SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kwasy n-3:n-6 w diecie i ich metabolizm

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13416

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Prozdrowotne właściwości kwasów n-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorobach nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów o6;o3 z 1-2;1 do >30;1 przyczyniając się do rozwoju wielu chorób. Rozwój technologiczny i agrokulturalny spowodował zmianę w proporcji i ilości tłuszczów w diecie [1]. Poniżej, hipotetyczna zmiana zawartości i rodzaju tłuszczów w diecie na przestrzeni lat:



Metabolizm kwasów PUFAs (Polyunsaturated fatty acids) n-3, n-6 jest ze sobą zintegrowany. Prekursorem do wytwarzania długołańcuchowych pochodnych kwasów PUFAs jest kwas linolowy (Linoleic acid (LA; 18:2n-6)) oraz kwas Alfa-linolenowy (Alfa-Linolenic acid (ALA; 18:3n-3)). Desaturacja i elongacja wymaga pracy tych samych enzymów wg. schematu poniżej[2]:


Efekt biologiczny tych kwasów różni się poprzez produkcję różnego rodzaju hormonów tkankowych, o różnym, często przeciwnych wpływie na organizm człowieka. W referencji znajduje się dokładny opis powyższego schematu [1,2]. Dysproporcje kwasów PUFAs w dzisiejszej diecie powodują, iż wpływają one na organizm prozakrzepowo, prozapalnie oraz kancerogennie [1,3].

Z powyższych powodów dużo ważniejsze są kwasy n-3. Na szczęście, biodostępność ALA wynosi 96%, część zaś tracona jest w procesie beta oksydacji. Ilość ta waha się w granicach 15-33%, średnio wynosi 22% u kobiet i 33% u mężczyzn, prawdopodobnie z powodu różnicy w ilości tkanki mięśniowej. Tak więc również wykorzystanie kwasu ALA do tworzenia dalszych pochodnych PUFAs (kwas eikozapentaenowy (EPA; 20:5n-3) i dokozaheksaenowy (DHA; 22:6n-3)) oraz stężenie ich w organizmie będzie większe u kobiet z powodu różnicy w pracy hormonów (estrogen, testosteron). Autorzy badań twierdzą, iż powodem tego są większe zapotrzebowania kobiet na te kwasy w czasie ciąży. Faktem wartym uwagi jest, iż ilość DHA w mleku matki nie zmienia się przy zmianie ilości dostarczanych kwasów PUFAs w diecie, co sugeruje, iż jego stężenie w mleku odpowiada ich rezerwom organizmu matki, tzn. wpływ tu ma odpowiednia dieta przed jak i w trakcie trwania ciąży[4].

ALA jest niemalże w dwukrotnie wyższych ilościach zużywany w Beta-oksydacji niż kwas palmitynowy, stearynowy i oleinowy, co prawdopodobnie spowodowane jest większym powinowactwem tego związku do palmitylo-transferazy-1 karnityny[4]. Natomiast w dietach w których poza tłuszczem bogatym w kwasy n-3 znajdują się również inne ich rodzaje, widoczna jest różnica w stężeniach kwasów PUFAs w krwi po spożyciu tej samej dawki kwasu ALA [6], bez zmiany ilości wykorzystania go w spalaniu komórkowym[4]. Fakt ten świadczy o większym powinowactwie tego kwasu do desaturacji i elongacji w towarzystwie innych tłuszczy, co może być argumentem za tezą, by produkty z tłuszczowymi kwasami morskimi spożywać wraz z tłuszczami nasyconymi. Zostało to potwierdzone w jednym z badań, iż kwasy nasycone zwiększają ekspresję genów desaturazy delta 5 i delta 6 w jednojądrzastych komórkach krwi obwodowej [4]. Innym składnikiem również wpływającym na ilość kwasów PUFAs we krwi są flawonoidy - antocyjany. Zwiększają one ich stężenie prawdopodobnie poprzez podniesienie aktywności desaturazy delta-6, która wykazuje większe powinowactwo do kwasu ALA niż LA, nie powodując więc jednoznacznego wzrostu pochodnych LA we krwi [6].

Według badań ilość wytworzonego kwasu EPA z ALA jest dość niska, DPA jeszcze niższa a poziom wytwarzanego DHA w dużo znacznym stopniu jeszcze mniejsza. Przeprowadzono badania na temat wpływu dostarczanego kwasu DHA / EPA + DHA na działanie zwrotne mechanizmu ich syntezy. Zauważana jest znaczna redukcja ilości kwasu ALA wykorzystywanego do syntezy dalszych kwasów przy zwiększeniu ilości kwasów PUFAs w diecie. Wynika z tego, iż zwiększenie ich ilości w diecie przyczynia się do redukcji ich syntezy w organizmie, jednak nie wiadomo dokładnie czemu tak się dzieje. Sugestią jest obecność receptora PRARalfa w miejscu aktywnym desaturazy delta-6, za pomocą tego receptora kwas DHA przyłącza się do tego enzymu hamując jego aktywność [4]. A więc, czy nie lepszym rozwiązaniem jest suplementacja ALA/EPA czy ALA+EPA niż DHA w jakiejkolwiek formie?

Nie są to zdecydowanie korzystne informacje ze względu na obfitość kwasów n-6 w żywności oraz konieczną ilość kwasów n-3 do zrównoważenia niekorzystnej proporcji. Tym bardziej, niema logicznego wytłumaczenia większego powinowactwa kwasu ALA do palmitylo-transferazy-1 karnityny w porównaniu z innymi kwasami.

Burdge GC oraz Calder PC w swojej pracy [4], odnoszą się do badań w których badano zmiany stężeń kwasów PUFAs w krwi/tkankach po podaniu doustnym kwasu ALA. Korelacja ta była korzystna i dowodzi tego, iż w przypadku braku możliwości dostarczenia odpowiedniej ilości kwasów n-3 z diety powinno się sięgnąć po ich odpowiedniki w suplementacji. Korzystną korelację między spożyciem czy stężeniem kwasów n-3 w organizmie człowieka a chorobami wykazano wobec wielu chorób, m.in. tych wymienionych na początku niniejszej pracy [1].

Zaleceniem wielu naukowców, dietetyków jest spożywanie mięsa z zwierząt hodowanych ekologicznie, ryb łowionych z naturalnych środowisk, jaj z chowu ekologicznego, roślinności uprawianej metodami naturalnymi bądź żywności wzbogacanej kwasami n-3. W przypadku braku możliwości dostarczenia odpowiedniej ilości kwasów n-3 organizmowi, warto sięgnąć po suplementację.

1. Artemis P Simopoluos. Essentrial fatty acids in healt and chronic disease. Am J Clin Nutr September 1999 vol. 70 no. 3 560S-569S
2. Ana Baylin, Edward Ruiz-Narvaez, Peter Kraft and Hannia Campos. α-Linolenic acid, Δ6-desaturase gene polymorphism, and the risk of nonfatal myocardial infarction. Am J Clin Nutr February 2007 vol. 85 no. 2 554-560.
3. Małgorzata Jelińska. Kwasy tłuszczowe - czynniki modyfikujące procesy nowotworowe. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie. 2005, 1,1-9.
4. Burdge GC, Calder PC. Conversion of alpha-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod. Nutr. Dev. 45 (2005) 581–597.
5. Saunders DR, Sillery JK. Absorption of triglyceride by human small intestine: doseresponse relationships. Am J Clin Nutr 1988, 48: 988–991.
6. Marie-Claire Toufektsian, Patricia Salen, Francois Laporte, Chiara Tonelli, and Michel de Lorgeril. Dietary Flavonoids Increase Plasma Very Long-Chain (n-3) Fatty Acids in Rats. J. Nutr. January 1, 2011 vol. 141 no. 1 37-41.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-11-01 19:20:01
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A że zbliża się zima, w suplementacji lepiej będzie wypadać tran z witaminą D niż kapsułki omega-3 bez niej:
https://www.sfd.pl/Witamina_D-t812700.html

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-11-01 19:21:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Artykuł ciekawy, ale raczej dla wąskiej grupy forumowiczów. Kilka zagadnień z chęcią przeanalizuję.

Swoją drogą ciekawe są wyniki badań autorstwa Christine Williams i Grahama Burdge z użyciem izotopów określające średnią wydajność konwesji ALA do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Autorzy stwierdzili, że jedynie konwersja ALA do DHA w wypadku mężczyzn wynosi około 0,1%. W wypadku kobiet jest ona dziewięćdziesiąt razy wyższa...*

*Symposium on ‘Plant foods and public health’. Long-chain n−3 PUFA: plant v. marine sources. Christine M. Williamsa1 c1 and Graham Burdgea2



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-02 11:39:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
tez mnie ciekawi ile ALA zostanie 'zamienione' do epa/dha

te wartosci z tego co sie orientuje nie sa za wysokie - max 10%
ale to max

wiecej badan natrafilem mówiacych i ilosci 2-5% EPA a DHA jeszcze mniej

Oczywiscie teoretycznie mozna zwiekszyc tą ilość spozywajac mniej LA,czy jedzac w innych porach

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-11-02 18:34:18

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 83 Napisanych postów 874 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 104128
Mnie z kolei ciekawi stopień konwersji ALA - EPA/DHA w obecności właśnie EPA/DHA. Wiadomo, że n6 obniżają tę konwersję bo zachodzi rywalizacja o enzymy, ale jak ma się sytuacja z konwersją ALA do EPA/DHA, gdy spożywamy te kwasy tłuszczowe jednocześnie?

Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeszcze ciekawa rycina z 1-szego badania.
Ps. Jak coś znajdę to podrzucę Mahler.




Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-11-04 08:24:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
......

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-11-11 00:39:02

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
Faftaq -u a jakie dawki Omegi 3 maja jakikolwiek wpływ na : " Tym samym wpływ omega3 na gospodarkę lipidową może mieć nie tylko charakter profilaktyczny, ale również leczniczy "
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jabi - wpływ na gospodarkę lipidową ma relacja omega 3 do omega 6 spożywanych z dietą, która powinna się mieścić w przedziale 1:1 - 1:5.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Badań na temat omega3 oraz ich wpływu na gospodarkę lipidową jest mnóstwo, z większymi i mniejszymi dawkami tych kwasów gdzie efekty pozytywne stwierdzono. Małe ilości, dosłownie niewielkie już spełniają rolę, gdyż ilość spożywanych o3 w diecie jest naprawdę nie wielka, wręcz dramatycznie niska w wielu przypadkach.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Peak Whey Delicious Protein oraz Trec Casein 100

Następny temat

po 30stce - testosteron i hgh

WHEY premium