Szacuny
17
Napisanych postów
103
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
7068
Ja bym odpuścił sobie oliwę choćby z 1 powodu. Jest to najczęściej podrabiany tłuszcz. W przypadku oliwy z oliwek ten proceder ma charakter masowy. Najlepiej chyba sprawdzić samemu. Gdy po podgrzaniu syczy i dymi się, to się nie nadaje.
Szacuny
60
Napisanych postów
660
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9299
Z tą oliwą to bym zrobił tak jak kolega wyżej radzi. Oliwa nadaje się bardziej do podsmażania niż do smażenia bo to głównie kwasy omega 9 a więc są mało stabilne. Wrzuć w to miejsce olej ryżowy, na masło klarowane szkoda kasy, na smalcu można smażyć ale też nie za długo bo zawiera sporo nienasyconych tłuszczów. Olej kokosowy nadaje się tylko do posiłków białkowo tłuszczowych i powinien być to olej rafinowany.