Odchudzanie w wieku dojrzewania
http://www.sfd.pl/temat548381 - Skalar
http://www.sfd.pl/temat549020 - Psonic
http://www.sfd.pl/temat549022 - Tancerka25
http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomości_ogólne,_badania,_cholesterol.-t619144.html
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
Zmieniony przez - Piorunos w dniu 2007-09-14 00:32:03
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
Kwas mlekowy wylewa się zawsze podczas treningu siłowego. Napisałem, że zawsze, bo uznałem za oczywiste, że mówimy o treningu siłowym, wybacz niezrozumienie
Piorunos
Jak już wspomniałem w powyższym poście, kwas mlekowy wydziela się...no cóż, nie dodałem, że w mięśniach, ale myślałem, że to jest jasne i oczywiste, że nie wylewa się on np z mózgu
Pojawia się on zawsze przy treningu siłowym i nie adaptuje się do niego! Organizm adaptuje się do treningów i włókna mięśniowe uszkadzają się w coraz mniejszym stopniu, bo słabnie bodziec, więc organizm lepiej radzi sobie z treningiem, a nie kwasem mlekowym
lord2u
to nie jest kłótnia tylko polemika
Odchudzanie w wieku dojrzewania
http://www.sfd.pl/temat548381 - Skalar
http://www.sfd.pl/temat549020 - Psonic
http://www.sfd.pl/temat549022 - Tancerka25
http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomości_ogólne,_badania,_cholesterol.-t619144.html
Juz nei wpsominajac o zdolnosci usuwania kwasu mlekowego z miesni pod wplywem adaptacji do treningu.Niewytrenowanemu organizmowi kwas mlekowy w duzych ilosciach zalewa miesnie przy malej intensywnosci wysilku bo prog wydzielania kwasu mlekowego u takiego czlowieka jest niski juz nie mowiac ze usuwanie tego z organizmu zajmuje mu 48 godz. dlatego czujesz zakwasy tak dlugo jak wracasz po przerwie dlugiej.A w organizmie po adaptacji pod wplywem treningu po 1 prog jest tak wyskoko podniesiony ze wydzielaja sie minimalne ilosci kwasu i to przy bardzo duzej intensywnosci dopiero a odporowadzenie zajmuje tylko np. 45 sekund :) Juz nei wspomne o tym ze sa metody podwyzszania progu od ktorego wydziela sie kwas mlekowy stosowane np.przez sprinterow :)
Zmieniony przez - Piorunos w dniu 2007-09-14 20:05:46
Apropo jezeli jestes ciekawy to powiem Ci ze jest dostepne urzadzenie ktorym podczas treningu mozna sobie mierzyc zakwaszenie miesni.Co jakis czas podczas trwania wysilku i mialem przyjemnosc korzystac z takiego czegos podczas biegania i pieknie pokazuje Ci jak po dlugim braku aktywnosci po paru ostrych sprintach jest bardzo wyskoki poziom kwasu mlekowego a po paru tygoniach treningow sprinterskich orgaznim sie adaptuje i pozniej poziom ten przy podobnej intensywnosci jest duzoooo mniejszy.
Sam o tym nei mialem pojecia do niedawna.
Zmieniony przez - Piorunos w dniu 2007-09-14 20:16:21
Gratuluję poziomu wiedzy, który niewątpliwie jest większy od mojego, lecz odnoszę wrażenie, że chcesz zaszpanować wiedzą książkową i wmawiasz mi coś czego nie napisałem, otóż w życiu nie napisałem, że kwas mlekowy ma coś wspólnego z uszkadzaniem mięśni!
Ale sam sobie zaprzeczasz, gdyż napisałeś, że kwas mlekowy nie ma nic wspólnego z zakwasami, więc dlaczego piszesz, cytuję
Niewytrenowanemu organizmowi kwas mlekowy w duzych ilosciach zalewa miesnie przy malej intensywnosci wysilku bo prog wydzielania kwasu mlekowego u takiego czlowieka jest niski juz nie mowiac ze usuwanie tego z organizmu zajmuje mu 48 godz. dlatego czujesz zakwasy tak dlugo jak wracasz po przerwie dlugiej
Z tego wynika, że nowicjuszowi wydziela się więcej kwasu mlekowego i dłużej zalega on w mięśniach, więc dłużej ma zakwasy, a przecież w powyższym poście napisałeś, że kwas mlekowy nijak się ma do zakwasów.
Co do adaptacji organizmu do kwasu mlekowego to się nie wypowiem, tylko wykorzystam to co napisałeś i poproszę o wyjaśnienie jednej rzeczy. Mianowicie. Twierdzisz, że kwas mlekowy wraz z wytrenowaniem organizmu wydziela się w coraz to mniejszych ilościach, lecz argumenty są nieprzekonujące. Powiedzmy, że to co napisałeś jest prawdą (wcale tego nie neguję) i wraz z wytrenowaniem spada ilość wydzielającego się kwasu mlekowego w mięśniach, ale napisałeś też, że jest on szybciej usuwany z mięśni, więc, gdy początkujący mierzy sobie poziom zakwaszenia mięśni podczas treningu i jest on wysoki, a z biegiem czasu (z kolejnymi treningami) urządzenie pokazuje coraz mniej, to może świadczyć o tym, że duża część tego kwasu została już usunięta i dlatego jest go teraz mniej.
A twierdzenie, że jestem kimś co chodzi sobie na siłke i pakuje jest dla mnie obraźliwe i prosiłbym Cię, żebyś w przyszłości go już nie używał. To, że nie znam dokładnie procesu tworzenia się zakwasów i jak to jest z kwasem mlekowym nie znaczy, że nie mam o niczym pojęcia. Możliwe, że wiem o rzeczach, o których Ty nie masz pojęcia. Moja wiedza rośnie z dnia na dzień i lubię się uczyć. Bardzo interesuję się chemią i będę chodzić na praktyki do Energopomiaru (mają najnowocześniejsze laboratorium chemiczne i jakieś tam jeszcze, ale mnie interesuje tylko to pierwsze) i zastanawiam się nad studiami o kierunku chemicznym, ale dość o mnie.
Dyskusja się rozwija, czekam na ripostę
Zmieniony przez - kieszko89 w dniu 2007-09-16 16:14:43
Odchudzanie w wieku dojrzewania
http://www.sfd.pl/temat548381 - Skalar
http://www.sfd.pl/temat549020 - Psonic
http://www.sfd.pl/temat549022 - Tancerka25
http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomości_ogólne,_badania,_cholesterol.-t619144.html