To tak, jakby twierdzić, iż współcześnie występuje u ludzi o wiele więcej złamań, nie biorąc pod uwagę pojawienia się licznej grupy cierpiącej z powodu wyniszczenia związanego z wiekiem, gdzie bardzo łatwo o urazy. Oczywiście wykazano, iż pewne grupy pokarmów (np. wędliny, wysokoprzetworzone mięso, wyroby wędzone, cukry proste) są powiązane z kancerogenezą. Jednak nie można wrzucać do jednego worka wszystkich produktów na sklepowych półkach i twierdzić, iż są tak samo szkodliwe.
Naukowcy próbowali ustalić związek między spożywaniem warzyw i owoców a ryzykiem nowotworów. Uwzględniono dane o 10 tys. różnych nowotworów i 17 000 danych kontrolnych.
Wyniki:
- spożycie warzyw miało wpływ na występowanie raków nabłonkowych (np. do tej grupy można zaliczyć gruczolaki, brodawczaki, raki oskrzelopochodne, raki podstawnokomórkowe, raki z komórek wątrobowych, nerkowych itd.),
- odnotowano ochronny wpływ dla krtani, jamy ustnej i gardła czy prostaty (zmniejszanie ryzyka zachorowania nawet o kilkadziesiąt procent),
- czosnek, cebula, por, szczypiorek, szalotka zmniejszały ryzyko raka. W jednym z badań mężczyźni jedzący powyżej 10 g wspomnianych roślin dziennie, byli narażeni na o 49% niższe ryzyko wystąpienia raka prostaty, w porównaniu do mężczyzn jedzących mniej, niż 2.2 g dziennie,
- owoce wykazywały pewne działanie ochronne dla górnego odcinka przewodu pokarmowego, jednak korelacja była słabsza, niż w przypadku warzyw,
- zmniejszone ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego i krtani stwierdzono przy wysokim spożyciu owoców cytrusowych,
- wysokie spożycie jabłek i pomidorów chroniło przed przed kilkoma postaciami raka, głównie nowotworami przewodu pokarmowego,
- wysokie spożycie błonnika, flawonoidów i proantocyjanidyn było odwrotnie powiązane z różnymi postaciami raka.
Podsumowując
Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej, zwłaszcza przewodu pokarmowego. Dieta śródziemnomorska może mieć ochronny wpływ pod względem występowania chorób sercowo-naczyniowych, ale też jak widać, nowotworów.
Referencje:
Ann W. Hsing Anand P. Chokkalingam Yu-Tang Gao M. Patricia Madigan Jie Deng Gloria Gridley Joseph F. Fraumeni, Jr. “Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: A Population-Based Study” https://academic.oup.com/jnci/article/94/21/1648/2912294
Turati F1, Rossi M1, Pelucchi C1, Levi F2, La Vecchia C “Fruit and vegetables and cancer risk: a review of southern European studies” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148912