SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sacharoza(cukier)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3399

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 7171 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 74292
Witam
Tak sobie czytam ksiazke o weglowodanach(Profesora.Jana Gaweckiego) i "nie kumam pewnej rzeczy"

Po kolei:
tak wskrocie przypomnienie

Sacharoza-disacharyd(sklada sie z glukozy i fruktozy.Potocznie anzywany poprostu cukrem)

Cukry zlozone(w tym disacharydy-czyli sacharoza)rozkladane sa na cukry proste przez enzymy trawuienne z pzrewodu pokarmowego(czyli sa weglowodanami przyswajalnymi)

i tera pytanie:
skoro np.cukier rafinowany(zwykly cukier),tzw.rafinada,zawiera ponad 99,9% czystego cukru(sacharozy),a jak wiemy,ze kazdy cukier zlozony(w tym sacharoza) musi zostac rozlozona na cukry proste,zeby dostala sie do krwi(glownie na glukoze-bo to ona jest dopiero transportowana przez krew)to czemu nazywa sie "sacharoze"(cukier)jako weglowodan "zły","pusty" etc,skoro i tak zamieni sie w glukoze??

Zapewne czegos dokaldnie nie zrozumialem,tylko nie wiem czego
Czytam 3 raz i dalej dochodze do tego samego wniosku
Z góry dzieki za wytlumaczenie
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
cukier spożywczy jest pozbawiony wszelkich wit. i min..
organizm, żeby to przyswoić musi zaczerpnąć brakujące składniki z własnych zapasów, przez co je uszczuplić.
dlatego "pusty" i szkodliwy

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 7171 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 74292
no ale jak odpowiednio dostarczam witamin czy mineralow,to az takiego znaczenia to nie ma

dobra ok,myslalem ,ze cos gorzej"rozrabia"

aaa takie pytanie dodatkowe:
Duzo pozbawia nas z tych witamin
Tzn.mało czy sporo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
chyba znacznie, gdyby tak nie było, nie mówiłoby się o szodach powodowanych przez cukier.
są to głownie wit. z grupy B + min.

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
ciezko jest dostarczy optymalna ilosc mikroskladnikow z diety i nawet czasami suplementacja nie pomaga a dodatkowo wprowadzasz w diete czynik, ktory "powduje ucieczke" mikroskaldnikow, wiec wnioski sa oczywiste
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Należy unikać... tutaj nie ma wątpliwości a opracowania dotyczące niekorzystnego wpływu na zdrowie istnieją od dawna, można powiedzieć, że tak na poważnie zajął się tym tematem jako pierwszy John Yudkin i to było naprawdę dawno temu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do dopracowania !

Następny temat

Hantle - ile kg ?

WHEY premium