Wszystko zależy od bilansu kalorycznego i układu makroskładników więc czy jest sens czy też nie ma w eliminacji żółtka na rzecz osczędności kalorycznej powinien wiedziec autor postu w odniesieniu do swojego planu dietetycznego. Na temat żółtka powiedziano wiele na forum i znajduje ono swoich przeciwników jak i zagorzałych zwolenników a czasami wręcz wyznawców
. Nie ulega wątpliwości, że niesie w sobie wartościowe składniki, ale nie należy z nim przesadzac, tak jak ze wszystkim
. Ja spożywam jedno całe jajo i dwa białka jaja wyrzucając tym samym dwa żółtka, ale już w inny dzień spożywam trzy, całe jaja a wszystko zależy od bilansu i układu makroskładników w mojej diecie.
Może Ci się przyda ...
Jaja kurze całe:
100g = 12,5 / 9,7 / 0,6
1 jajo ok. 60g = 7,5 / 5,82 / 0,36
2 jaja ok. 120g = 15 / 11,64 / 0,72
3 jaja ok. 180g = 22,5 / 17,46 / 1,08
4 jaja ok. 240g = 30 / 23,28 / 1,44
5 jaj ok. 300g = 37,5 / 29,1 / 1,8
6 jaj ok. 360g = 45 / 34,92 / 2,16
Białko jaja kurzego:
100g = 10,9 / 0,2 / 0,7
1 sztuka: 3,74 / 0,1 / 0,2
Żółtko jaja kurzego:
100g = 15,5 / 28,2 / 0,3
1 sztuka: 3,76 / 5,72 / 0,16
Waga: Jedno standardowe jajo to 60 - 65g
Dla jaja 65 gramowego:
* żółtko - 21g
* białko - 36g
* skorupka - 8g
EDIT: B / T / W
Zmieniony przez - sergiusz w dniu 2006-06-23 13:24:12