SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jajka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1641

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 45 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1359
Jestem na redukcji. Ulozylam sobie juz diete, podzial na B/T/WW itd.
Mam pytanie dotyczace jajek. Jem cale jajka, poniewaz zoltko traktuje jako element ktory dostarcza mi tluszcze, poniewaz nie uzywam masla itp. Przykladowo : miska surówki z kapusty pekinskiej+pomidor+papryka (jako weglowodany)i do tego 2 jajka (bialko+tluszcz).
Czytam ze wieszosc z was je same bialko, wiem moze lepiej wyrzucic te zoltka i zastapic je innym tluszczem. Ale przeciez zoltko jest ponoc wartosciowe? Prosze o rady!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 200 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2152
Ja bym zostawił jajka z żółtkami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Nie wiekszosc..Tylko wszyscy jedza zawsze z zoltkami Jedz zóltka i o nic sie nie martw..Tak sa one bardzo wartosciowe min ze zgledu na zdrowe tluszzce i wartosciowe bialko..;)Mozesz wyeliminowac zoltka w przypdaku wiekszych ilosci jajek..powiedzmy gdy bys robila jajecznice z 6 jajek to wtedy mzoesz pozbyc sie 2-3zoltek;)

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
Jeżeli jesz te 2 jajka dziennie nie ma sensu ich rozdzielać.
O 2 całe jajka nie ma się co martwić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1130 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12734
Wszystko zależy od bilansu kalorycznego i układu makroskładników więc czy jest sens czy też nie ma w eliminacji żółtka na rzecz osczędności kalorycznej powinien wiedziec autor postu w odniesieniu do swojego planu dietetycznego. Na temat żółtka powiedziano wiele na forum i znajduje ono swoich przeciwników jak i zagorzałych zwolenników a czasami wręcz wyznawców . Nie ulega wątpliwości, że niesie w sobie wartościowe składniki, ale nie należy z nim przesadzac, tak jak ze wszystkim . Ja spożywam jedno całe jajo i dwa białka jaja wyrzucając tym samym dwa żółtka, ale już w inny dzień spożywam trzy, całe jaja a wszystko zależy od bilansu i układu makroskładników w mojej diecie.

Może Ci się przyda ...


Jaja kurze całe:

100g = 12,5 / 9,7 / 0,6


1 jajo ok. 60g = 7,5 / 5,82 / 0,36

2 jaja ok. 120g = 15 / 11,64 / 0,72

3 jaja ok. 180g = 22,5 / 17,46 / 1,08

4 jaja ok. 240g = 30 / 23,28 / 1,44

5 jaj ok. 300g = 37,5 / 29,1 / 1,8

6 jaj ok. 360g = 45 / 34,92 / 2,16


Białko jaja kurzego:

100g = 10,9 / 0,2 / 0,7

1 sztuka: 3,74 / 0,1 / 0,2


Żółtko jaja kurzego:

100g = 15,5 / 28,2 / 0,3

1 sztuka: 3,76 / 5,72 / 0,16


Waga: Jedno standardowe jajo to 60 - 65g

Dla jaja 65 gramowego:

* żółtko - 21g

* białko - 36g

* skorupka - 8g

EDIT: B / T / W



Zmieniony przez - sergiusz w dniu 2006-06-23 13:24:12
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta dla kobiety-odchudzanie

Następny temat

Problem z ilością jedzenia

WHEY premium