Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu fit zupa z dyni piżmowej i batata.
Składniki na 2 porcje:
- 500 gr dyni piżmowej
- 400 gr batata
- 200 gr piersi z kurczaka bez skory
- 20 gr mleczka kokosowego
- 50 gr ciecierzycy z puszki
- przyprawy: curry, kurkuma, chilli, czosnek, bazylia, sol himalajska i pieprz czerwony
- ok. 400 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
2. Obieramy, kroimy batata i wrzucamy do gotującej się dyni.
3. Kroimy pierś z kurczaka i dorzucamy do ww. składników, gotujemy do miękkości dyni (ok.30min).
W czasie kiedy gotują sie nasze warzywa z mięsem mamy czas żeby zająć się ciecierzycą.
Najlepsza będzie do tego ciecierzyca z puszki, bo nie potrzeba jej poddawać żadnej wcześniejszej obróbce, co znacznie skraca czas przygotowania.
4. Ciecierzyce płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
6. Wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia, wrzucamy osuszona ciecierzyce, wstawiamy do piekarnika na środek i pieczemy 15 min na termoobiegu lub góra/dół.
7. Wyciągamy ciecierzyce i mieszamy ją w misce z 1 łyżką oliwy i przyprawami (dowolne, ja użyłam soli i chilli), następnie wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu ciecierzyca powinna być złocistego lub jasnobrązowego koloru i powinna być chrupiąca.
8. W tym czasie warzywa i mięso powinny już być miękkie. Wszystko blendujemy do postaci gładkiego kremu.
9. Nakładamy zupę krem do miseczki, na środek dajemy 10 gr mleczka kokosowego i na górę dajemy wcześniej upieczoną ciecierzycę, wszystko posypujemy szczyptą chilli i bazylii.
Jeśli ktoś bardzo lubi pikantne potrawy, proponuje dodać pokrojona papryczkę chilli do mleczka kokosowego.
Z ilością papryczki musimy uważać, żeby niebo w gębie nie zmieniło się w piekło ;)
Wartości odżywcze dla całości:
Białko: 63,9g Tłuszcz: 12,8g Węglowodany: 120,6g 860kcal