Witajcie, kiedyś ćwiczyłem 3 lata, potem jakieś 10 lat przerwy i chce wrócić do przerwy, chce trochę zredukowac ale ochronić mięśnie, moja waga to 100kg przy 187 cm, troszkę mnie ulało chce to zrzucić i zacząć budować cos czystego, co byście mi polecili do kupienia? Może coś jeszcze oprócz kreatyny? Dieta oczywiście będzie :) pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Tak na prawdę po 10 latach przerwy to zaczynasz jak początkujący i tutaj nie ma jakichś konkretnych rzeczy, które można by było polecić z suplementacji aby chronić tą masę mięśniową, którą już zbudowałeś.
W Twoim przypadku ta masa mięśniowa, którą masz jest Twoją masą, która jest taką równowagą w Twoim ciele i jak teraz po tak długiej przerwie dołożysz trening siłowy wraz z dietą to powinno wystarczyć do zachowania z niej jak najwięcej.
Jeśli tej tkanki tłuszczowej jest faktycznie dość sporo to zasadnym jest najpierw ją zredukować, a później gdy poziom tłuszczy będzie ok zacząć budować masę mięśniową.
W tym okresie skupiłbym się na Twoim miejscu na takiej podstawowej suplementacji w celu uzupełniania braków w diecie i dodatkach prozdrowotnych.
Możesz spokojnie zaopatrzyć się w białko, jakiś kompleks witamin jeśli jest potrzeba, witaminę D, omega 3. Czyli same podstawy, a dopiero jak wskoczysz na budowę masy mięśniowej bym sięgnął po suplementy typu kreatyna.
Początkowo dobra dieta i trening zrobią u Ciebie robotę po tak długiej przerwie.
W Twoim przypadku ta masa mięśniowa, którą masz jest Twoją masą, która jest taką równowagą w Twoim ciele i jak teraz po tak długiej przerwie dołożysz trening siłowy wraz z dietą to powinno wystarczyć do zachowania z niej jak najwięcej.
Jeśli tej tkanki tłuszczowej jest faktycznie dość sporo to zasadnym jest najpierw ją zredukować, a później gdy poziom tłuszczy będzie ok zacząć budować masę mięśniową.
W tym okresie skupiłbym się na Twoim miejscu na takiej podstawowej suplementacji w celu uzupełniania braków w diecie i dodatkach prozdrowotnych.
Możesz spokojnie zaopatrzyć się w białko, jakiś kompleks witamin jeśli jest potrzeba, witaminę D, omega 3. Czyli same podstawy, a dopiero jak wskoczysz na budowę masy mięśniowej bym sięgnął po suplementy typu kreatyna.
Początkowo dobra dieta i trening zrobią u Ciebie robotę po tak długiej przerwie.
Polecamy również: Fundamenty suplementacji - od czego zacząć?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!