Przeczytałem wszystkie podwieszone tematy, ale wątpliwosci pozostały. Od zawsze uprawiam sport, więc zielony nie jestem , mimo wieku. Niestety od 1,5 roku (kontuzja) praktycznie nic nie robię, więc zalałem się tłuszczykiem tu i tam.
Trenuję JUDO, co prawda juz tylko amatorsko, i niezbyt wyczynowo, ale 3 razy w tygodniu jestem na sali (oczywiście przed kontuzją).
Nigdy nie miałem problemu z wagą, dlatego niewiele wiem na temat redukcji fatu. Ogólne zasady znam, ale jednak mam parę pytań.
Z wyliczeń wyszło mi, że dziennie potrzebuję 2800 kcal, z czego:
Białko to 180 g - 740kcal
Węgle to 160 g - 640kcal
Tłuszcz to 157 g - 1420kcal
No i własnie te proporcje mnie martwią, wiem że tłuszcz jest absolutnie niezbedny, ale przy redukcji taka ilość? Coś nie tak.
Proszę o jakąś odpowiedź, dopiero potem ułożę dietę i podam do sprawdzenia.
Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
Waga: 90
Wzrost: 182
Obwód klatki: 109
Obwód ramienia: 40
Obwód talii: ?
Obwód uda: ?
Obwód łydki: ?
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: spora opona
Aktywność w ciągu dnia: praca siedząca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: Codziennie bieg 30 min, urozmaicony teren
Odżywianie: Wcześniej niczego nie żałowałem, od 2 tygodni zero cukru. Teaz owoce, mięcho i warzywa.
Cel: redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe: brak
Stan zdrowia: żadnych ograniczeń, zdrowy jak koń
Preferowane formy aktywności fizycznej: Bieganie, siłownia przez 6 dni niedziela luz.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: żadne
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: niewykluczone, ale wolałbym nie
Stosowane wcześniej diety: żadne