SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Słodziki, aspartam

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 35770

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 249 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3065
Dlatego przy wszelkich publikacjach ja takze klade nacisk na RENOMOWANE zrodlo. Z podkresleniem RENOMOWANE. Takie zrodla dbaja o swoja opinie.

Poza tym we wszelkich tego podejzeniach o machlojki wlaczam wlasne myslenie. A co mi w tym wypadku mowi myslenie?

Ze lobby cukrowe ma setki razy wiecej pieniedzy od lobby aspartamowego i jakby istnialy jakiekolwiek prawdziwe dowody szkodliwosci, to juz dawno lobby cukrowe by sie zajelo tym prawnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 572 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27442
borao widze w temacie..a co do aspartamu niestety trzeba sie przyzwczaic bo i tak sie nic nie zmieni w tym temacie duzo jest badan ze jest szkoldiwy ale sa ze nie jest i badz tu madry tak czy siak jak moge to unikam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2485 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 40634
Skoro temat aspartamu. To jedno z badań odnośnie niby wyrzutów insuliny po aspartamie. Jest tego sporo, bo temat do badań kontrowersyjny.

Effects of artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in rat pancreatic islets.

Malaisse WJ, Vanonderbergen A, Louchami K, Jijakli H, Malaisse-Lagae F.

Laboratory of Experimental Medicine, Brussels Free University, Belgium.
Abstract

Beta-L-glucose pentaacetate, but not alpha-D-galactose pentaacetate, was recently reported to taste bitter and to stimulate insulin release. This finding led, in the present study, to the investigation of the effects of both bitter and non-bitter artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in isolated rat pancreatic islets. Sodium saccharin (1.0-10.0 mM), sodium cyclamate (5.0-10.0 mM), stevioside (1.0 mM) and acesulfame-K (1.0-15.0 mM), all of which display a bitter taste, augmented insulin release from islets incubated in the presence of 7.0 mM D-glucose. In contrast, aspartame (1.0-10.0 mM), which is devoid of bitter taste, failed to affect insulin secretion . A positive secretory response to acesulfame-K was still observed when the extracellular K+ concentration was adjusted to the same value as that in control media. No major changes in 86Rb and 45Ca outflow from pre-labelled perifused islets could be attributed to the saccharin, cyclamic or acesulfame anions. It is proposed that the insulinotropic action of some artificial sweeteners and, possibly, that of selected hexose pentaacetate esters may require G-protein-coupled receptors similar to those operative in the recognition of bitter compounds by taste buds.

Sweet taste: effect on cephalic phase insulin release in men.

Teff KL, Devine J, Engelman K.

Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, PA 19104, USA.
Abstract

To determine whether sweet-tasting solutions are effective elicitors of cephalic phase insulin release (CPIR) in humans, two studies were conducted using nutritive and nonnutritive sweeteners as stimuli. Normal weight men sipped and spit four different solutions: water, aspartame, saccharin, and sucrose. A fifth condition involved a modified sham-feed with apple pie. The five stimuli were administered in counterbalanced order, each on a separate day. In study 1, subjects tasted the stimuli for 1 min (n = 15) and in study 2 (n = 16), they tasted the stimuli for 3 min. Arterialized venous blood was drawn to establish a baseline and then at 1 min poststimulus, followed by every 2 min for 15 min and then every 5 min for 15 min. In both study 1 and study 2, no significant increases in plasma insulin were observed after subjects tasted the sweetened solutions. In contrast, significant increases in plasma insulin occurred after the modified sham-feed with both the 1 min and 3 min exposure. These results suggest that nutritive and nonnutritive sweeteners in solution are not adequate stimuli for the elicitation of CPIR .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
bimbam
Badania takie są, prosiłem prowadzącego kilka razy ale ich nie otrzymałem, sam nie szukałem bo szczególnie mnie to nie interesuje. A argumenty jakie podajesz nie są na poziomie tutaj. Ja od siebie więcej dodać nie mogę bo nie mam do czego się odnieść a szperać w ajcn nie mam czasu i ochoty by przeglądać dziesiątek czy setek badań.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 249 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3065
Skalar.
bimbam
Badania takie są, prosiłem prowadzącego kilka razy ale ich nie otrzymałem, sam nie szukałem bo szczególnie mnie to nie interesuje. A argumenty jakie podajesz nie są na poziomie tutaj. Ja od siebie więcej dodać nie mogę bo nie mam do czego się odnieść a szperać w ajcn nie mam czasu i ochoty by przeglądać dziesiątek czy setek badań.


wlasnie caly problem polega na tym ze w renomowanych zrodlach takich badan nie ma. Tzn ja szperalem mocno i nie znalazlem. Jedyne badania o potwierdzonej szkodliwosci to taki poziom szkodliwosci jak np soli lub masla itd (sa takie badania przeciez:) ) albo ze tluszcze nasycone sa szkodliwe, albo smazone tluszcze szkodliwe i tak praktycznie na kazdy produkt cos sie znajdzie.
Ale wracajac do meritum w renomowanych zrodlach (czyli takich ktore sprawdzaja rzetelnosc) takich potwierdzajacych RZECZYWISTA szkodliwosc badan NIE ZNALAZLEM. a szukalem chetnie poczytam jak ktos znajdzie.
NA razie obstawiam teze ze poprsotu takich rzetelnie przeprowadzonych badan nie ma.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Choć daleki jestem od straszenia ludzi aspartamem, to przyznać trzeba że są publikacje i badania wskazujące, że warto zachować umiar w wypadku stosowania tej substancji słodzącej. Choć aspartam jako związek nie zawiera niczego niezwykłego, wysoka jego konsumpcja może zaburzyć relację pomiędzy fenyloalaniną, tyrozyną i waliną i może to mieć zdaniem niektórych badaczy negatywne konsekwencje.

Co do literatury tak na szybko:


Aspartame ingestion and headaches: a randomized crossover trial.
Van den Eeden SK, Koepsell TD, Longstreth WT Jr, van Belle G, Daling JR, McKnight B.
Source
Department of Epidemiology, School of Public Health and Community Medicine, University of Washington, Seattle 98195.
Abstract
To examine whether ingestion of aspartame is associated with headaches, we conducted a double-blind crossover study using volunteers with self-identified headaches after using aspartame. Of the 32 subjects randomized to receive aspartame (approximately 30 mg/kg/d) and placebo in a two-treatment, four-period crossover design, 18 completed the full protocol, seven completed part of the protocol before withdrawing due to adverse effects, three withdrew for other reasons, two were lost to follow-up, one was withdrawn due to noncompliance, and one withdrew and gave no reason. Each experimental period was 7 days long. Subjects reported headaches on 33% of the days during aspartame treatment, compared with 24% on placebo treatment (p = 0.04). Subjects who were "very sure" prior to the study that aspartame triggered some of their headaches reported larger treatment differences (aspartame = 0.37 headache-days, placebo = 0.18 headache-days; p < 0.001) than subjects who were "somewhat sure" (aspartame = 0.29 headache-days, placebo = 0.22 headache-days; p = 0.51) or "not sure" (aspartame = 0.33 headache-days, placebo = 0.39 headache-days; p = 0.51). There was no significant treatment difference in the length or intensity of headaches or in the occurrence of side effects associated with the headaches. This experiment provides evidence that, among individuals with self-reported headaches after ingestion of aspartame, a subset of this group report more headaches when tested under controlled conditions. It appears that some people are particularly susceptible to headaches caused by aspartame and may want to limit their consumption.


Aspartame: clinical update.
Potenza DP, el-Mallakh RS.
Abstract
Since the introduction of aspartame into the American food supply in 1981, it has grown to become the most widely used and accepted artificial sweetener. However, recent published and unpublished reports of headaches, seizures, blindness, and cognitive and behavioral changes with long-term, high-dose aspartame may be cause for concern. Physician awareness of the present clinical and research status of aspartame is important.



Possible neurologic effects of aspartame, a widely used food additive.
Maher TJ, Wurtman RJ.
Source
Department of Pharmacology, Massachusetts College of Pharmacy, Boston 02115.
Abstract
The artificial sweetener aspartame (L-aspartyl-L-phenylalanyl-methyl ester), is consumed, primarily in beverages, by a very large number of Americans, causing significant elevations in plasma and, probably, brain phenylalanine levels. Anecdotal reports suggest that some people suffer neurologic or behavioral reactions in association with aspartame consumption. Since phenylalanine can be neurotoxic and can affect the synthesis of inhibitory monoamine neurotransmitters, the phenylalanine in aspartame could conceiveably mediate neurologic effects. If mice are given aspartame in doses that elevate plasma phenylalanine levels more than those of tyrosine (which probably occurs after any aspartame dose in humans), the frequency of seizures following the administration of an epileptogenic drug, pentylenetetrazole, is enhanced. This effect is simulated by equimolar phenylalanine and blocked by concurrent administration of valine, which blocks phenylalanine's entry into the brain. Aspartame also potentiates the induction of seizures by inhaled fluorothyl or by electroconvulsive shock. Perhaps regulations concerning the sale of food additives should be modified to require the reporting of adverse reactions and the continuing conduct of mandated safety research.


Adverse reactions to aspartame: double-blind challenge in patients from a vulnerable population.
Walton RG, Hudak R, Green-Waite RJ.
Source
Department of Psychiatry, Northeastern Ohio Universities College of Medicine, Youngstown.
Abstract
This study was designed to ascertain whether individuals with mood disorders are particularly vulnerable to adverse effects of aspartame. Although the protocol required the recruitment of 40 patients with unipolar depression and a similar number of individuals without a psychiatric history, the project was halted by the Institutional Review Board after a total of 13 individuals had completed the study because of the severity of reactions within the group of patients with a history of depression. In a crossover design, subjects received aspartame 30 mg/kg/day or placebo for 7 days. Despite the small n, there was a significant difference between aspartame and placebo in number and severity of symptoms for patients with a history of depression, whereas for individuals without such a history there was not. We conclude that individuals with mood disorders are particularly sensitive to this artificial sweetener and its use in this population should be discouraged.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC548217/

Fakt faktem jednak, aspartam jest aktualnie chyba najlepiej przebadaną substancją słodzącą i stosowany z umiarem jest raczej bezpieczny dla większości osób bezpieczny. Nie powinien być jednak poddawany obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie).

Nie polecam bezkrytycznego podejścia do sztucznych substancji słodzących, zwłaszcza takich z którymi związane są pewne kontrowersje.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-15 16:25:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 249 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3065
Czyli tak jak napisalem:
jedyne potwierdzone negatywne efekty to w stylu: "janek przejadl sie slwkami i go boli brzuch."

NAtomiast straszenie rakiem itp to juz czysty marketing na ktory jak widac i tutaj daje sie nabierac.
A szkoda. Wg mnie w epidemii otylosci jedna z glownych przyzcyn to napoje. Jedna 2L cocacola ma (uwaga) 1/5 kg cukru - czyli pijac to tak jakbysmy garsciami cukier jedli. A potem widze jak jedna otyla czy druga pije to i nie chyci sie napojow bezcukrowych bo cos tam mowili ze szkodliwe - albo jak tu na forum ktos powiedzial: "nie wiem nie jem"
A 1/5 kg cukru na napoj to szkoda z takiego zysku cukrownikom zrezygnowac. Ale osob otylych nikomu nie szkoda.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Śmiała teza, zwłaszcza że aspartam i inne sztuczne substancje słodzące pojawiły się w naszej diecie stosunkowo niedawno i trudno jeszcze wyrokować jednoznacznie.

Może drastyczny przykład podaję, ale zwróć uwagę że wprowadzeniu DDT jako środka ochrony roślin towarzyszył hurra-optymizm, a substancja została wprowadzona do obrotu po wielu specjalistycznych badaniach, które nie wykazały żadnego zagrożenia z jej strony. Musiało minąć kilkadziesiąt lat, by co po niektórzy poszli po rozum do głowy, bo doniesienia na temat szkodliwości tej substancji były początkowo marginalizowane.

Wracając aspartamu, jeśli interesuje Cię ta kwestia warto byłoby zapoznać się z pełnymi tekstami następujących prac (wrzucam abstrakty):

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684524

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16129618

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17580119

Ustalone ADI dla aspartamu wynosi do 40mg na kg masy ciała na dobę. Aspartam jest 150 - 200 razy słodszy niż sacharoza. Jeśli więc w 2l coli jest 200g cukru, to aspartamu w coli light jest tam (ekwiwalent słodkości) 1 - 1,4g jeśli dobrze liczę. Tymczasem w wypadku 80kg mężczyzny ADI wynosi 3,2g. Teoretycznie jest możliwość zbliżenia się do dawki oficjalnie uznawanej za niebezpieczną pijąc napoje słodzone aspartamem, a dokładając słodzone nim nim odżywki i suplementy - można tę wartość przekroczyć. Stąd też ja pewną ostrożność zalecam i nie polecam ani objadania się cukrem ani słodzikami. Choć bardzo daleki jestem od straszenia rakiem i zgadzam się, że aspartam jest powszechnie przedemonizowany.

Edit: przy okazji warto też patrzeć kto robi badania i kto za nie płaci

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-16 14:17:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5187
W takim razie proszę o wasze zdanie (subiektywne oczywiscie, ale jak mam komus ufac to zdecydowanie wam): sa dowody na szkodliwosc cukru jak i na szkodliwosc slodzikow. Ale co w normalnym codziennym uzytkowaniu bedzie lepszym wyjsciem? Czym slodzic herbate? Jak wy byscie postapili bazujac na wiedzy (badz co badz szczatkowej) ktora dysponujemy?
Moim zdaniem problemem w badaniach naukowych jest wysnuwaniu wnioskow typu: czy jest szkodliwe, czy nie. Mniej wagi przyklada sie do skali problemu. Uogolniajac mozna powiedziec ze wszystko jest w jakis sposob szkodliwe i w jakis korzystne, dla tego moj apel do was spece od badan: rachunek plusow i minusow - czy bardziej szkodliwe, czy bardziej korzystne albo porownania 2 opcji zamiennych, jak tutaj
Dziekuje, dobranoc

--------------------------------------------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2485 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 40634
Zdecydowanie słodzik. Cukier stołowy = puste kalorie, wyrzut insuliny. Jeżeli już naturalne słodzenie, to miodem.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak przytyc i jaki trening??

Następny temat

Mieszanie Odżywek

WHEY premium