka FoxO ), również sirtuiny uczestniczą w procesach wyzwalanych przez głodówkę i moga hamowac aktywnośc TOR.

Jeśli kogoś temat interesuje to odsyłam do najnowszego numeru Scientific American – artykuł David'a Stipp'a "W stronę długowieczności".
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 60
Świetny art andraste!
Czyli wychodzi na to, że nie częstość spożywania pokarmu a ogólna kaloryczność diety jest tym kluczowym czynnikiem. Jednakże ten spór jest nadal niewyjaśniony ~~ różne badania podają różnie. Fani IF raczej sugerują, że to częstość posiłków ma znaczenie, Twój art to podważa. Masz coś więcej na ten temat? :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 258 Wiek 45 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10308
Dużo białka - starzenie się.

Dużo węglowodanów - starzenie się.

Więc co?

Proste: dieta tłuszczowa (60 g białka najwyższej jakości, 50 g węglowodanów).

Spór czy częstość czy objętość jest idiotyczny. Liczy się ilość wyprodukowanej insuliny, co związane jest zarówno z częstością, objętością jak i składem.

Zmieniony przez - ankajanka w dniu 2012-02-11 10:39:30

Zmieniony przez - ankajanka w dniu 2012-02-11 10:46:08

Lepiej być durniem niż ćwierćinteligentem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1728
Nikt w tych artykułach nie wspomina o tym, że za starzenie się komórek odpowiedzialne są oksydacyjne makromolekularne uszkodzenia komórek. Czyli tak naprawdę spożywanie dużej ilości mięs smażonych, grilowanych czy ogólnie jedzenie smażonego powoduje powstawanie wielu toksyn, które w czasie metabolizmu tworzą tzw wolne rodniki. I niestety naruszenie równowagi pomiędzy zmiataczami w/w rodników, a rodnikami prowadzi do uszkodzeń komórek, a nawet do ich obumierania (apoptozy).

Dlatego, też duże ilości białka nie są tak naprawdę tak szkodliwe jak starają się to naukowcy udowodnić

Są tylko dwie rzeczy, które jednoczą ludzi- strach i interesy.
N. Bonaparte

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 258 Wiek 45 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10308
Maverikwp

Dlatego, też duże ilości białka nie są tak naprawdę tak szkodliwe jak starają się to naukowcy udowodnić



Chyba, że mówimy o naukowcach na łańcuszku producentów suplementów lub na łańcuszku gazetek dla kulturystów bedących na łańcuszku producentów suplementów.

Lepiej być durniem niż ćwierćinteligentem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1728
ankajanka
Maverikwp

Dlatego, też duże ilości białka nie są tak naprawdę tak szkodliwe jak starają się to naukowcy udowodnić



Chyba, że mówimy o naukowcach na łańcuszku producentów suplementów lub na łańcuszku gazetek dla kulturystów bedących na łańcuszku producentów suplementów.


Czy chodzi Ci o sponsorowane badania, których wynik zawsze musi być na korzyść producenta??

Są tylko dwie rzeczy, które jednoczą ludzi- strach i interesy.
N. Bonaparte

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pół puszki STORMA, co do tego?

Następny temat

co na 3 cykl?

WHEY premium