SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

FitMax_AB - Dowiedź sie co ląduje na Twoim talerzu

temat działu:

FITMAX

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 46853

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Odnośnie wyboru oleju do smażenia

Witaj Richard

Ogólnie oleje mają niską temperaturę dymienia Najczęściej pomiędzy 150-200 stopni Celcjusza Jak wiadomo podczas smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście do pewnej granicy) Dodatkowo wszystko też zależy od tego co smażymy Jeżeli smażymy coś w oleju - czyli mamy pełno oleju w około produktu to podatność oleju na zmiany będzie większa aniżeli podczas smażenia kiedy olej miesza się z żywnością Dodatkowo dochodzi kwestia interakcji z żywnością Im więcej w oleju znajduje się różnych substancji podatnych na reakcje z innymi związkami tym jest większe prawdopodobieństwo tworzenia niepożądanych związków (tutaj jest kwestia odwrotna jeżeli chodzi o wymieszanie z żywnością smażoną - im bardziej się miesza olej ze smażonym produktem tym większe prawdopodobieństwo zmian) I jeszcze dochodzi kwestia związków przeciwutleniających chroniących przez jakiś czas tłuszcz Jednak przy dłuższym smażeniu nie możemy liczyć na ich ogromną moc gdyż szybko się wyczerpuje (podczas smażenia mamy do czynienia z bardzo drastycznymi warunkami)

Po takim krótkim wstępie idziemy dalej Najmniej podatne na zmiany są kwasy tłuszczowe nasycone W dalszej kolejności jednonienasycone a później wielonienasycone Im bardziej nienasycony kwas tym jest bardziej podatny na utlenianie

Tym samym najlepszym tłuszczem do dłuższego smażenia wydaje się być smalec i olej palmowy (co prawda mówi się o nim jako o oleju ale w temperaturze ok zera albo wręcz pokojowej jest w postaci stałej) Smalec zawiera więcej tłuszczy nienasyconych Olej palmowych sporo jednonienasyconych Naturalnie każdy z nich zawiera również inne włączając w to wielonienasycone ale dużo spraw tutaj rozbija się o ilość jednych tłuszczy względem drugich Olej palmowy wydaje się być trochę bardziej korzystny ponieważ mniej wsiąka w potrawę (a przynajmniej tak się mówi)
Taka mała konkluzja - czasami wpadam w osłupienie kiedy ludzie naładowani reklamami twierdzą że tylko nienasycone tłuszcze są dobre a reszta to gniot A jakby ktoś tak sobie dobrze pomyślał i poczytał to dowiedziałby się ze podstawę energii itd dla człowieka stanowią nienasycone Nie oznacza to że należy popadać w drugą skrajność ale należy wiedzieć że można używać smalcu ale z rozsądkiem (co jakiś czas i nie jest to nic mega groźnego)
Zatem do długiego smażenia olej palmowy bądź smalec
Jeszcze jedna kwestia to fakt że smażąc na tych dwóch produktach niwelujemy powstawanie kwasów trans w porównaniu z olejami o większej zawartości kwasów wielonienasyconych

Do krótkiego smażenia polecam zawsze olej rzepakowy Podczas krótkiego smażenia nie zajdzie aż tyle niekorzystnych zmian więc będziemy mogli skorzystać z dobroci tego oleju Jest to powiązane z dużą ilością tokoferolu który działa ochronnie na tłuszcz podczas krótkiego smażenia
Niektórzy mówią że do krótkiego smażenia można używać oliwy z oliwek Ja osobiście nie polecam a to chociażby z tego względu że oliwa nie należy do najtańszych a dodatkowo zawiera wiele pożytecznych związków które najprościej ujmując ulegną zniszczeniu podczas smażenia i efekt prozdrowotności oliwy będzie znikomy
Zatem do krótkotrwałego smażenia olej rzepakowy

Nie polecam smażenia na maśle - zbyt złożony produkt o niekoniecznie wysokiej temperaturze dymienia Myśląc o złożeniu mam na myśli inne składowe jak białka itd co zwiększa możliwość zachodzenia interakcji Możliwość tworzenia akroleiny Jeżeli już się uparliśmy na masło to tylko do smażenia krótkotrwałego
Inny popularny olej jakim jest olej słonecznikowy - również niepolecany przeze mnie do smażenia Dość duża ilość kwasów wielonienasyconych a mało substancji chroniących przed utlenianiem Dodatkowo kiepska proporcja kwasów omega 3 do 6 a jak wiadomo aby ich przyswajalność była odpowiednia musi być ich optymalna proporcja jeżeli ktoś się uprze odnośnie smażenia na oleju słonecznikowym to tylko do smażenia krótkotrwałego

Na podsumowanie najbardziej wskazane przeze tłuszcze do smażenia to
smażenie długotrwałe - olej palmowy i smalec
smażenie krótkotrwałe - olej rzepakowy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 4804 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 55930
dziękuje, jak zawsze fachowa odpowiedź

moje smażenie ogranicza się to robienia omleta, i może raz w tyg. fileta z warzywami, więc nie trwa ono zbyt długo, dlatego chyba zainwestuję w olej rzepakowy a oliwę zostawię sobie do popijania w trakcie posiłków

co do smalcu, to ciekawe, często o różnych wszechwiedzących "guru" można było usłyszeć, że jest to największe zło, a jednak nie do końca.....ale i tak nie będę tego używać ze względu na smak
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Wielu "guru" nie zaleca smalcu - i dla większości przypadków słusznie - jednak zapominają dodać że jest to zalecenie dla sporej ilości osób ale ze względu na ogólny sposób żywienia społeczeństwa
Gdyby sposób żywienia i życia dla większości wyglądał inaczej to nagle okazałoby się że smalec jest wskazany

Naturalnie nie oznacza to że jeżeli ktoś ma odmienny styl życia i żywienia od większości to może jeść smalec bezkarnie...

W wypowiedzi na górze brałem pod uwagę możliwość zmian tłuszczu w trakcie smażenia I tutaj smalec na takowe zmiany jest dość odporny Jednak faktem jest że dla większości "kanapowego" społeczeństwa żywiącego się szybką żywnością nie jest dobrym tłuszczem do smażenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 4804 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 55930
czy dobrym pomysłem jest zastąpienie mąką żytnią typ 2000 płatków owsianych ? (posiłek przygotowywany w formie omletu)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 8678 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160898
Zmieniony przez - Molu86 w dniu 2011-08-16 20:07:13

...:::Every Dream Has A Beginning:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
A skąd taki niecodzienny pomysł? Jaki cel? :)

Szczerze mówiąc nigdy takiej strategii nie praktykowałem
Pierwsze co mi się nasuwa to to czy podczas tak krótkiego przygotowywania posiłku jakim jest omlet oraz w dość niskiej temperaturze zajdą w mące żytniej odpowiednie zmiany aby nie sprawiała problemów żołądkowych i aby mogła być odpowiednio wykorzystana w jak największej części przez ludzki organizm Płatki zjada się na surowo albo po lekkiej obróbce (w końcu zrobienie płatków z owsa to jakby na to nie patrzeć drobna obróbka) a czy mąkę żytnią razową je ktoś surową?

Druga sprawa to kwestia co ma za zadanie takowa zmiana? Otóż zarówno na treningu jak i w żywieniu zanim coś zmienimy musimy wiedzieć dlaczego takiej zmiany dokonujemy i być do niej przekonanym Naturalnie dyskusja pytania i odpowiedzi są formą przekonywania się do pewnego pomysłu jednak na chwilę obecną nie podałeś przyczyny zmiany - myślę głównie o kwestii żywieniowej
Na chwilę obecną nasuwa mi się takowa myśl - zapewne jeżeli jesz jakiś chleb to jest to chleb razowy albo chleb mieszany czyli z dodatkiem mąki żytniej Dodatkowo dosypywałbyś mąkę razową do omleta itd Czy takowy sposób żywienia nie stanie się zbyt monotonny tzn nie będzie zawężeniem źródeł wartości odżywczych? Płatki również mają swoje walory które warto gdzieniegdzie wykorzystać

A dodatkowo dochodzi kwestia glutenu która dla wielu osób jest dość kontrowersyjnym tematem Nie wiem jak wyglądałoby jego tworzenie w omlecie ale myślę że nie można go uniknąć Jeżeli chodzi o owies to kwestia szkodliwości dla osób chorych na celiakię jest tematem burzliwych debat i sprzecznych twierdzeń na temat jego wpływu na tą chorobę Jest to oczywiście info dla wybranych chorujących na celiakię (najlepszy motyw że podobno większość osób chorych na tą chorobę nie wie że na nią choruje)

Z powyższego nie widzę za bardzo powodu dla którego należałoby zmienić do omleta płatki owsiane na mąkę razową Chyba że zadając to pytanie miałeś coś konkretnego na myśli co nie zostało rozwiązane w tym poście - można naturalnie rozważyć dalsze argumenty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 4804 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 55930
hmmm chciałem sobie wprowadzić po prostu pewne urozmaicenie, bo cały czas jem te płatki owsiane, poza tym one również w jakimś tam stopniu zakwaszają chyba organizm

a pieczywa nie jem


kiedyś widziałem filmik, jak jakiś zawodnik tak chyba robił, więc pomyślałem sobie czemu by nie spróbować



p.s. właśnie przed chwilą zjadłem omleta na mące żytniej i smakowo to nic specjalnego, lepszy jest na zmielonych płatkach owsianych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Jeżeli nie jesz chleba to możesz spróbować jeść raz tak innym razem inaczej

Jeżeli nawet nie ulegnie wszystko strawieniu i wchłonięciu to zawsze pozostanie reszta służąca jako błonnik (a przynajmniej przy mące razowej) Jednak będzie to miało zastosowanie tylko wtedy gdy nie będziesz miał problemów żołądkowych np ból żołądka
Jedni są mniej a inni bardziej wrażliwi na takie rzeczy...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Sam długi czas do tzw. gofrów dietetycznych używałem mielonych płatków owsianych, były zjadliwe



Adrianie małe pytanie - może nie do końca na temat, choć chyba jednak tak, mianowicie - co sądzisz na temat żywności modyfikowanej genetycznie? Jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie? jakie ewentualne konsekwencje moze to spowodować Twoim zdaniem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
GMO to bardzo ciekawy a zarazem kontrowersyjny temat
Mam pewne zdanie w tej sprawie aczkolwiek jest zbyt mało wielorakich dowodów aby to nastawienie nie mogło się zmienić Na chwilę obecną uważam że żywność genetycznie modyfikowana jest przydatna i potrzebna Jeżeli chodzi o konsekwencje to konsekwencje są zawsze...

Nie chciałbym kończyć od razu tematu gdyż jak wspomniałem jest on niezwykle rozwinięty Tym samym być może do dyskusji dołączy ktoś z forumowiczów by wyrazić swoje zdanie...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rywalizacja - LATO 2011 - wybieramy zwycięzce!!

Następny temat

Nadchodząca nowość marki FitMax!! BCAA+EAA w proszku!!

WHEY premium