Łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment – MCI) to niejednorodny zespół kliniczny oznaczający większe niż przeciętne osłabienie funkcji poznawczych związane z wiekiem, charakterystyczne dla pośredniego stanu pomiędzy normą a otępieniem.
Nie jest to jeszcze stan ważny ze względów klinicznych, ale odnotowuje się spadek funkcjonowania pamięci, inteligencji itd. Być może są to zmiany związane z wiekiem, wynikające ze zmian naczyniowych oraz zwyrodnieniowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Funkcje poznawcze to: uwaga, pamięć, percepcja, funkcje wykonawcze (podejmowanie decyzji), funkcje językowe i funkcje metakognitywne.
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, kofaktorem enzymów, niezbędnych do syntezy: kolagenu (ważne dla zdrowia sportowca, wyglądu skóry), l-karnityny (ważna dla odchudzania), katecholamin (ważne dla wyniku sportowego oraz procesu odchudzania), neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna.
Ponadto witamina C ma swój udział w regulacji czynników transkrypcyjnych i wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Według badań witamina C w dużych dawkach podawanych przed lub po pojawieniu się objawów przeziębienia, lub grypy złagodziła objawy w badanej populacji w porównaniu z grupą kontrolną.
Witamina C, a funkcje poznawcze
Aby przetestować hipotezę, że witamina C chroni przed spadkiem funkcji poznawczych, naukowcy przeprowadzili badanie w społeczności emerytów w Sydney w Australii. Spożycie witaminy C oceniano na początku badania (1991), a funkcje poznawcze oceniano 4 lata później (1995). Po dostosowaniu do wieku, płci, palenia, wykształcenia, całkowitego spożycia energii i stosowania leków psychotropowych spożywanie suplementów witaminy C wiązało się z mniejszą częstością występowania cięższych zaburzeń poznawczych.
Wnioski
Cytowane badanie sugeruje, że witamina C może chronić przed zaburzeniami funkcji poznawczych, np. związanymi z wiekiem.
Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo:
Michael Paleologos, Robert G. Cumming, Ross Lazarus Cohort Study of Vitamin C Intake and Cognitive Impairment https://academic.oup.com/aje/article/148/1/45/174071?login=true
Katarzyna Kot-Bryćko i in. Aktywność fizyczna a łagodne zaburzenia poznawcze
Anna Mosiołek, Jacek Gierus Funkcje poznawcze a radzenie sobie z problemami życia codziennego w schizofrenii https://journals.viamedica.pl/psychiatria/article/view/47514/36540
Według badań wit.C łagodziła objawy przeziębienia lub grypy, a wg tradycji środków z jej sporą zawartością używano od zawsze podczas takich chorób, np. soku z dzikiej róży albo malin. (Oczywiście to muszą być prawdziwe soki, a nie barwione wytwory z tymi surowcami głównie w nazwie, które są często spotykane w sklepach).
"Banalna" herbata z sokiem malinowym to zastrzyk różnych witamin i fitoskładników, w tym antywirusowych.
Dziwne ze w ostatnich latach wyklucza się jakiekolwiek działanie w leczeniu przeziębienia czy jego szybszego przechorowania
Pamiętam że nawet tu na portalu było to poruszane.
To jak to w końcu jest