Mike Roach/Zuffa LLC via Getty Images
„To co powiedziałeś o mnie będzie cię kosztowało pas” – Khamzat Chimaev odgraża się Israelowi Adesanya
Rywalizujący w wadze półśredniej i średniej UFC
Khamzat Chimaev oraz mistrz wagi średniej
Israel Adesanya wdali się w trash talk. Po szorstkiej odpowiedzi mistrza na wyzwanie ze strony Czeczena, zagroził on Nigeryjczykowi utratę tytułu, gdy spotkają się w Oktagonie.
Po znokautowaniu Geralda Meerschaerta w ciągu 17 sekund na gali UFC Vegas 11, Khamzat Chimaev powiedział, że pokonałby teraz zarówno mistrza wagi półśredniej Kamaru Usmana, jak i Israela Adesanyę. Mistrz wagi średniej oczywiście nie potraktował tych słów zbyt życzliwie i zakwestionował poziom Chimaeva oraz wytknął mu jego wygląd.
Israel Adesanya„Nawet nie znam tego faceta, nie widziałem jeszcze jego walk. Widziałam konferencję prasową i on wygadywał po prostu bzdury. Właśnie zarzucił swoją sieć. Widziałaś, jak walczył? Szczurza warga? E tam …
Tim powiedział, że walczył z konkurencją na niskim poziomie. Więc on myśli, że jestem łatwą walką… to interesujące. Wszyscy tak robią, gdy się zbliżają, zarzucając szeroko siatką. Tak, rzucaj dalej.”
Ten komentarz dotarł do Khamzata Chimaeva, który postanowił odpowiedzieć mistrzowi.
Khamzat Chimaev"Israelu Adesanya, to co powiedziałeś o mnie będzie cię kosztowało pas, jeśli nadal będziesz mistrzem. Powodzenia."
Israel Adesanya będzie bronił swojego tytułu przed
Paulo Costą w głównej walce wieczoru gali
UFC 253. Jest to bardzo wyczekiwana walka, ale Chimaev powiedział już, że poleci na Fight Island, aby zostać zawodnikiem rezerwowym na wypadek, gdyby Adesanya lub Costa musieli się wycofać.
Biorąc pod uwagę aktywność i aspiracje Khamzata Chimaeva, wydaje się prawdopodobne, że w niedługim czasie będzie miał szansę stoczyć walkę o tytuł. Ma już bilans 3-0 w UFC od czasu swojego debiutu w lipcu z trzema wygranymi przed czasem. Nie ma wątpliwości, że czeczeńsko-szwedzki zawodnik robi imponujący postęp, ale musi jeszcze zmierzyć się z rankingowym przeciwnikiem i będzie musiał zrobić to w pierwszej kolejności.
Na razie Adesanya koncentruje się na walce z Costą, ale jeśli wygra tę walkę być może w niedalekiej przyszłości zmierzy się Chimaevem w walce o pas.