Jestem nowym użytkownikiem forum i dopiero raczkuję w strefie trenowania i prawidłowego odżywiania. Przez ostatnie dni przekopałem się przez sporą ilość artów, lecz mam kilka wątpliwości, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać. Do rzeczy:
Zamierzam zacząć trening ogólny, szczegółów nie zamieszczam, bo nie o to chodzi. Planowałem ćwiczyć rano, 7-10, i tu pojawia się mój problem. Czytałem, że pierwszy posiłek powinien być dość spory, nawet do 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a drugi raczej lekki. Posiłek przedtreningowy również lekki, sporo węgli i białka, mało tłuszczu, natomiast potreningowy również może być obfity. Jak chciałbym trenować rano, przedtreningowy stałby się śniadaniem(pierwszym posiłkiem), a potreningowy drugim śniadaniem(posiłkiem). Jednak charakterystyki odpowiednio pierwszego posiłku z posiłkiem przedtreningowym oraz drugiego posiłku z potreningowym nie są takie same. Jak z tego wybrnąć? Proszę o wskazówki, nawet te oczywiste, bo dopiero zaczynam wdrażać się w temat, więc wielu oczywistych rzeczy mogę jeszcze nie dostrzegać.
Następna rzecz, to pytanie o pewne posiłki. Wiele forumowiczów wymienia jako dobre składniki diety oklepane rzeczy jak jaja, ryby, kurczak, oliwa z oliwek, twaróg, mleko etc. Nie do końca wiem jak traktować takie składniki jak ser żółty, szpinak, pieczywo ciemne, makarony, masło, serek wiejski, inne mięsa niż kurczak i ryby? Np. Karkówka, mięso wołowe?
Pozdrawiam,
Mateusz
P.S. Jeżeli nie powinienem zakładać oddzielnego tematu to dajcie znać, jednak pomyślałem, ze to zbyt obszerne jak na temat "Pojedyncze pytania".
Zmieniony przez - Krysiu007 w dniu 2014-09-24 16:03:48
Zmieniony przez - Krysiu007 w dniu 2014-09-24 16:04:10