ZASADA 1 Węglowodany które się wolno trawią są naturalne.
Wszystkie wolno trawiące się węglowodany, takie jak słodkie ziemniaki, dziki ryż, fasola i owoce, pochodzą od matki natury. Nie są w żaden sposób przetworzone. Naturalne węglowodany mają mnóstwo substancji odżywczych i błonnika. Powodują stosunkowo wolny wzrost stężenia glukozy we krwi i umiarkowane wydzielanie insuliny. Powinny stanowić główne źródło energii dla organizmu.
ZASADA 2 Węglowodany które szybko się trawią wyprodukowali ludzie.
Szybko trawi się rafinowany cukier. Generalnie im bardziej przetworzone, tym szybciej się trawią. Produkcja bułek, białego chleba, białego ryżu, ziemniaków puree, ciastek, wafli ryżowych, płatków śniadaniowych i soków wymaga co najmniej jednego etapu przetwarzania. W wyniku tego powstają węglowodany, które szybciej niż węglowodany wymienione w punkcie 1 przechodzą do krwi i powodują gwałtowny wzrost wydzielania się insuliny, co nie jest pożądane u sportowców z wyjątkiem okresu po treningu.
ZASADA 3 Kulturyści z nadmiarem tkanki tłuszczowej wolno trawiących się węglowodanów.
Gdy jesz węglowodany, twój organizm reaguje na to uwolnieniem insuliny. Insulina zasila trening powodując, ze podstawowa cząstka energetyczna obecna w węglowodanach, czyli glukoza, dociera do mięsni. Insulina pomaga wprowadzić białko do mięśni, co powoduje ich przyrost. Wadą jedzenia zbyt wielu szybko trawiących się węglowodanów i wywoływania dużego wzrostu wydzielania się insuliny jest to ze ułatwia ona przekształcanie się nadmiaru węgli w tkankę tłuszczową. Należy zatem sięgać po naturalne ( wolno trawiące się ) węgle i jeść je w takich ilościach i o takich porach, by to pomagało realizować swoje cele w kulturystyce. Uwalniają one mniej insuliny niż węgle które szybko się trawią i umożliwiają kontrolę nad ilością tkanki tłuszczowej.
ZASADA 4 Szczupli kulturyści mogą się wyłamywać.
Mimo ze kulturyści generalnie nie powinni jeść takich rzeczy jak białe pieczywo, niskotłuszczowe ciastka czy płatki śniadaniowe, to osoby, którym trudno jest osiągnąć przyrost masy, mogą okazjonalnie sobie na to pozwolić. Tacy kulturyści do przyrostów potrzebują dużo węgli- jako również białka i zdrowych tłuszczów. Węglowodany pomagają im utrzymać stan anabolizmu. przetworzone produkty powoduj większe wydzielanie insuliny niż produkty naturalne i zwiększają apetyt. U osób które trudno zwiększają masę, jedynym kluczem jest pobudzenie apetytu.
ZASADA 5 Przed treningiem jedz wolno i średnio trawiące się węglowodany.
Podczas treningu organizm zużywa węglowodany do produkcji energii. Mięśnie pobierają ją z węglowodanów zmagazynowanych w mięśniach. Organizm wykorzystuje również glukozę obecną we krwi po ostatnim posiłku. Posiłek poprzedzający trening powinien składać się z węglowodanów wolno trawiących się lub stanowić kombinację wolno i średnio działających węgli. Węgle które wolno się spalają zapobiegają całkowitemu wyczerpaniu się podczas treningu, a organizm potrafi niektóre z nich wykorzystać do produkcji energii, gdy zapasy glikogenu zaczną się wyczerpywać. Węgle które trawią się nieco szybciej to banany, ziemniaki, brązowy ryż, pomarańcze, sok pomarańczowy i makaron. Te węgle będą łatwiej dostępne celem zasilenia energetycznego organizmu. Mimo to przed treningiem unikaj węgli przetworzonych które zostały wymienione w punkcie 2. ponieważ tak szybko się spalają , mogą paradoksalnie zmienić twój poziom energii. Po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi szybko narasta i równie szybko opada, a to może powodować osłabienie i senność.
ZASADA 6 Po treningu można jeść wszystko.
Posiłek po treningowy powinien zawierać dużo węglowodanów, szczególnie szybko się trawiących. Zjedzenie dużej porcji wolno mi szybko się trawiących węgli prowadzi do wzrostu wydzielania się insuliny wówczas, gdy mięsnie są najbardziej wrażliwe na jej działanie. Podwyższony stan insuliny pozwala na przejście ze stanu katabolicznego w stan anaboliczny. Bezpośrednio po treningu można pozwolić sobie na bułkę z miodem czy dżemem itp. W zależności od zamierzonych celów i aktualnych można zjeść nawet do 1,5 g węgli na kilogram wagi ciała. Np. kulturysta o wadze 90 kg może zjeść podczas swojego posiłku 120-140 g węgli razem z 40-60 g białka, najlepiej w postaci szybko przyswajalnego proszku.
ZASADA 7 Inne składniki odżywcze maja wpływ na węglowodany.
Choć dzielimy węglowodany na wolno, średnio i szybko trawiące to inne składniki pożywienia takie jak błonnik, tłuszcze i białko mogą mieć wpływ na szybkość przedostawania się węgli do krwi. Błonnik- obecny w warzywach, owocach, fasoli itp. Może drastycznie zwolnić przechodzenie węglowodanów do krwi. Połączenie białego ryżu, który trawi się szybko lub średnio szybko filiżanką brokuł zwolni tempo trawienia ryżu.(...) tłuszcze obecne w pokarmie również zwalniają tempo trawienia. Łączenie jakiegokolwiek źródła białka zawierającego tłuszcze np. kurczaka, mięsa, całych jaj z jakimi bądź węglami zwolni tempo ich trawienia. Jeśli starasz się jeść chudo możesz polegać na beztłuszczowych źródłach białka takich jak białka jaj, piersi z indyka czy chude ryby. To tez zwolni tempo trawienia.
ZASADA 8 Kontrola nad insulina to kontrola nad apetytem.
Jeśli starasz się schudnąć, ale podczas stosowania diety jesteś głodny spróbuj podczas każdego posiłku z wyjątkiem potreningowego jeść małe porcje wolno trawiących się węgli. Wolno trawiące się węgle pomagają lepiej zapanować nad apetytem niż węgle szybko się trawiące. Jedzenie dużych ilości niskokalorycznych warzyw zwiększa ilość błonnika w diecie i dodatkowo zwolni tempo trawienia. To pomoże ci zapanować nad apetytem i mieć uczucie sytości nawet podczas diety niskokalorycznej. Kulturyści często maja obsesję na punkcie dziennej ilości spożycia węgli zamiast zwracać uwagę na to jakie węgle jedzą. Ponieważ różne rodzaje węgli wykazują tak rozbieżne działanie na organizm, należy maksymalnie dużo wiedzieć na ten temat., by wybierać te pokarmy które najlepiej zaspokoją potrzeby organizmu o różnych porach dnia.