1 DZIEŃ
ŚNIADANIE 231 kcal
Jajko na miękko, pół czerwonego grejpfruta, kromka pumpernikla, zielona herbata bez cukru.
II ŚNIADANIE 186 kcal
3 łyżki muesli z 2 łyżkami jagód z kefirem (100 g).
OBIAD 318 kcal
Kolba kukurydzy gotowana, bitki wołowe (150 g), woda mineralna niegazowana.
PODWIECZOREK 127,5 kcal
Łódeczka z melona
Pół melona kantalupa, 2 plasterki chudej szynki, liść sałaty.
Z melona wydrążyć nasiona. Szynkę pokroić w paski, zwinąć i poukładać w środku melona. Posypać pieprzem. Liść sałaty nabić na długi patyczek do szaszłyków
i wbić w melona jako żagiel.
KOLACJA 237 kcal
2 kromki pumpernikla, sałatka z pomidora i ogórka z cebulką.
2 DZIEŃ
ŚNIADANIE 290 kcal
Placek drożdżowy z marmoladą (100 g), kawa zbożowa bez cukru.
II ŚNIADANIE 111 kcal
Miseczka malin, szklanka mleka sojowego.
OBIAD 350 kcal
Pstrąg w migdałach, gotowana marchewka (100 g), woda mineralna niegazowana.
Pstrąg w migdałach
Oczyszczony pstrąg strumieniowy (100 g), 2 łyżki oleju, 1 łyżka migdałów w płatkach, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, sok z cytryny.
Pstrąga usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Przełożyć na talerz, a na reszcie oleju usmażyć migdały, z sokiem z cytryny, pietruszką i przyprawami. Sosem polać pstrąga.
PODWIECZOREK 106 kcal
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i ogórkiem (200 g).
KOLACJA 200 kcal
Kromka chleba orkiszowego posmarowana 1 łyżeczką przecieru pomidorowego, 2 plasterki polędwicy z indyka, zielona sałata polana jogurtem naturalnym bez cukru.
3 DZIEŃ
ŚNIADANIE 261 kcal
Płatki owsiane (3 łyżki) na mleku 0,5% (1 szklanka), pół banana.
II ŚNIADANIE 100 kcal
Kromka pieczywa chrupkiego, 1 łyżka chudego twarożku, gruszka, woda mineralna niegazowana.
OBIAD 316 kcal
Halibut w sosie cytrynowym, 3 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej, marchewka z groszkiem (150 g).
Halibut w sosie cytrynowym
Stek z halibuta (150 g), cebula, 2 łyżki białego wina, 2 łyżki wody, sok z cytryny, skórka z cytryny, sól i biały pieprz, liście sałaty, koperek, plasterki cytryny, jajko.
Stek gotować z plasterkami cebuli, winem, sokiem i skórką z cytryny, solą i pieprzem 10 minut, aż zmięknie. Wyjąć rybę i cebulę, wystudzić. Roztrzepać jajko w misce. Powoli wlewać do masy przecedzony wywar i ogrzewać nad garnkiem z wrzącą wodą, aż sos zgęstnieje, nie gotować. Ułożyć rybę na liściach sałaty i polać sosem. Posypać koperkiem. Przybrać plasterkami cytryny.
PODWIECZOREK 194 kcal
Kefir (1 szklanka) zmiksowany z czarnymi porzeczkami (pół szklanki) i łyżeczką miodu.
KOLACJA 228 kcal
Ryż paraboliczny z jabłkami i cynamonem (150 g).
4 DZIEŃ
ŚNIADANIE 244,5 kcal
Szklanka maślanki 0,5%, kromka chałki (50 g), łyżeczka dżemu niskosłodzonego.
II ŚNIADANIE 152,5 kcal
3 wafle ryżowe, szklanka soku warzywnego.
OBIAD 181 kcal
Zupa cebulowa
1 duża cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 ½ szklanki bulionu warzywnego,
sól, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka startego sera chedar.
Cebulę drobno pokroić i dusić na oliwie na patelni, aż będzie miękka. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem, posypać żółtym serem.
PODWIECZOREK 222 kcal
Kromka chleba wieloziarnistego, 1 łyżeczka margaryny niskotłuszczowej, 1 łyżeczka zarodków pszennych do posypania, pomidor, herbata czerwona bez cukru.
KOLACJA 185 kcal
2 kromki pieczywa chrupkiego, 100 g serka wiejskiego, ogórek zielony.
5 DZIEŃ
ŚNIADANIE 136 kcal
Surówka wielowarzywna (100 g), kromka chleba orkiszowego, herbata
z róży.
II ŚNIADANIE 105 kcal
Plasterki sera białego (100 g), starte rzodkiewki (6 sztuk).
OBIAD 307 kcal
Omlet z truskawkami
2 jajka, 2 łyżki wody,
1 łyżeczka margaryny,
100 g truskawek,
1 łyżeczka cukru waniliowego i cynamonu, sól.
Jajka roztrzepać z wodą, dodać szczyptę soli. Wylać masę na rozgrzany tłuszcz i smażyć z jednej strony. Wstawić do nagrzanego piekarnika, aż omlet się podniesie i przyrumieni. Ułożyć na omlecie pokrojone truskawki, posypać cukrem i cynamonem, złożyć na pół.
PODWIECZOREK 60 kcal
Garść winogron, herbata zielona bez cukru.
KOLACJA 254 kcal
Krem z zielonego groszku (250 g), kromka chleba graham.
może być da mi to coś????