SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Spadek wagi mimo nadwyżki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8707

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Nic mi nie musisz wyjaśniać.
Artykuł zawiera dużo błędów merytorycznych, dlatego to jest artykuł, a nie fakt :)
Dodatkowo nowoczesna hodowla zmieniła w komórkach tłuszczowych, proporcje MUFA do PUFA i smalec według najnowszych źródełm moze zawierać nawet 30 % kwasów wielonasyconych
Za mało badań jest na temat smalcu, ale jest stosunkowo sporo odnośnie oliwy np.
Omega - 6 także jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety, ale ważniejsza jest porporcja do omega - 3, 9 czy 7.
akurat cholesterol egzogenny ma nikły wpływ na endogenny jego poziom.
Ja nie demonizuje smalcu, zawiera kwas jednonasycone tłuszcze stosunkowo deficytowy, ale na pewno nie może stanowić substytutu oleju rzepakowego nierafinowanego tłoczonego na zimno czy oliwy

Zmieniony przez - popuri w dniu 2014-07-26 23:04:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
To raczej odwrotnie. Takie wynazalki jak olej rzepakowy czy obca w polsce oliwa z oliwek to substytyty smalcu, którego w Polsce używało sie od "zawsze".
Rzepokowy reklamowany jest jako super źródło o3 z doskonałymi proporcjami o3:o6 1:2 . O6 jest niezbędne dla człowieka, ale organizm potrzebuje jego małe ilości. A we współczesnym pozywieniu występuje nadmiar o6. Nadmiar który trzeba równaważyć nadwyżkami o3. Ale o3 w rzepakowym to tylko ALA. ALA słuzy do konwersji do właściwego o3 - EPA/DHA - które jest w rybach. Ale nadmiar o6 zaburza/zeruje konwersje ALA> EPA/DHA. Używanie rzepakowego z myslą że poprawi się ratio o3:o6 jest jak dolewanie oliwy do ognia. Można tylko zwiększyć przewagę o6 nad EPA/DHA w organizmie.
Nadmiar o9 (oliwa z oliwek) też jest szkodliwy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-9
"omega-9 oraz niektóre wielonienasycone (omega-6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - przeciwdziałają. Odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka, "


Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2014-07-27 08:52:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Zgadza się, tylko nie mówimy o ilości spożycia kwasów tłuszczowych, bo wiadomo, że nawet omega-3 nadmiar szkodzi.
Tylko o samym produkcie, olej rzepakowy też nie równy rzepakowemu, dlatego mówiłem nie nierafinowanym i tłoczonym na zimno.
Bez wątpienia, zdrowa dieta powinna zawierać proporcje kwasów 1:1:1 albo 1:2:1 a rzepakowy to głównie JEDNONASYCONE źródlo, rozumiem jakbyś ten argument z omega -6 pokazał na : słonecznikowym oleju czy z pestek winogron. To wtedy smalec okazałby się lepszy
Bez rozpisywania się
http://potreningu.pl/diety/artykuly/280/olej-rzepakowy--cennym-skladnikiem-diety
Chętnie również poczytam jakieś artykuły i badania na temat smalcu bo tego mało jest niestety, w porównaniu do oliwy gdzie jest mnóstwo
kolejnym argumentem na korzyść oliwy np. nie tyle badana co cała koncepcja diety śródziemnomorskiej, gdzie oliwa jest głównym składnikiem diety, widac gołym okiem że np. porównując kraje odżywiające się w takich spoósb w porówaniu np. z tzw. ''izraelskim paradoksem'' gdzie spożycia omega-6 jest duze i występują różne choroby o których słusznie wspomniałeś.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
"Dieta śródziemnomorska" to jeden wielki mit. Ancel Keys który _wymyslił_ tę dietę był wtedy biedny. Mieszkał wśród biednych greków, których nie było stać na tłuszcze i białka zwierzęce. Wg statystyk ci biedni grecy mało chorowali na choroby układu krążenia, a bogaci grecy którzy jedli mięso chorowali jak zwykli ludzie. Keys to zauważył i nazwał ten sposób odżywiania "dietą śródziemnomorską". Ale zapomniał że biedni byli rzadziej ujmowani w statystykach ale tylko dlatego że nie było ich stać na leczenie. Nie chodzili do lekarzy i przez to nie byli wrzucani do statystyki.
Keys miał jakąś obsesje na punkcie tłuszczu (amerykanski purytanizm?) i wymyślił sobie (nie)sławne "Badania Siedmiu Krajów", gdzie dobrał tak dane by mu pasowały do tezy, a wyniki z kilkunastu innych krajów odrzucił. Stąd też ciągnie się za nami te Tłuste Kłamstwo z oliwą z oliwek na czele.
Stare grecki książki kucharskie pełne są przepisów na baranine. Kreta to wyspa pasterska. Dopiero w latach 70 Grecy dowiedzieli się że mają stosować "diete śródziemnomorską". Dzisiaj ponoć 75% greków ma nadwagę.
http://web.archive.org/web/20080605055615/http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet_pol.html

Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2014-07-27 17:02:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Dużo rzeczy jest możliwych, dla mnie badania również nie są jedynym wyznacznikiem opinii.
Jak np. z jajkami mit o tym, ze podnosi cholesterol itp. zrobiłem test jedząc 10-15 jajek dziennie przez 2 miesiące, i cholesterol spadł. Stosunek HDL do LDL uległ poprawie.
Jednak większość badań potwierdza skuteczność oliwy, a co więcej ona stanowi większość baz współczesnych diet, np. m.in DASH, no i zwykli ludzie, czy nawet kulturyści, którzy znają swoje ciało idealnie sobie chwalą, gdyby była szkodliwa pewnie każdy bo to odczuł, parametry zdrowia by się obniżyły. No i ludzie przestali by jej używać
Oczywiście nie można bazować tylko na oliwie, bo zawiera bardzo mało omega-3, ale to wiadomo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
popuri
Dużo rzeczy jest możliwych, dla mnie badania również nie są jedynym wyznacznikiem opinii.
Jak np. z jajkami mit o tym, ze podnosi cholesterol itp. zrobiłem test jedząc 10-15 jajek dziennie przez 2 miesiące, i cholesterol spadł. Stosunek HDL do LDL uległ poprawie.


Tyle że nie było i nie ma _żadnych_ badań które by potwierdziały teze że jajka podnoszą poziom cholesterolu. Nie ma też badań które pokazują bezpośrednią _przyczynowość_ pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu a ryzykiem chorób układu krwionośnego.
Są (były) tylko rozkosznie głoszone przez "autorytety" tezy o szkodliwości. No bo jeżeli mamy aksjomat - cholesterol == miażdżyca, to jajka zawierające cholesterol musza być szkodliwe. Koniec i kropka. I trzeba setek badań i metaanaliz by przekonać "autorytet" że jest dupa_wołowa. A jak za "szkodliwościa" stoją producenci leków na owo "chorobą" (statyny) to zmiana oficjalnej wykładni jest praktycznie niemożliwa.

popuri
Jednak większość badań potwierdza skuteczność oliwy, a co więcej ona stanowi większość baz współczesnych diet, np. m.in DASH, no i zwykli ludzie, czy nawet kulturyści, którzy znają swoje ciało idealnie sobie chwalą, gdyby była szkodliwa pewnie każdy bo to odczuł, parametry zdrowia by się obniżyły. No i ludzie przestali by jej używać


Większość diet oparta jest na micie diety niskotłuszczowej. Nie ma nic wspólnego z podstawami biochemii.
Kulturyści to natomiast całkowicie inni ludzie. Oni mają gen który pozwola im wytrzymać rzeczy które by zabiły zwykłych ludzi. Kulturyście nie przejmują się ryzykiem raka. Ten zresztą atakuje dużo później niż data najbliższych zawodów. Wiec kulturyści nie przyjmują się tym że oliwa z oliwek może wywałać u nich raka.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

zamiennik tłuszczów zewnętrznych

Następny temat

Jakie produkty

WHEY premium