Męczyłem się z tym od gimnazjum poprzez 3-4 klasę technikum, co daje około 7 lat, więc co nieco wiem na ten temat.
1. Nie idź do chirurga - paznokieć po odrośnięciu wyrasta grubszy i często (jak nie zawsze) problem wraca i to o wiele większy!
2. Zacznijmy od tego, jak należy obcinać paznokcie. Wiele osób obcina je na okrągło, bo myśli, że jak obetnie tak paznokieć, to nie będzie ostry i nie będzie się wrastał. Może i nie będzie ostry, ale obcinając tak paznokieć - kształtuje się w "C", a nie w |! Takie obcinanie paznokcia może doprowadzić do wżynania i to nie byle jakiego - paznokieć może nawet przebić na wylot wał palucha! Tak więc obcinamy na prosto i delikatnie spiłujemy pilnikiem ostre krawędzie paznokcia.
3. Dalej - jak się tego pozbyć? Od czego zacząć?
Od zakupu niezbędnych rzeczy:
- Octenisept (świetnie odkaża, bez bólu, i przyspiesza regenerację)
- Sonda dentystyczna, coś takiego -
http://sklep.sigmed.pl/images/C700020-1.jpg - będzie nam służyć za wkładanie toperów, o których zaraz napiszę. Jest wygodna i bezpieczna (można łatwo odkazić, stal nierdzewna, i nie jest ostra)
- Topery (Medicomp, Hartmann - coś takiego:
http://aleleki.pl/medicomp-kompresy-niejalowe-sztuk-p-4436.html), wycinasz z nich pasek i starasz się za pomocą sondy włożyć go między wał paznokciowy, a wrastający paznokieć, a nawet lekko pod paznokieć. Z początku będzie boleć, bo tkanka nie jest rozepchana. Ja byłem
u kosmetyczki, która najpierw mi to zrobiła, a potem mnie tego nauczyła. Tobie też to zalecam, bo samemu, bez wprawy można źle sobie to opatrzyć. Nie ma co się wstydzić, tam, gdzie ja byłem, kosmetyczka mówiła, że bardzo dużo ludzi do niej przychodziło z tym problemem.
4. No i zmieniać te opatrunki przynajmniej 2x dziennie, chyba że stan jest opłakany - ropa, itp. to z 3x.
5. Pamiętać o odkażaniu Octeniseptem.
6. Trzymać dietę, ja bez niej nie umiałem się tego pozbyć.
7. W żadnym przypadku NIE ODRYWAĆ, SKUBAĆ, itp. ziarniny (to mięcho, które wychodzi, strupy), bo to jest naturalny proces regeneracji ciała poprzez powstawania ziarniny. Jeśli ziarnina zostanie usunięta mechanicznie, to organizm pomyśli, że musi jeszcze bardziej się zregenerować i powstanie jeszcze większa ziarnina! Coś o tym wiem.
8. Jeśli kształt Twojego paznokcia jest bardzo wygięty w "C", to niestety (albo stety) trzeba założyć klamrę. Trzeba się udać do kosmetyczki, która posiada odpowiedni certyfikat (musi umieć to robić) i ona już oceni, jaką klamrę Ci założy - są przeróżne, od plastikowych, naklejanych na paznokieć, po metalowe, które ściągają paznokieć do góry. Ulga po założeniu klamry jest niemal natychmiastowa.
9. Jeszcze raz powtarzam - UNIKAJ chirurga jak ognia. Organizmu nie oszukasz, jeśli usuniesz paznokieć i ziarninę, ona i tak wróci. Organizm musi się sam zregenerować, a by to się stało, musi mieć odpowiednie warunki - separacja wrastającego paznokcia od wału paznokciowego, czystość - odkażanie rany i dostarczanie odpowiednich makroskładników.
Jak co, to pisz, postaram się pomóc, jak tylko mogę.
Zmieniony przez - Xarez w dniu 2012-08-31 18:58:25